HC Energie Karlovy Vary

Pavel Arnošt: Kluci si svým charakterem, talentem, přístupem a prací závěr pohlídali

Honbu za body, které jim zajistily účast v elitní osmičce extraligy, karlovarští junioři zvládli na výbornou. Základní část zakončili na třetím místě. Nyní se však všechny výsledky vynulují a začne se nanovo. Energetiky nyní čekají také souboje s moravskými týmy, které vždy nabízely zajímavou podívanou. Na Moravě začnou hned druhý prosincový víkend, kdy si změří síly s juniorkou třineckých Ocelářů a Vítkovic. Předtím, než vypukne juniorská nadstavba, se ještě krátce podívejme na to, jak základní část hodnotí kouč juniorů Pavel Arnošt.

Vzhledem k rozšíření DHL extraligy juniorů ze čtrnácti na šestnáct týmů, došlo ke změně jejího formátu. Pro základní část byly týmy rozděleny podle územní příslušnosti do skupin Západ a Východ. Základní část byla zkrácena na dvacet osm zápasů a přibyla nadstavbová část. Postup do vyšší nadstavby a tím i jistotu, že si zahrají play-off, získaly týmy na prvních čtyřech místech jednotlivých skupin. Týmy z pátého až osmého místa obou skupin budou bojovat o účast v play-off, kam opět může postoupit první čtyřka.

Do sezony karlovarští junioři vstoupili nejen s obměněným týmem, ale i s novým trenérem, kterým se stal Pavel Arnošt. „V průběhu letní přípravy jsem se s klukama seznamoval. Tým se postupně vyvíjel. Myslím si, že se role nejen hráčů, ale i realizačního týmu formovaly a v průběhu soutěže jsme našli určitou rovnováhu, jak tým vést a v tom chceme pokračovat i v další části soutěže, “ říká kouč juniorky a dodává.

„V první části přípravy, jak mimo led, tak na ledě, jsme pracovali s velmi širokým kádrem, který se v průběhu zúžil až do soupisky, podle svazových pravidel. Během základní části jsme měli i odchody a také posuny z dorostu. Takže to určitě nebylo jednoduché, ale myslím si, že jsme to zvládli a tu první čtyřku jsme si stabilním výkonem ve druhé části soutěže pohlídali a vybojovali. Z posledních dvanácti utkání jsme v jedenácti neprohráli v základní hrací době.“

Prvních sedm kol energetikům nevyšlo úplně podle představ, byli sice označováni za krále nastaveného času, ale na druhou stranu získali devět bodů z dvaceti sedmi možných. Pravdou je, že v úvodu sezony se tým sehrával a trenéři podle jednotlivých zápasů pracovali se složením formací. Tato alchymie přinesla výsledky v dalších zápasech a ke konci první části byly změny ve formacích mezi jednotlivými zápasy už nepatrné. „Tým se stabilizoval a začali jsme držet a věřit sestavě, která se nám vykrystalizovala a dotáhla nás na postupovou pozici,“ vysvětluje Pavel Arnošt a doplňuje. „Myslím si, že v nadcházející části soutěže budeme zkoušet různé kombinace. Momentálně na to bude čas a prostor.“

Po základní části patřil našim juniorům pomyslný bronz, který si zajistili ziskem čtyřiceti šesti bodů a od druhé Mladé Boleslavi je dělila pouze gólová bilance. Karlovarským mladíkům se více dařilo na domácím ledě, kde si vybojovali dvacet pět bodů a zbývajících dvacet jedna si přivezli ze svých výjezdů. „Základní část hodnotíme pozitivně. Postup do nadstavby byl naším cílem této části sezony a jsme rádi, že jsme ho splnili a máme k tomu velký respekt, jak hráči, tak i realizační tým,“ ohlíží se za první částí soutěže kouč Pavel Arnošt.

Ke konci října balancovali junioři na hraně postupu a na třetí místo je vynesl duel se Spartou, kterou o body obrali na zimním stadionu v Chebu. Jenomže vzhledem k těsným bodovým rozdílům na prvních čtyřech místech skupiny museli energetici po pauze v získávání bodů naplno pokračovat. „Myslím si, že závěr základní části jsme odehráli velice koncentrovaně a naše hra měla vysoké parametry. Bojovali jsme do poslední chvíle o první místo ve skupině a ačkoliv se to nepovedlo, tak s postupem je velká spokojenost a cíl byl splněn,“ usmívá se kouč juniorky.“

Ne všechny zápasy se našim juniorům vydařily a nad důvody, proč tomu tak bylo, se zamýšlí Pavel Arnošt. „Měli jsme minimálně tři čtyři utkání, kdy jsme šli do vedení a neudrželi ho nebo rozhodli až v prodloužení. Podle mého názoru nám to ale pomůže v další části sezóny. Věřím, že jsou to zkušenosti, ze kterých se musíme ponaučit. Momenty a situace, které jsme s hráči prožili, můžeme v dalších utkáních využít a na hráče apelovat a nastavit to tak, aby se utkání dotáhla do vítězného konce.“

Energetici v první části soutěže vybojovali třetí místo. Spolu s nimi ze skupiny Západ postoupili Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav a Sparta Praha. Zajímavostí je, že Spartě do nadstavby pomohla juniorka Energie, tím že utkání Bílými Tygry poslala do prodloužení. Ze skupiny Východ se do elitní osmičky probojovali Kometa Brno, Oceláři Třinec, Dukla Jihlava a Vítkovice Ridera. A právě na Moravě juniorka Energie zahájí další část soutěže. První moravský trip energetiky zavede na led třineckých Ocelářů a Vítkovic.

V nadstavbových bojích se spolu jednotliví soupeři utkají čtyřkolově a odehrají tak dalších dvacet osm zápasů. Týmy, které se umístí na prvních čtyřech místech, postoupí rovnou do čtvrtfinále. Zbývající čtyřka se spolu se čtyřmi celky z nižší nadstavby utká v předkole. Soutěž přeruší pouze únorová reprezentační pauza a poslední zápasy se odehrají 2. března 2024. S čím do další části soutěže půjde juniorka Energie? „Vždy jdeme zápas od zápasu, ale náš další cíl bude opět postup do první čtyřky. Což by pro nás byl zase další dílčí úspěch, že dlouhodobě potvrzujeme kvalitu týmu.“ vyhlíží nadstavbové boje Pavel Arnošt.

Nejproduktivnější hráči:

Robert Šlechta 27 zápasů 26 bodů (9+17)
Jakub Galnor 25 zápasů 25 bodů (14+11)
Matyáš Váňa 28 zápasů 20 bodů (9+11)
Vít Záhejský 19 zápasů 16 bodů (9+17)
Ondřej Dorot 25 zápasů 16 bodů (8+8)
David Varvařovský 13 zápasů 16 bodů (7+9)

V celkovém bodování extraligy juniorů se Robert Šlechta umístil na dvacátém čtvrtém místě, ale na první místo ztrácí pouhých deset bodů. Do první desítky kanadského bodování obránců se dostal Ondřej Dorot, kterému patří osmé místo. Mezi hráči ročníku 2007 je v kanadském bodování na třetím místě Vít Záhejský a šestý je Vojtěch Čihař. Šesté místo v počtu bodů mezi hráči kategorie U18 si vybojoval Jakub Galnor a v této kategorii je čtvrtým nejlepším střelcem.