HC Energie Karlovy Vary

Skuhravého tisícovka? Musíme počítat s rezervou pro jeho stopky, směje se Pešout

Sportovní manažer a trenér zároveň, to není v extralize zrovna běžná kombinace. V Karlových Varech ale přesně takovou roli zastává Martin Pešout. A právě jeho jsme vyzpovídali nejen o tom, jak v Energii zvládli ztrátu hvězd, jak se jednalo o posilách z NHL i aktuální epidemiologické situaci.

Loni jste se po dlouhé době dostali do předkola, čemu připisujete takový úspěch?
Asi především tomu, že tu zůstal vlastně celý kádr z předchozí sezony. Máme obecně mladý tým, takže se naši hráči hodně vyvíjejí a během toho roku zase o něco víc vyzráli. A díky tomu, že většina z nich zůstala, tak jsme nemuseli měnit to, co fungovalo.

Hrálo roli také to, že jste se rok předtím po třech sezonách vyhnuli baráži?
To určitě taky. To, že zůstal kádr stejný, to je spíše dlouhodobější záležitost, že se nehrála baráž, to je zase spíš krátkodobější. Vlastně už někdy v březnu jsme věděli, jak na tom příští rok budeme, v jaké soutěži budeme hrát, takže jsme už od té doby mohli jednat s hráči. Díky tomu jsme pak měli více na výběr a mohli jsme jednat přesně s těmi hráči, které jsme potřebovali a chtěli.

A to asi bylo potřeba, když odešli tři klíčoví hráči - Dávid Gríger, Tomáš Rachůnek a Matěj Stříteský. Jak bylo těžké je nahradit?
Nejvíc nám tedy z té trojice chyběl Dávid Gríger, protože najít tak kvalitního centra v jeho mladém věku, to je poměrně složitou záležitostí. Ale nakonec to nebylo až tak těžké, vyzrálo nám hodně mladých hráčů, zejména jsem rád, že jsme se domluvili na delší spolupráci s Ondřejem Beránkem a Jakubem Flekem, takže jsme mohli hodně brát z vlastních řad.

Jak probíhal výběr těch nových posil? Měli jste je vytipované?
Tak o mně je známé, že já si hráče rád vybírám na základě vlastních zkušeností z klubů, kde jsem dříve působil. Pak vím, do čeho přesně jdu, když jsem ty hráče mohl sám sledovat a pracovat s nimi. Samozřejmě jsme výběr hráčů museli uzpůsobit našim finančním možnostem, které nejsou úplně velké, ale věděli jsme, jaké hráče typologicky do týmu potřebujeme a podle toho jsme postupovali.

A co u kluků z NHL, který klub s tím přišel jako první?
Iniciativa byla z naší strany. Tady to bylo ještě speciální v tom, že já jsem kdysi v Chomutově trénoval a David Kaše i Jakub Lauko jsou z Chomutova, znám se i s jejich táty. A od nich vlastně přišel první impuls, pobavili jsme se a pak jsme už kontaktovali přímo týmy NHL.

Jak pak probíhalo to samotné jednání?
Bylo to vlastně jednoduché, moje velké poděkování patří agentům obou hráčů, kteří nám s tím pomohli. V případě Davida Kašeho a Philadelphie vlastně pomohlo i to, že jsem před několika lety byl ve Philadelphii na stáži, takže to bylo o to jednodušší. Víceméně šlo hlavně o to domluvit zdravotní pojištění, to bylo klíčové na tom, aby u nás mohli oba hrát.

Vy sám jste trenér a sportovní manažer zároveň, tudíž rozhodujete o tom, kteří hráči posílí tým. Je pro vás jednodušší, že si vlastně skládáte kádr, který pak budete trénovat?
Určitě to je mnohem jednodušší. Ale u nás funguje takový čtyřúhelník, ve kterém jsem já, náš manažer pan Vaněk, kapitán Venca Skuhravý a moji asistenti (Tomáš Mariška, u brankářů Pavel Kněžický - pozn. red.), a s nimi vždycky probíráme potenciální posily. Pokud by kdokoliv z tohoto čtyřúhelníku s podpisem daného hráče nesouhlasil, nikdy bych do toho pak nešel, všechny pohledy jsou podle mě důležité.

Takže na rozhodování má vliv i kapitán Skuhravý?
Ano, podle mě je rozhodně potřeba mít i ten pohled z hráčské strany, z kabiny. Hokejisti se mezi sebou dobře znají a ví, co je ten druhý za typ a za osobnost. A to je podle mě hodně důležité vědět, protože když by pak ten hráč nezapadl do kabiny, bylo by to špatně. Zejména v naší finanční situaci si nemůžeme dovolit získat hráče, který se pak do kabiny nehodí. A Venca je jednoduše hlavní lídr a tahoun, který situaci v kabině rozumí, takže případné posily musí jít i přes něj.

