HC Energie Karlovy Vary

Prodlouží Energie vítěznou šňůru? První podkrušnohorské derby je tu!

Naposledy si z výjezdu do Litvínova energetici přivezli "plný počet bodů". Vyjde to i tentokrát a prodlouží si naši borci vítěznou šňůru a zastaví rozjetý černožlutý expres? Tak na odpověď si musíme počkat do pátku 27. září, kdy v 17:30 padne na Zimním stadionu Ivana Hlinky úvodní buly prvního podkrušnohorského derby v sezoně.
Kde utkání sledovat:
Online přenos

Z kabiny soupeře

Litvínovští hokejisté, stejně jako v úvodu loňské sezony, zápas po zápase prodlužují vítěznou šňůru. Ta loňská se jim přetrhla po jedenáctém utkání, ale i to stačilo na zápis do klubové historie. K tomu došlo už po desáté výhře, kdy byl překonán rekord z roku 1977/1978, kdy tým jako kapitán vedl Ivan Hlinka. Verva je zatím jediným neporaženým týmem v aktuálním ročníku soutěže a je jisté, že jím bude chtít zůstat a bonus v podobě prvního místa také rozhodně není k zahození.

Také Litvínov před sezonou zaznamenal odchody z týmu. Mezi těmi, kteří již tomto ročníku neoblékají žlutočerný dres, jsou brankář Lukáš Klika (Slovan Ústí nad Labem), obránci Janis Jaks (Energie Karlovy Vary), Patrik Demel (Vítkovice Ridera) a Radim Šalda (Energie Karlovy Vary). Útočné řady opustili Jindřich Abdul (Vítkovice Ridera), Filip Helt (Piráti Chomutov), Marek Slavík (Slavia Praha), Lukáš Válek (Berani Zlín), Liam Kirk (Eisbären Berlín), Jan Vopat (Slavia Praha) a Andrej Kudrna (HKM Zvolen).

Co se týče příchodů, tak ty byly hodně zajímavé. Kromě Ondřeje Kašeho se v litvínovské kabině různými tituly mohou chlubit i někteří z nováčků. Obránce František Gajdoš vybojoval titul s týmem HK Nitra. Zlato z mládežnických soutěží vlastní kanadský bek Jared McIsaac, v jehož sbírce je zlatá medaile z Hlinka Gretzky Cupu a z juniorského mistrovství 2020. Urostlý bek naposledy hrál v AHL za tým Providence Bruins. Z mistrovského Třince pak přišel Adam Polášek. V závěru loňské sezony s týmem Skelleftea AIK zvedl nad hlavu mistrovský pohár i Filip Sandberg, který je teprve čtvrtým seveřanem v klubové historii.

Do útoku se z Litoměřic vrátil litvínovský odchovanec Josef Jícha. Mladý forward za litvínovský A-tým nastoupil poprvé v sezoně 2017/2018. Po devíti letech strávených v zahraničí, bude v Česku hrát Matěj Pekař. Také on má zkušenosti z AHL, kde hájil barvy týmu Hartford Wolf Pack. A do třetice AHL, z Wilkes-Barre/Scranton Penguins přišel Maxim Čajkovič. V Litvínově se slovenský útočník potká se svým kamarádem Františkem Gajdošem.

Stejně jako Energie, tak i Verva dává prostor jak v přípravě, tak i v soutěži nadějným mladíkům ze své juniorky. Mezi nimi jsou obránci René Kubíček a Vít Beran. V útoku pak dostali šanci se předvést Dominik Čech, Jakub Bednařík a Ondřej Postl. Nesmíme však zapomínat na medailistu z posledního juniorského mistrovství. Odchovanec Matěj Maštalířský byl dopsán na soupisku národního týmu poté, co kvůli zranění mistrovství skončilo pro Robina Sapouška. Takže vlastně i pro oba mladíky byla vzájemná utkání v přípravě speciální, protože se potkali poprvé od mistrovství a navíc tentokrát jako soupeři. Matěj za A-tým Litvínova debutoval už v loňské sezoně, a na kontě má i první gól v naší nejvyšší soutěži. Klub si talentovaného útočníka pojistil smlouvou. A inkoust ještě nestihl zaschnout na kontraktu Víta Berana, který se klubu upsal v předchozích dnech.

