HC Energie Karlovy Vary

O nominaci na World Hockey Challenge zabojují čtyři energetici

Do Rakouska má namířeno i Pavel Patera se svými svěřenci. V Salcburku reprezentační sedmnáctku čekají dva přípravné zápasy s výběrem EC Red Bull Salcburk U18. Také tentokrát dostali možnost předvést své schopnosti i karlovarští mladíci. Pod Alpy vyrazí brankář Michal Oršulák, obránce Kryštof Dyk a útočníci Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. Mezi náhradníky byl vybrán útočník Viktor Wardas.

Sedmnáctka má zatím za sebou sedm zápasů. Třikrát se v rámci přípravných utkání utkala se svými vrstevníky ze Švýcarska a první srpnový týden se zúčastnila Turnaje pěti v Chomutově. Jak z přípravných duelů, tak i z turnaje v Chomutově národní výběr vyšel neporažen. Na chomutovském turnaji si naši mladíci poradili i s týmem USA, který porazili 7:4 a získali zlato.

Před odjezdem do Rakouska čeká nominované hráče od neděle 15. října kemp v Písku. Odtud v úterý 17. října odpoledne vyrazí do Salcburku, kde už večer odehrají první zápas. Odveta je na programu ve středu 18. října a poté se tým vrací domů. Vybraní mladíci mají možnost předvést v Rakousku své schopnosti a říci si o pozvánku na World Hockey Challenge 2023, který se v Kanadě odehraje od 29. října do 13. listopadu.

O tuto možnost zabojují také energetici a to brankář Michal Oršulák, obránce Kryštof Dyk a útočníci Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. Mezi náhradníky byl nominován útočník Viktor Wardas.

Brankář Michal Oršulák si pozornost reprezentačních trenérů získal už v minulé sezoně, kdy byl v jejím závěru vybrán mezi náhradníky reprezentace U16 pro přátelské zápasy v Sokolově. V červnu Michal absolvoval kemp reprezentačních brankářů na pražské Hvězdě. Následně byl vybrán mezi náhradníky do prvních přípravných zápasů ve Švýcarsku. Michal je aktuálně brankářskou jedničkou dorostu Energie, jehož branku střeží s úspěšností 92,71 % a s průměrem 1,97 gólu za zápas. Během utkání svůj tým hodně drží a čisté konto už mu párkrát uniklo jenom o vlásek.

Pro Michala jde o premiéru v reprezentaci. „Těším se, pro mě je to první sraz a doufám, že se mi povede,“ usmívá se šikovný gólman. „Jsem rád, že jedou i kluci z týmu, alespoň tam budu někoho znát, ale také se těším, že poznám i nové kluky,“ vyhlíží svou reprezentační premiéru Michal Oršulák.

Také obránce Kryštof Dyk byl v loňském ročníku extraligy dorostu rozhodně vidět. Sezonu zakončil se ziskem šestnácti bodů (3+13) a s pozvánkou mezi náhradníky v naší nejmladší reprezentační kategorii pro přátelská utkání v Sokolově. Kryštofovi se daří i v letošní sezoně, kdy po deseti zápasech má na kontě deset bodů (3+7). Také pro Kryštofa jde o první start za národní tým.

„Je to pro mě premiéra, loni jsem byl jenom v náhradnících. Jsem za nominaci moc rád. Je to pro mě čest a budu se snažit předvést co nejlepší výkon,“ usmívá se Kryštof a dodává. „Plus je, že tam jedu i s klukama z týmu. Jsem tam poprvé a tak mi alespoň trochu pomůžou a jsem za to rád.“

Útočník Vojtěch Čihař sice patří mezi zkušené reprezentanty, ale za sedmnáctku si reprezentační dres oblékne v Rakousku poprvé. Vojta patří mezi lídry karlovarského dorostu a stejně jako v loňské sezoně i letos předvádí svou přesnou mušku. V devíti zápasech, které zatím odehrál, už nasbíral sedmnáct bodů (10+7) a rovněž má na kontě i jeden hattrick. Hbitý útočník už stihl i premiéru v juniorce Energie, za kterou nastoupil v utkání proti Liberci.

Na otázku jak se na reprezentační zápasy těší, Vojta odpovídá s úsměvem. „Těším se hrozně moc. Minule mi to v Chomutově, což bylo vlastně skoro doma, nevyšlo kvůli zranění. Takže teď se opravdu hodně těším. Pokusím se zabojovat o World Hockey Challenge a snad to vyjde.“

Vít Záhejský už za sedmnáctku nastoupil ve třech přípravných zápasech se Švýcarskem a přivezl si odtud tři body (2+1). S týmem pokračoval rovněž na turnaj do Chomutova. Ten však nedohrál kvůli zranění, které mu zároveň posunulo i začátek sezony. Vítek nastupuje v karlovarské juniorce. V sedmi zápasech, které zatím odehrál si připsal pět bodů (3+2). Mladičký útočník je aktuálně druhým nejmladším energetikem v historii klubu, který oblékl dres a-týmu Energie. Svou premiéru v seniorském hokeji si Vítek odbyl v utkání proti třineckým Ocelářům. „Na zápasy s reprezentací se moc těším. Je fajn, že se zase potkám s klukama a také s trenéry,“ usmívá se Vítek při odpovědi na otázku týkající se nadcházejícího reprezentačního srazu.

Mezi náhradníky byl tentokrát nominován útočník Viktor Wardas. Další z karlovarských střelců v loňské sezoně oblékal reprezentační dres v kategorii U16 a v deseti zápasech nasbíral pět bodů (4+1). Pokud by byl povolán do týmu, tak by i pro něj šlo o premiéru v sedmnáctce. Viktor aktuálně vede bodování extraligy dorostu. V deseti zápasech si totiž připsal devatenáct bodů (10+9) a rovněž už má na svém kontě jeden hattrick.

Nominace české sedmnáctky

Brankáři:

Matěj Tuláček (Pardubice), Michal Oršulák (Karlovy Vary), Tobias Trejbal (Litvínov).

Obránci:

Tomáš Mikel (Zlín), Rostislav Šilhavý (Mladá Boleslav), Kryštof Dyk (Karlovy Vary), Tomáš Malínek (Sparta Praha), David Lukas Holub, Radim Mrtka (oba Třinec), Štěpán Černý (Hradec Králové).

Útočníci:

Jakub Lev (České Budějovice), David Rozsíval (Liberec), Vojtěch Beran, Adam Kurka (oba Mladá Boleslav), David Krčál, Vít Macek (oba Pardubice), Vít Záhejský, Vojtěch Čihař (oba Karlovy Vary), Artur Matějovský (Slavia Praha), David Hrubý (Sparta Praha), Robin Švančara (Třinec), Šimon Fasner (Vítkovice), Adam Novotný (Hradec Králové).

Náhradníci:

Brankář: David Skácel (Třinec). Obránci: Lukáš Ehrenberger (Liberec), Matěj Doležel (Mladá Boleslav), Radoslav Cichoň (Sparta Praha). Útočníci: Tomáš Přibyl (České Budějovice), Viktor Wardas (Karlovy Vary), Filip Šebela, David Štulo (oba Kometa Brno), Michal Rybnikár (Třinec), Matouš Jan Kucharčík (Slavia Praha), Václav Nestrašil (Sparta Praha), Matyáš Úbl (Plzeň), Václav Raichl (Litvínov).

Program zápasů v Salcburku

Úterý 17. října:

18:00 EC Red Bull Salcburk U18 – Česko U17

Středa 18. října:

15:30 EC Red Bull Salcburk U18 – Česko U17