Když se podíváme už na letošní sezonu, kdo vás zatím nejvíce překvapil?
Mě osobně asi spíš nejvíc překvapilo, jak jsme si dokázali poradit i bez našich největších hvězd, o kterých jsme mluvili. Samozřejmě bude záležet na tom, kdy nám povolají zpátky kluky z NHL, ale myslím si, že i ti ostatní hráči spolu hrají výborně, každý rok se zlepšují.

Mě třeba napadá jako pozitivní překvapení třetí útok s Petrem Koblasou, Martinem Kohoutem a Jiřím Černochem. Jak tahle lajna vznikla?
Ta vznikla víceméně z nouze. Po odchodu Vojty Poláka se nám udělala ve třetí lajně díra, takže jsme se rozhodli ze čtvrté lajny vytáhnout Petra Koblasu a to se nám zatím hodně vyplácí.

A samozřejmě otázka ohledně Václava Skuhravého, jak dlouho bude hrát? Musí se už po sezoně přesvědčovat?
Tak letos to vlastně vzešlo spíš ode mě, přišlo mi jako hrozná škoda, aby Venca končil zrovna v takové situaci. Teď už to můžu říct, na konci základní části měl natržený přitahovač, takže kvůli tomu dlouho nemohl hrát. Během zápasu s Hradcem, kdy jsme si zajistili postup do předkola, proměnil vítězný nájezd, a trefil se pak i ve druhém předkole... Takže mi pak přišlo škoda, aby za takovéhle situace hráč s jeho zkušenostmi končil kariéru.

On vlastně útočí na tisíc zápasů v extralize i za klub...
Přesně tak. Vencovi by k extraligové tisícovce sice stačilo odehrát celou základní část, ale jak je na tom on s disciplinárními tresty, tak chceme postoupit do play off, aby tam byly alespoň ty tři, čtyři zápasy rezerva (smích). Ono se tedy ve finále v hokeji na takováhle individuální čísla moc nehledí, ale nám jde i o to, že Venca je lídr celého týmu a bylo by hrozně těžké tyhle jeho kvality nahradit.

Pro klub pak byl i velký úspěch, když gólmana Jana Bednáře draftoval Detroit do NHL. Jak to z vaší pozice vnímáte?
Za draftování Honzy Bednáře jsme rozhodně velice rádi, je to pro nás taková odměna za naší dlouhodobou práci. A v případě, kdyby Honza podepsal s Detroitem smlouvu, bychom pak dostali i zajímavou finanční kompenzaci, což by se nám pochopitelně hodilo (úsměv).

💬 „Jeho volba byla asi to nejlepší, co Detroit Red Wings v pozdějších kolech draftu udělal,“ nejen takové byly reakce...

Posted by HC Energie Karlovy Vary on Wednesday, October 14, 2020


Musíme se trochu pobavit i o epidemiologické situaci, sport na tom není dobře. Jak zvládáte trénink?
Situace je pro nás složitá, ale snažíme se hledat co nejvhodnější řešení. Věřím, že odborníci ví, co dělají, a že se tahle situace brzo zlepší.

Přemýšleli jste nad tím, jaký byste potřebovali limit fanoušků na zápasech, aby se vám vyplatilo hrát?
Pro nás by bylo nejlepší, kdybychom mohli na stadion pustit všechny fanoušky (smích). Loni jsme měli průměrnou návštěvnost asi 4100 diváků, letos nepočítám, že by jich vzhledem k situaci chodilo tolik, ale i tak si myslím, že by mohly chodit tak tři tisíce. Takže to by pro nás byl takový ideál, kdybychom mohli na stadion pustit 3000 fanoušků.

I když je samozřejmě ještě brzy, máte už teď nějakou představu, jak dál posílit kádr?
Samozřejmě nějaká slabá místa máme, ale hodně záleží na vývoji další situace. Za současných podmínek rozhodně nemáme finance na rozhazování, ale i běžně se snažíme spíše dohrávat sezonu s kádrem, s jakým ji začínáme. Domluvili jsme se na spolupráci se skills koučem Tomášem Pacinou, takže bychom chtěli využít toho, že máme mladý kádr, a pracovat s hráči tak, aby se co nejvíc zlepšovali.

Děkuji za rozhovor.