Páteční duel bude ještě možná trochu speciální pro forwarda Petra Koblasu, který do Litvínova přestoupil před loňskou sezonou poté, co několik sezon hrál v Energii. Kanonýr známý svou střelou z první zažil v Litvínově svou nejlepší sezonu, když v 64 zápasech nasbíral 49 bodů (31+18).

Z kabiny Energie

Speciální ale rozhodně nadcházející zápas bude pro obránce Janise Jakse a Radima Šaldu, kteří černožlutý dres oblékali dva roky a poprvé se svými bývalými spoluhráči střetnou v ostrém zápase.

Oba týmy se spolu v přípravě utkaly dvakrát. V prvním duelu, který se hrál v Chebu, se pod výhru Litvínova v nájezdech podepsaly nové posily Matěj Pekař a Maxim Čajkovič. Ve druhém duelu patřil vavřín pro vítěze Energii. Také za karlovarský tým už přípravě bodovali noví členové kádru. Konkrétně v Litvínově to byl Arttu Ilomäki, střelec třetího gólu na který mu asistoval Tarmo Reunanen. V Chebu pak proti svým bývalým spoluhráčům skóroval Janis Jaks, který svým gólem zařídil nastavený čas a pod první gól se podepsal Eirik Salsten.

Rovněž energetici budou mít velkou motivaci urvat derby pro sebe, protože se aktuálně vyhoupli na vítěznou vlnu, když gólový půst z prvních dvou utkání sezony utnuli na ledě Sparty. Sparťanské střelce svými zákroky deptal Dominik Frodl. První zářez v černobílém dresu zaznamenal Tarmo Reunanen a autorem vítězného gólu byl Dávid Gríger, který však pěl chválu na celý tým. „Bylo to o každém z týmu. Parádně opět zachytal Frodo. Kluci na oslabení je ubránili skvěle včetně toho, kdy jsme byli ve třech a stejně tak všichni ostatní byli výborní. Náš tým není o jednom hráči. My všichni musíme hrát na hraně svých možností a jenom tak můžeme uspět.“

A týmový výkon stál také za první domácí výhrou. Ta byla pro energetiky o to sladší, že tým Mountfield Hradec Králové na svém ledě porazili poprvé od února 2020. Výhra 6:3 však nebyla tak jednoznačná, jak to vypadá. V úvodu druhé třetiny prožili karlovarští hokejisté 136 vteřin hrůzy, když během této doby třikrát inkasovali a v čase 23:06 byl najednou stav 1:3. Musím přiznat, že moje první myšlenka byla, a možná nejen moje, panebože pro kluky není lehké dát gól, a teď musí dát minimálně dva, aby srovnali. Ale hned druhá myšlenka byla: Sakra, jsou to bojovníci a zbývá dost času, to dají. A dali. Nakonec se do konce utkání trefovali jenom energetici. Ti tak ukázali, že tým má charakter a předvedli svou typickou bojovnost a obětavost.

Energetici bojovali jako jeden a tak je těžké vyzdvihovat konkrétní výkony, ale pokud bychom to dělali, tak bychom zmínili, kromě jako vždy výborného Froda, Dávida Grígera, který připravil po návratu z trestné skvělou šanci pro Ondřeje Beránka. A ještě díky němu diváci naživo viděli technický gól. Zajímavý byl rovněž moment v sedmnácté minutě, kdy nebyl uznán gól Ondřeji Beránkovi, no a ten na just pak vstřelil rovnou hattrick. Ale jak říkal Dávid Gríger po utkání na Spartě, tým Energie není jen o jednom hráči a kluci to opět předvedli.

Zkrátka a jasně v utkání s Hradcem byla spousta zajímavých momentů, ale tím nejdůležitějším byla první domácí děkovačka v sezoně. A to je věc, které se jak hráči, tak ani fanoušci nikdy nenabaží a i z tohoto důvodu budou chtít energetici vybojovat další výhru v Litvínově.