HC Energie Karlovy Vary

Po Vánocích do Plzně! Povede se energetikům napotřetí ovládnout derby?

V utkání s Olomoucí měli karlovarští hráči skoro vše energii, bojovnost a odhodlání. Jediné co jim chybělo bylo střelecké štěstí. Usměje se na ně ve sváteční den v Plzni a ovládnou derby? Družina Davida Bruka by vítězství potřebovala jako sůl, nejenom kvůli pořadí v tabulce, ale i sebevědomí a fanouškům. Ti mohou svému týmu držet palce v pondělí 26. prosince v 16:30 hodin. Vstupenky je možné zakoupit online nebo přímo na místě. Pokladny budou otevřeny dvě hodiny před zápasem.

Kde utkání sledovat: Online přenos
Vstupenky: Online předprodej

O soupeři

V posledním vzájemném duelu nastoupili Indiáni proti energetiků poprvé pod vedením nového trenéra Petra Kořínka a asistenta Františka Bombice. Ti si v tomto utkání připsali první výhru. Od té doby se plzeňský tým posunul tabulkou až na šesté místo. Vítěznou šňůru jim v prosinci, po šesti vítězstvích, přetrhl tým Vítkovice Ridera, který na svém ledě zvítězil v samostatných nájezdech. Od tohoto utkání si plzeňští na své konto připsali dvě porážky od týmů Dynama a Sparty. I z tohoto důvodu se budou chtít před domácími fanoušky předvést a vrátit se na vítěznou vlnu. Do karet jim hraje i to, že z předchozích dvou duelů se svým rivalem vyšli vítězně. Ke druhé výhře nad Energií přispěl i risk, kdy v prodloužení trenéři přistoupili k power-play. Tento trik plzeňští trenéři poprvé vytáhli koncem října proti Vítkovicím, kdy jim zajistil zisk dvou bodů. Stejný fígl plzeňským vynesl dva body i v Karlových Varech.

K poslednímu utkání proti sobě oba týmy vyjely 4. listopadu a v obou kabinách došlo od té doby ke změnám. K vítězství Indiánů ve zmiňovaném duelu přispěl třemi body Adrián Holešinský, který do Plzně přišel z Nitry tři dny před zápasem a od té doby má na kontě třináct bodů (5 + 8) ze třinácti zápasů a začátkem prosince podepsal smlouvu na další dvě sezóny. Koncem listopadu potěšil plzeňské fanoušky kapitán týmu Jan Schleiss, který podepsal novou smlouvu rovněž na další dvě sezóny. V té době z Plzně odešel obránce Martin Vitaloš, který našel po konci v Plzni nové angažmá v týmu HK Nitra. Ze zahraničí se na začátku prosince do týmu vrátil útočník Jakub Pour. Pro plzeňského odchovance byl návrat do modrobílého dresu první volbou a podepsal smlouvu do konce příští sezóny. V této souvislosti se vedení klubu dohodlo na ukončení spolupráce s útočníkem Zdeňkem Sedlákem, který zamířil do Zlína.

K tomu, že půjde o tuhý boj jistě přispějí mrštný útočník Petr Kodýtek (10 + 16), finský sniper Aleksi Rekonen (9 + 12) a Kryštof Hrabík (6 + 14), který je dobrý rovněž v defenzivě, neboť se může pochlubit třiceti čtyřmi zblokovanými střelami. V posledním derby se pod dvě branky a jednu asistenci podepsal obránce Petr Zámorský (6 + 12). V počtu zblokovaných střel je v týmu Indiánů nejlepší Jan Piskáček, který jich zblokoval třicet devět. O čtyři střely méně zblokoval Lukáš Kaňák. Hity ve velkém rozdávají Marek Baránek třicet tři hitů a Michal Houdek dvacet sedm hitů. Otázkou je zda proti Energii již nastoupí obránce Vojtěch Budík a útočník Ludwig Blomstrand.

Z kabiny Energie

Po zkušenosti s finským obráncem Joonou Huttulou zalovilo vedení klubu, v souvislosti s posílením útočných řad, opět na severu a smlouvu do konce sezóny 2023/2024 podepsalo s finským útočníkem Mikkem Juusolou. Ten v dresu Energie vyjel na led již v utkání proti Olomouci.

Dalším krokem ke kterému trenér David Bruk v souvislosti s posledními výsledky sáhl, byly změny ve formacích. V utkání proti Olomouci v první lajně nastoupili Petr Koblasa, Jiří Černoch a Ondřej Beránek. Souhra útočníků Černocha a Beránka, která se osvědčila v národním týmu klapala i na karlovarském ledě. Tomáš Rachůnek naskočil s Janem Hladonikem a Filipem Kofferem ve druhé formaci. Nováček v karlovarském dresu Mikko Juusola bojoval s Dávidem Grígerem a Davidem Kofroněm ve třetí lajně. Kohoutům dost zatápěla i čtvrtá formace ve složení Tomáš Redlich, Vít Jiskra a Daniel Kružík. Obrana zůstala beze změny, ale chyběli obránci Michal Plutnar a Ondřej Dlapa, kteří již jako jediní zůstávají na marodce Energie.

Zápas s Olomoucí se zpočátku vyvíjel pro energetiky dobře. Soupeře do svého pásma moc často nepouštěli a většinu času se drželi na kotouči. Karlovarští opět šli do utkání se svou typickou urputností a bojovností. Své hosty vysoko přestříleli, ale většina střel skončila u Jana Lukáše a jeho výkon velmi přispěl k výhře olomouckých. Zlepšení hry viděl i kapitán týmu Jiří Černoch "Musím říct, že jsme prostě makali, snažili se. Nemůžu říct nikomu nic, ale bohužel takovéto zápasy někdy jsou. Olomouc nás vytrestala z produktivity. My prostě na takový počet střel a šancí musíme tyto zápasy vyhrávat." Po krátkém vánočním volnu se hráči sešli na tréninku 25. prosince a snad, jak karlovarský kapitán věří, nastartují vítěznou sérii.