HC Energie Karlovy Vary

Namaste! Karlovarští gólmani si zpestřili přípravu jógou

Po výstupu sjezdovkou na Klínovec si karlovarští gólmani zpestřili přípravu dalším netradičním tréninkem. Pod vedením lektorky Romany Bauerové z Jógového studia Namaste absolvovala šestice brankářů hodinu jógy.

„Začali jsme od samých základů, uvědomování si vlastního těla a práci s ním. Jóga hráčům určitě může pomoci v základních principech pohybu těla, který dělají. Hráči podstupují tréninky a zápasy, jejich těla jsou pak přetížená a dostávají dost zabrat. Jóga jim pomáhá se uvolnit, dát zpět zdravé pohybové vzorce, aby předcházeli úrazům,“ popisuje hlavní výhody cvičení lektorka Romana Bauerová. Ta zároveň dodává, že se profesionální sportovci věnují józe daleko více než tomu bývalo v minulosti.



Jóga však není pro karlovarské gólmany úplně neznámou, na hodiny do Jógového studia Namaste začali docházet už během letní přípravy na uplynulou sezonu.

„Začali jsme sem chodit už loni před sezónou, letos jsme se k tomu zase vrátili. Chtěli jsme, aby si k tomu kluci vytvořili nějaký vztah a věřím, že z toho budou profitovat, pomůže jim to v kariéře. Jsou tu vesměs mladí gólmani a už teď mají různé handicapy, paní lektorka je musela opravovat,“ vypočítává hlavní důvod, proč jógu do brankářského tréninku zařadil, trenér karlovarských gólmanů Pavel Kněžický, který přidává i další výhody.

„Jsme v zátěži a tělo dostává poměrně dost zabrat. Hokejisté jsou pořád tlačeni do zátěže a zapomínají kompenzovat, což je pak limituje při výkonu. Pokud by se to naučili, a jóga je pro to dobrý prostředek, tak potom můžou tělu víc naložit, protože jsou schopní využívat celého svého potenciálu,“ říká muž, který gólmany v Energii cepuje už takřka 20 let.



Důležitost kompenzace si ale uvědomují i sami maskovaní muži. „Je to výborné zpestření přípravy, vynikající zkušenost. Zjistili jsme spoustu věcí, které děláme špatně, máme v sobě špatně zafixované a dají se dělat úplně jinak. Člověk se cítí lépe, nebolí ho tolik záda,“ říká Jakub Kašpar, který se připravuje s karlovarským týmem na novou sezonu, ve které by měl dostat šanci v Sokolově. „Je potřeba určitě cvičit častěji, protože třeba jen za měsíc to úplně nesplní svůj účel. Myslím si, že nám to může všem pomoct,“ dodává závěrem mladý gólman.

Karlovarští gólmani, stejně jako celé A-mužstvo Energie, zahájili v pondělí již 4. týden letní přípravy. V té na mužstvo čeká soustředění v podobě čtyř dvoufázových tréninků.



Fotogalerie