HC Energie Karlovy Vary

Předkolo? Příští rok máme ambice větší, říká jednatel klubu Daniel Tobolka

Má za sebou společně s Dušanem Šenkyplem první sezonu v roli majitele hokejového klubu. Energie v ní skončila na devátém místě, sám Daniel Tobolka ale přiznává, že v příští sezoně chce dojít dál než jen do předkola play-off.

Máte za sebou první sezonu v rolích majitelů hokejového klubu. Jak náročná pro Vás byla?
Dušan Šenkypl je zapojen více z výšky, ale angažován je mnohem více, než se může zvenčí zdát. Jeho role je zcela zásadní mimo jiné v oblasti finanční konsolidace, nastavení strategických plánů a celkové filozofie.

Já se Energii věnuji dost i exekutivně, byť nebydlím v Karlových Varech. Baví mě ta komplexita a různorodost, miluji sport a vše okolo, ale víc než kdy jindy vidím Energii jako více méně standardní firmu, která „vyrábí a prodává“ hokej. A jako každá firma má své problémy, mezilidské vztahy, historické vazby a jiné. Jediný rozdíl oproti běžné společnosti vidím v tom, že je více pod drobnohledem veřejnosti.

Jsem rád, že v transformačním procesu nás podpořili všichni partneři, včetně města, kraje, sponzorů a v neposlední řadě i fanoušci. Přál bych si, aby projekt HC Energie byl úspěšný sportovně i obchodně, aby se hokejové zápasy staly sportovně-společenskou událostí, aby hokej byla zábava pro široké spektrum fanoušků včetně mladých a aby s trochou patosu se HC Energie stala předmětem regionální hrdosti.

Jak byste zhodnotili sezonu ze sportovní stránky?
Po skončení základní části jsem osobně čekal, že přejdeme přes předkolo, ale kdyby mi někdo řekl o Vánocích, že A-tým celkem bez problému postoupí do play-off, brali bychom to. Tým se v průběhu sezony nepodařilo doplnit, jak jsme si přáli, ale nakonec jsme udělali nejlepší výsledek za poslední roky. Nutno zdůraznit, že tým byl sestaven předešlým managementem a je to de facto i jeho zásluha. Příští rok však máme ambice větší.

Jak se Vám líbil herní projev týmu?
Líbí se nám rychlý, bruslivý hokej s nasazením a ve většině zápasů jsme takovou hru předváděli. V průběhu sezony se celkový projev zlepšoval. Měli jsme ale rezervy v práci v předbrankovém prostoru soupeře a v přesilových hrách.

V průběhu sezony, když se nedařilo, jste avizovali, že nechcete mužstvo bezhlavě obměňovat. Tým se poté zvedl a začalo se vyhrávat. Jste rád, že Vám hráči i realizační tým Vaši důvěru takto vrátili?
Vždy jsme byli přesvědčeni o charakteru mužstva. Máme mladé mužstvo, před Vánoci jsme byli decimováni řadou zranění. Myslím, že pro úspěch je „chemie“ na linii mužstvo-realizační tým-vedení absolutním předpokladem úspěchu.

V úvodní polovině sezony diváci do KV Areny nechodili ve velké míře, po novém roce si, především na základě zlepšených výsledků týmu, do hlediště cestu přeci jen našli. Je to pro Vás dobrý signál do budoucna?
Větší návštěvnost je pro nás je trvalým úkolem. Pochopitelně, že se odvíjí od výkonu A-mužstva a byli bychom rádi, abychom přispěli k tomu, že se v Kalových Varech nebude chodit jenom na soupeře, ale na hokej a zábavu jako takovou. S tím souvisí i tolikrát omílaný mimohokejový program a péče o návštěvníky během zápasů, kde jsme toho zatím moc nepředvedli. Fanouškům pochopitelně moc děkujeme a věřte mi, že fanouškovská podpora je neuvěřitelným afrodiziakem pro činnost celé organizace.

Podařilo se Vám udržet klíčové opory týmu, Ondřeje Beránka, Jiřího Černocha, ale i další hráče. To je jistě dobrý základ do další sezony...
Oba zmiňované hráče považujeme za pilíře, jsou v nejlepším hokejovém věku, mají potenciál se dále zlepšovat, bereme je jako karlovarské srdcaře a v neposlední řadě jsou to fajn kluci. To samé se týká mimo jiné i Michala Plutnara a dalších hráčů. Obecně s obnovou končících smluv jsme spokojeni a podařilo se nám maximum možného i s ohledem na to, jakým hokejem se chceme prezentovat.

