HC Energie Karlovy Vary

Směr Jágrovo Kladno! Energetici chtějí potvrdit výhru s Kometou

Na páteční výhru na domácím ledě budou chtít jistě energetici navázat i v dalším utkání. Jejich hostiteli budou kladenští Rytíři. Ti mají aktuálně na kontě dvě výhryv řadě a tak je jasné, že budou chtít přidat další, navíc když hrají doma. Jak dopadne toto měření sil, a který z týmů se nakonec bude radovat ze zisku bodů uvidíme v neděli 6. října od 16:00 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos

Z kabiny soupeře

Kladenský tým od začátku sezony zatím staví na hlavu všechny prognózy, že je opět adeptem na baráž. Rytíři v sestavě s legendárním Jaromírem Jágrem kosí své soupeře a ze sedmi zápasů mají čtyři výhry a to nad takovými týmy jako je Sparta Praha nebo úřadující mistři z Třince. Kladenští jsou aktuálně s jedenácti body na osmém místě extraligy.

Co za tímto úspěchem stojí? Těžko říct. Tým na rozdíl od některých dalších nějak mohutně nezbrojil. Spíše doplňoval mezery, v kádru které vznikly po odchodu gólmanů Landona Bowa a Marekse Mitense. Obranné řady Kladna opustili Václav Veber, Ondřej Slováček, Jake Dotchin, Chris Martenet, Karel Klikorka a Jakub Babka. Podstatně menší průvan nastal v kladenském útoku, v němž už neuvidíme Matěje Barana, Jakuba Klepiše a Devena Sideroffa.

V brankovišti se v probíhající sezoně Rytíři spoléhají opět na Adama Brízgalu, kterého doplnil Štěpán Lukeš. Pro toho bude nedělní duel možná trochu speciální protože v Energii působil. Hodně zajímavě vypadají posily do zadních řad. V první řadě je to Petr Šenkeřík ze zlatého týmu Ocelářů. Neznámé není ani jméno Radka Jeřábka. Roli ofenzivního obránce, kterou v loňské sezóně předvedl v Prostějově potvrzuje Tomáš Hanousek, který má v letošní sezoně po sedmi zápasech na kontě pět bodů.

Další posilou je Phil Pietroniro. Právě italský zadák svým nájezdem rozhodl o výhře Kladna nad Libercem. Posledním přírůstkem v obraně je Griffin Mendel. Kanadský bek naposledy působil v AHL a na první pohled zaujme svými fyzickými parametry. Možná i díky nim dostává pořádnou porci minut. V každém utkání je kanadský tvrďák na ledě v průměru kolem dvaceti minut. V týmu se očividně dobře aklimatizoval Mitch Hults. Americký útočník si v sedmi zápasech připsal tři body.

A hodně zajímavé bude nedělní utkání pro útočníka Sebastiana Redlicha. Dvacetiletý mladík se zapojil po návratu ze Švédska do přípravy a v sezoně naskočil do pěti zápasů. Zkušenosti bude Sebastian sbírat i v Maxa lize, kde má vyřízené střídavé starty v Litoměřicích. Pokud Sebestian proti Energii nastoupí, tak bude v roli soupeře stát proti svému staršímu bratrovi, kterým je karlovarský útočník Tomáš Redlich. Druhou sourozeneckou dvojicí, která se proti sobě postaví jsou Martin a Ondřej Procházkovi.

Jedním z faktorů, které stojí za úspěchem Rytířů může být i jejich majitel Jaromír Jágr, který popírá věk a předvádí, proč je hokejovou legendou. Dalším faktorem může být změna, která proběhla na trenérské lavičce. Role hlavního kouče se po dvouleté pauze opět ujal David Čermák. Tomu v roli asistenta pomáhá Petr Svoboda. A druhým asistentem je třetí muž, pro kterého bude nedělní duel speciální. Není jím nikdo jiný než legenda karlovarského hokeje Václav Skuhravý. Role hlavního lídra týmu zůstala Radkovi Smoleňákovi, který tým opět povede jako kapitán. Změna nastala na pozicích asistentů, kterými jsou Jiří Ticháček a Martin Procházka.

