HC Energie Karlovy Vary

Přestupní termín odstartoval, Energii posílí trojice hráčů z Liberce

Do Karlových Varů míří první trojice hráčů, která posílí sestavu trenéra Martina Pešouta pro nadcházející extraligový ročník. Ze severu na západ Čech míří již bývalí liberečtí hráči, obránci Tomáš Hanousek a Tomáš Havlín a také útočník Jiří Průžek.

Naznačoval to hlavní lodivod Energie už v posezónním rozhovoru, Energie musí posílit obranu a do Karlových Varů přijdou hráči s vyššími fyzickými parametry. Výsledkem je příchod liberecké dvojice Tomáš Havlín – Tomáš Hanousek. Ofenzivu Energii posílí ze stejného klubu další talentovaný mladík Jiří Průžek. Všichni tři hráči se k týmu s ohledem na délku sezony 2020/21 připojí ve třetím týdnu letní přípravy.

Tomáš Hanousek (obránce, 3.6.1998)

Tomáš Hanousek podepsal v Karlových Varech smlouvu do 30.4.2022, klub má možnost opce i na další dvě sezony. Třiadvacetiletý bek tak může v Energii zůstat až do konce sezony 2023/24.

„Po odchodu Petra Šenkeříka jsme hledali hráče, který by ho mohl nahradit, co se týče minutáže na ledě i obsazení první přesilovky. Rozhodli jsem se angažovat Tomáše Hanouska, který má ve svém věku sem nejen zapadnout, ale ještě se hodně zlepšit,“ uvedl na adresu první posily Energie pro sezonu 2021/22 hlavní trenér Energie a sportovní manažer klubu Martin Pešout.

Třiadvacetiletý obránce Tomáš Hanousek, jak už naznačil dlouholetý kouč Energie, by měl patřit k hlavním oporám karlovarské obrany v nové sezoně. Ta poslední skončila pro mladého beka teprve před několika dny, jeho již bývalý klub z Liberce totiž dokráčel až do extraligového finále, kde padl s Třincem.

TomášHanousek
obránce
Z 64
G 3
A 11
+/- +8

Obránce, který měří 183 centimetrů a váží 84 kilogramů, začal s hokejem v Kralupech nad Vltavou již ve věku čtyř let. Jako mladý se přesunul do pražské Sparty, ale už v sedmé třídě zamířil čerpat hokejové i životní zkušenosti do Švédska. Během angažmá na severu Evropy stihl vystudovat gymnázium a získat švédské občanství.

V dresu Södertälje nastupoval až do juniorky, jeho výkony mu v sezoně 2016-17 vynesly pravidelnou účast v reprezentačním výběru do 19 let. Po sezoně se Hanousek po letech vrátil do Čech. Nejprve do Znojma, se kterým si zahrál Ebel, v průběhu ročníku ale zamířil na sever Čech, přičemž nastupoval převážně na farmě Liberce v Benátkách. V témže ročníku ještě vybojoval stříbrné extraligové medaile s libereckou juniorkou.

Podobně se vedlo Hanouskovi i v nadcházejícím ročníku, přičemž druhé místo bral s libereckým Áčkem v nejvyšší soutěži dospělých, tuzemské Tipsport extralize. V sezoně 2019/20 opět patřil k pilířům obrany tygrů, v té právě skončené, 2020/21, nastoupil včetně play-off do 64 utkání, ve kterých posbíral 14 bodů (3+11).

Statistiky Tomáše Hanouska

Tomáš Havlín (obránce, 13.7.1996)

Tomáš Havlín podepsal v Karlových Varech smlouvu do 30.4.2022, klub má možnost opce i na další dvě sezony. Čtyřiadvacetiletý bek tak může v Energii zůstat až do konce sezony 2023/24.

„Tomáš byl v Liberci trochu nedoceněným hráčem. Spoléháme na to, že nám do obrany přinese důraz a výšku, která nám vloni v závěru sezony trochu chyběla,“ popisuje téměř dva metry vysokého a přes metrák vážícího obránce Martin Pešout.

