HC Energie Karlovy Vary

Není kam uhnout! Deváťáci míří k osmifinálovému duelu s Jihlavou

Extraligovou příslušnost si deváťáci vybojovali v loňské sezóně, kdy na to měli pouhých šest zápasů. Energetici to zvládli a po výborných výkonech v další části sezony i na Olympiádě dětí a mládeže pomýšleli na postup do play-off. Ten jim nakonec utekl o čtyři body. V letošní sezoně už to vyšlo. První místo v základní části a třetí místo v nadstavbě znamenaly pro deváťáky Energie vstupenku do osmifinále Extraligy 9. tříd, ve kterém se utkají s týmem Dukla Jihlava.

Z kabiny Energie

V nadstavbě patřila Energie do skupiny O pořadí v play-off D společně s týmy Banes Motor České Budějovice, Piráti Chomutov, Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav a Škoda Plzeň. Jednotlivé celky se utkaly dvoukolově a odehrály tak deset zápasů, v nichž bojovaly o nasazení v play-off.

A jak vypadala nadstavba v podání energetiků řečí čísel? V deseti zápasech si naši mladíci nasbírali sedmnáct bodů. Podle statistik se jim víc dařilo před domácím publikem. Na vlastním ledě totiž deváťáci nasbírali jedenáct bodů, což jim v této statistice vyneslo druhé místo. V tabulce venkovních zápasů pak Energie skončila se šesti body na čtvrtém místě. Karlovarští střelci vstřelili třicet dva gólů oproti dvaceti osmi inkasovaným.

Statistiky nabízejí jeden pohled na výkon týmu, ale důležitější je pohled trenérů. „Byla to dobrá příprava na play-off. Hodně jsme hráli v improvizované sestavě. Bohužel se nám nevyhnula nějaká zranění a nemoci. Mnohdy jsme museli sestavu lepit. Ještě že jsme měli relativně širší kádr, takže jsme byli schopni ty zápasy někdy odehrát v řádném termínu. Bylo to ale trošku zklamání v tom smyslu, že se nám ten kádr dal dohromady až v podstatě dva dny před play-off.“ Hodnotí nadstavbové boje hlavní trenér Adam Sýkora.

Deváťáci mají výborný tým a v kabině to opravdu žije, o tom se zmiňoval už po základní části kapitán týmu, útočník Marek Kubík. „Určitě nadstavbu hodnotím kladně, jelikož jsme si dali za cíl být v TOP 3 v nadstavbě, a to se nám povedlo, takže za to jsme všichni moc rádi. Jenom jsme měli některé kluky zraněné, a tak jsme nastupovali v okleštěné sestavě, ale zvládli jsme to,“ usmívá se lídr deváté třídy.

Už konec základní části a následně i nadstavbu energetikům komplikovala poměrně rozsáhlá marodka. Nejen z tohoto důvodu byli v sestavě k vidění hráči z mladších kategorií Energie, ale i mladí hokejisté z jiných klubů, kteří naskakovali v rámci střídavých startů. Výhodu širšího kádru ocenil i Adam Sýkora. „S těmi kluky pracuji celý rok. Takže dennodenně je vidím v jejich hokejovém rozvoji a růstu. Takže spíš nám to pomohlo v tom, že když pět až šest kluků vypadlo, tak je měl kdo nahradit. A nebylo to jenom jakési lepení. Tím že s námi ti kluci trénují, ať už to jsou někteří z osmáků a nebo třeba kluci, co mají střídavé starty, tak mohli naskočit hned. Věděli co hrajeme, jak hrajeme a co po nich budu chtít ve hře. V tomhle smyslu to byla pro nás velká výhoda, že nepotřebovali žádnou velkou přípravu.“

Play-off odstartuje osmifinále, které se hraje stejně jako čtvrtfinále a semifinále na dvě vítězná utkání. Tři výhry pak ve finále rozhodnou o celkovém vítězi letošního ročníku Extraligy 9. tříd.

Série Energie Karlovy Vary - Dukla Jihlava

středa 13. 3. 2024 16:30 hodin HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary

sobota 16. 3. 2024 14:30 hodin HC Energie Karlovy Vary - HC Dukla Jihlava

neděle 17. 3. 2024 14:30 hodin HC Energie Karlovy Vary - HC Dukla Jihlava

Z týmu, který v předchozí sezoně pro Energii vybojoval extraligovou příslušnost a o fous mu utekl postup do play-off, zůstali Marek Kubík, Ondřej Maňák, Lukáš Gerstner, Josef Suchý, Jakub Kyncl, Maik Mähler a Jonáš Vaníček. Jaký to je pocit, že to letos vyšlo? „Těšíme se všichni. Loni to byla smůla, protože jsme do poslední chvíle nevěděli, jak to bude a nakonec nám to o pár bodů uteklo. Mrzelo nás, že jsme tu sezonu nezakončili v play-off.“ Vzpomíná na předchozí sezonu Marek Kubík.