Suma sumárum mají Rytíři dobře našlápnuto k tomu, aby sto let kladenského hokeje oslavili z vyšších pozic tabulky. Zda to Rytířům vyjde a navzdory všem prognózám zažijí skvělou sezonu ukáže až čas.

Z kabiny Energie

To naopak trápení na startu sezony zažívají energetici, kteří se v prvních duelech hodně trápili v koncovce. Není však divu. Vždyť tým po dlouhých letech prošel obrovskou obměnou, kdy průvan v kabině odfoukl skoro polovinu kádru. Velkou změnou prošla hlavně obrana, ale pozadu nezůstal ani útok. Zemětřesení se nevyhnulo ani trenérské lavičce. Na té aktuálně stojí Pavel Patera a David Moravec. Oba trenéři to nemají jednoduché. protože se snaží namíchat ten správný koktejl zkušeností a mládí.

I když se našim borcům zatím nedaří podle představ, tak v týmu to funguje a to se projevuje i na ledě. Energetici si vytvářejí spoustu šancí, jenom jim trošku pokulhává produktivita. Ale v utkáních je opět vidět jejich typická bojovnost a obětavost, což je základní kámen úspěchu. Postupně přicházejí i góly. Většina duelů, které mají karlovarští hokejisté za sebou se lámala po smolné pasáži, ale i na tom už tým zapracoval. Předvedl to například v posledním utkání s týmem Komety Brno, kdy sice ztratili párkrát vedení, ale na každý inkasovaný gól dokázali odpovědět a zápas ve svůj prospěch rozhodli v prodloužení.

Tato výhra pomohla Energii odpíchnout se ode dna tabulky kam spadla po zápase s Libercem. To ale opět ukázalo, jak je tabulka zhruba od poloviny vyrovnaná. Stačí jedna prohra a jste na dně a po jedné výhře a to i za dva body jste na desátém místě.

Uvidíme, zda se na Kladně potvrdí slova Michala Plutnara z rozhovoru po utkání v Liberci. „My musíme dělat všechny maličkosti naplno v tréninku, abychom to přenesli do zápasů. Doufáme, že se ten špatný vstup do sezony změní. Potřebujeme jeden zápas, který urveme a začneme vyhrávat.“

Tím zápasem, který energetici urvali, byl právě duel s Kometou. V tomto utkání se za Energii prosadil také Filip Koffer, který do branky tečoval střelu Tarma Reunanena. Urostlý útočník odvádí spoustu černé práce, kterou většina fanoušků neocení a je skvělé, že byl za svou dřinou odměněn gólem v této sezoně už druhým. Premiérový gól v naší nejvyšší soutěži si vstřelil benjamínek týmu Vojtěch Čihař. A druhým gólem v sezoně rozhodl prodloužení Vít Jiskra, i když u něj šlo spíše o to, že byl ve správné chvíli na správném místě, ale i to ukazuje jak je hokejová štěstěna vrtkavá a opravdu záleží na maličkostech.

Každopádně to, že se prosazují další střelci znamená, že systém, který trenéři svým svěřencům předepisují funguje. A je pouze třeba ho dodržovat a vyvarovat se osobních chyb. Protože v konkurenci, která je od určitého místa v tabulce hodně vyrovnaná, rozhoduje opravdu každá maličkost o výhře nebo prohře. To ostatně potvrzuje i kapitán Jiří Černoch. „Všichni ví, že extraliga je vyrovnaná, každý může porazit každého. Už to není o tom, že posledních pár týmů je odstřelených.“

Takže naše bojovníky čeká v neděli další náročná bitva, a je jen na nich, jak se s ní poperou. Receptem na výhru, který jim vždy fungoval, je jejich týmovost, bojovnost a obětavost. Pokud tyto ingredience nezapomenou v kabině, mají velkou šanci přivést si domů tolik potřebné body.

Do sestavy se v posledním utkání vrátil útočník Robin Sapoušek. V útoku bude chybět Arttu Ilomäki, který však po zranění v dolní části těla už s týmem trénuje. Postrádat budou trenéři i nadále kvůli nemoci Daniela Kružíka.