Stejně jako Hanousek, tak i Havlín se může po skončení sezony 2020/21 radovat ze zisku stříbrných medailí, které vybojoval s Libercem. Úspěšně tak uzavřel dosavadní působení v mateřském klubu, na mladého obránce totiž čeká vůbec poprvé jiné extraligové angažmá než v dresu Bílých Tygrů.

Tomáš Havlín
obránce
Z 21
G 1
A 6
+/- 0

Odchovanec libereckého hokeje už od mládí naplno prokazoval svůj talent. Už v 16 letech okusil extraligu juniorů, o rok později už sbíral první zkušenosti mezi dospělými na farmě Liberce v Benátkách nad Jizerou.

Hráč, který s hokejem začínal už ve čtyřech letech v Jablonci nad Nisou, neušel očím ani trenérům mládežnických reprezentací. Havlín prošel všemi výběry od 16 do 20 let, odehrál 71 mezistátních utkání. Jeden z největších úspěchů zaznamenal v na jaře roku 2014, kdy s reprezentační osmnáctkou vybojoval senzační stříbro na Mistrovství světa. V týmu se tehdy potkal s Davidem Pastrňákem, Jakub Vránou či Davidem Kašem.

Premiéru v nejvyšší soutěži si Havlín odbyl v sezoně 2014/15 v 18 letech v zápase play-out, o rok později už byl u historického titulu Liberce, když naskočil do jedenácti extraligových zápasů a zahrál si i ve vítězném play-off. V následujících sezonách sbíral Havlín vždy kolem dvacítky startů v extralize, podobnou porci vždy přidal i na farmě v Benátkách. V ročníku 2018/19 výrazně přispěl k libereckému stříbru, z podobného úspěchu se mohl radovat i letos.

Statistiky Tomáše Havlína

Jiří Průžek (útočník, 14.9.1998)

Jiří Průžek podepsal v Karlových Varech smlouvu do 30.4.2022, klub má možnost opce i na další sezonu. Mladý forvard tak může v Energii zůstat až do konce sezony 2022/23.

„Jirka je mladý, nadějný hráč, který splňuje požadavky naší útočné hry svými rychlostními předpoklady a houževnatostí. Věříme, že i díky tomu do naší organizace dobře zapadne a najde si v ní své místo,“ popisuje hlavní důvody angažmá mladého forvarda Martin Pešout.

Pražský rodák strávil většinu svého hokejového mládí v pražských Letňanech. Výborně se předvedl v mladším dorostu Letců i následně v tom starším a protože Letňany neměly juniorský výběr, zamířil na sever Čech do Liberce. V juniorce tygrů v následujících dvou sezonách sbíral v průměru více než bod na utkání, v sezoně 2016/17 se stal nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem liberecké dvacítky, o rok později opět sbíral v průměru více než bod na zápas a tentokrát už to na postup do play-off stačilo.

JiříPrůžek
útočník
Z 40
G 1
A 5
B 6

Logicky tak následoval přesun mezi dospělé, v ročníku 2018/19 už se stal pevnou součástí prvoligových Benátek, získaných 26 bodů ve 44 zápasech slibovaly světlé zítřky.

Před sezonou 2019/20 musel ale jít hokej stranou. Průžkovi byl objeven nádor na varleti a mladý forvard musel na okamžitou operaci. Léčba ale byla úspěšná a za dva měsíce už se liberecký bojovník znovu proháněl po ledě. Ještě v téže sezoně se dočkal Průžek premiérového extraligového gólu.

Zatím poslední ročník 2020/21 patřil mezi doposud nejpovedenější v jeho krátké kariéře v nejvyšší soutěži, dvaadvacetiletý útočník se stal pevnou součástí ofenzivy Tygrů a včetně play-off naskočil do 40 extraligových duelů. I on tak má významný podíl na letošním libereckém stříbru.

Statistiky Jiřího Průžka