Tým naopak opouští stálice Petr Koblasa a Martin Kohout a také brankář Štěpán Lukeš. Mrzí Vás, že se je nepodařilo udržet?
Štěpánovi nevyšla sezona tak, jak jsme si přáli. Martin a Petr byli dlouholetými oporami. Petr měl výbornou celou sezonu, Martin její druhou půlku. Konkurence v jejich případě byla minimálně pružnější v jednání. Na druhou stranu si myslíme, že určitá obměna bude mužstvu prospěšná a že změna prostředí může pomoci i uvedeným hráčům k dalšímu růstu.

Jak budete chtít mužstvo posílit do nové sezony?
Základem je příchod špičkového brankáře, dále jsou již dojednáni dva útočníci ze skandinávských soutěží nahrazující odcházející hráče a další posily jsou v řešení. Jména oficiálně potvrdíme, až uvedení hráči dohrají sezonu ve svých stávajících klubech. S ohledem na strukturu jejich kontraktů to ale u některých hráčů může být později.

Trenérem zůstává David Bruk, který s týmem dosáhl nejlepšího umístění za poslední roky, i přesto říkal, že je to zklamání. Čím Vás přesvědčil, že u týmu bude pokračovat?
Přišel k hotovému týmu, s novým prostředím se seznamoval, byla to jeho první sezona v ELH, byl v podstatě v obdobné pozici jako my. Obstál, požívá respekt hokejové komunity, mužstvo za ním jde, jeho hokejová filozofie dává smysl a měl by dostat šanci se spolu se svým týmem předvést v delším cyklu než jen jedna sezóna. Dovolím si opakovat, od příští sezony chceme více.

Jak byste zhodnotili sezonu celkově? Organizace se personálně obměnila, nové tváře se zapracovávají.
Transformace u Áčka proběhla a probíhá včetně realizačního týmu. Není hotovo, ale jsme na dobré cestě. Obměna managementu je komplikovanější, potýkáme se s nedostatkem kvalifikované pracovní síly nebo respektive s nedostatkem profilu, který si myslíme, že by uvedenou práci dokázal zastat. Jde to pomalu a bude chvíli trvat, než na všechny pozice najdeme vhodné kandidáty. Ale i tady už jsou první vlaštovky.

Jaké jsou nejaktuálnější změny v personálním obsazení, co si od nich slibujete?
Personální aktualizace sportovního úseku bude veřejná až po skončení sezony, ale nad rámec současného obsazení realizačního týmu nastoupí špičkový kondiční trenér na plný úvazek. Hráče čeká opravdu perná letní příprava. Výborná fyzická připravenost je základ a také může předcházet řadě zranění. Kromě sportovní části vnímáme, že pro celkový úspěch organizace je nezbytné vybudování silného obchodního a marketingového týmu.

Klub opustila generální manažerka. Jak moc to zasáhlo řízení organizace? Hledá se náhrada?
Agendu GM částečně supluji já, což není ideální, neboť nejsem denně přítomen, ale absolutní prioritu vidíme v silném obchodním týmu. Hodně odpovědnosti bude viset ne jednotlivých šéfech úseků s větší mírou samostatnosti a stanovenými cíli. Model distančního řízení osobně nevidím jako optimální, ale za určité konstelace může fungovat a v jiných firmách i funguje. I zde to může být předmětem vývoje a uvidíme, zda někdo nedoroste do pozice GM zevnitř organizace.

Jak to v tuto chvíli vypadá se spoluprací se Sokolovem?
O spolupráci s Baníkem máme velký zájem. Ladíme parametry tak, aby to fungovalo pro obě organizace a jsem přesvědčen, že je v zájmu obou klubů prospěšný model najít. Chceme mít širší kádr, který můžeme zčásti sdílet právě s partnerským Sokolovem. Je to příležitost pro mladé a dozrávající hráče a lépe se řeší doplnění v případě zranění. Obě organizace musí hrát sportovně důstojnou roli. To je zájem celého regionu.

Co budou další úkoly do nové sezony? Sportovní u A-týmu už jsme zmínili v úvodu…
Musíme finalizovat posílení sportovního úseku, viz výše, vybudovat obchodní tým, najít vhodné kandidáty na ostatní pozice, připravit facelift marketingu a rozhodně se chceme zaměřit i na mládež včetně investic a celkové organizace mládežnického programu. S nadsázkou říkám, že naše ambice je „malý velkoklub“.