Maik a Jonáš bohužel o play-off kvůli zranění přijdou i tentokrát, ale i když nebudou na ledě tak stále jsou součástí týmu a to potvrzuje i Marek Kubík. „Jsme dobrý tým a držíme spolu, tak s námi kluci pojedou. Všechny nás mrzí, že to play-off s námi nemohou odehrát. Je to naše první play-off a tak je to škoda, že nebudou hrát.“

A jak to vypadá v kabině ve chvíli, kdy do začátku vrcholu sezony chybí víceméně hodiny? „V pondělí jsem se kluků na meetingu ptal, jestli je někdo, kdo má alespoň nějaké zkušenosti s play-off, tak se nepřihlásil nikdo,“ směje se kouč Adam Sýkora a dodává, „kluci si to hrozně moc zaslouží, protože celou sezonu výborně pracují. Myslím si, že ten tým má na to aby nějaký úspěch udělal, ale je to pro ně úplně něco nového. Takže my trenéři se jim pokusíme alespoň nějak přiblížit, jak to vypadá, nebo jaký druh soutěže to je.“

V play-off jde o úplně jiný hokej a to si uvědomují i naši mladíci. „Hraje se trošku víc do těla, tak se na to musíme připravit,“ má jasno kapitán deváťáků a doplňuje. „Je tam trochu i nervozita, ale víc se všichni těšíme, protože je to naše první play-off a už se nemůžeme dočkat,“ usmívá se Marek Kubík.

To že jeho svěřence nečeká nic lehkého ví Adam Sýkora, ale stejně jako celou sezonu tak i v její nejdůležitější části jsou trenéři připraveni své svěřence co nejvíce připravit a podpořit je. „Na schůzce zazněly výrazy typu obětavost, soudržnost, týmovost a to jsou prostě slova, která se pojí s play-off. A je to také o tom, že i byť jsou kluci teprve v deváté třídě, tak je to v podstatě jediná část sezóny, kdy hrajete výhradně na výsledek. Celou sezónu koukáte na rozvoj, dáváte klukům prostor dělat chyby, nevytváříte na ně zbytečný tlak. Zase na druhou stranu v tom play-off společně s nimi chcete udělat nějaký úspěch. Všichni si uvědomujeme o co jde a pokusíme se udělat naprosté maximum, abychom úspěch udělali. Teď je to na nich, v play-off jde všechno stranou a musí to být opravdu o obětování se, potlačení ega, o pokoře naučit se přijmout jakoukoliv roli a snažit se udělat prostě všechno pro ten výsledek. Jak jsou to kluci, jsou soutěživí od přírody a jeden chce porazit druhého. Je to pro ně úžasně cenná zkušenost i do života potom.“

Ačkoliv jsou vyřazovací boje pro karlovarské deváťáky premiérou, tak mají v rukávu zkušenosti, které získali na Mistrovství krajů, kde se proti sobě postavili nejlepší hráči z celé republiky a na turnaji také nebyl prostor na nápravu, čímž se hodně podobal play-off a věci, které se tam kluci naučili mohou nyní využít. „Zcela jednoznačně. Probírali jsme to také. Je to obrovsky cenná zkušenost. Vlastně už během mistrovství jsme se bavili o tom, že ty turnajové zápasy musíme využít v náš prospěch jako cenou zkušenost do play-off,“ má jasno Adam Sýkora.

A jaký je pohled týmu, na to že v play-off stejně jako na Mistrovství krajů není moc prostoru na nápravu? „Hraje se na dva vítězné zápasy, takže ještě jednu šanci případně mít budeme, když se nám ten zápas nepovede. My to ale chceme vyhrát v prvních dvou zápasech a na ten třetí už ani nepomýšlet,“ tlumočí názor kabiny kapitán Marek Kubík.

Z kabiny soupeře

Tým Dukly Jihlava do nadstavby postoupil ze třetího místa Skupiny C se ziskem padesáti bodů. V nadstavbové části Dukla Jihlava patřila společně s týmy Kometa Brno, Dynamo Pardubice, Slavia Praha, Oceláři Třinec a Berany Zlín do skupiny O pořadí v play-off E. V té jihlavští deváťáci skončili na šestém místě, což jim jako soupeře přiřadilo právě Energii.

V jihlavské brance byli nejčastěji vidět Matyáš Morava, který odchytal dvacet devět zápasů s úspěšností 91,13 %. V jedenácti zápasech se do branky postavil Matyáš Novotný s úspěšností 82,97 %.

K lídrům týmu patří Filip Stupka, který se čtyřiceti čtyřmi body (23+21) vede týmové bodování. Čtyřicet jedna bodů (12+29) nasbíral František Klíma. Pomyslná bronzová příčka patří Markovi Novákovi, který má na kontě dvacet devět bodů (12+17). Nejvíce gólů a to jedenáct v přesilovkách vstřelil Filip Stupka. Sedmkrát v početní výhodě skóroval Matiáš Piskač. Šestkrát v přesilovce udeřili Marek Novák a Lukáš Hájek. Lukáš Hájek však nyní obléká dres Energie a tak pro něj budou osmifinálové zápasy rozhodně ještě zajímavější než pro jeho spoluhráče.