HC Energie Karlovy Vary

Směr olympiáda! Do Koreje vyrazí dva mladí energetici

Jen co se šestnáctka vrátila ze Švýcarska, budou si někteří z hráčů opět balit kufry, neboť je čeká cesta do Jižní Koreje, kde se v provincii Kangwon od 19. ledna do 1. února 2024 konají 4. zimní olympijské hry mládeže, kterých se zúčastní 1900 sportovců z celého světa. Na prestižní turnaj bere Milan Razým osmnáct hokejistů kategorie U16. Pozvánku na tuto prestižní akci obdrželi brankář Martin Psohlavec a útočník Petr Tomek. Mezi náhradníky byl vybrán útočník Lukáš Slavík.

Šestnáctka má za sebou nejen povedené přípravné zápasy, ale zazářila i na Turnaji pěti zemí v Romanshornu. Na své první velké reprezentační akci se mladí hokejisté utkali s Finskem, Slovenskem, Švýcarskem a Německem. Ve čtyřech zápasech ztratili pouze bod poté, co ve čtvrtém zápase porazili Slovensko až v prodloužení. Díky svým výkonům celý turnaj ovládli a přivezli si zlato. Ve Švýcarsku bojovali i energetici Pavel Kůrka, Petr Tomek a Martin Psohlavec.

Brankář Martin Psohlavec na turnaji v Romanshornu hájil branku českého týmu v utkání se Švýcarskem. O čisté konto přišel až v čase 35:05 během oslabení. Milan Razým si sebou do Švýcarska bral tři gólmany, které v jednotlivých zápasech prostřídal. Martinovi Psohlavcovi se daří i v domácích soutěžích. S úspěšností 93,72 % se stal nejlepším gólmanem základní části extraligy dorostu. V prvním nadstavbovém duelu pak vynuloval střelce Mountfieldu. Martin má za sebou i premiérový start v juniorce Energie, ve které si v pěti utkáních zapsal úspěšnost 92,94 %.

Na turnaji ve Švýcarsku o sobě dával vědět i útočník Petr Tomek. Ten si přivezl tři body (0+3) a byl u zrodu akce, z níž padl rozhodující gól v prodloužení se Slovenskem. Petr si v letošní sezoně v reprezentaci nasbíral sedmnáct bodů (6+11) a vede kanadské bodování reprezentační šestnáctky. Do Energie přišel šikovný útočník před sezonou z deváté třídy Komety Brno a nejenže zapadl skvěle do týmu, ale v extralize dorostu navázal na své výborné výkony z devítky. Petr Tomek ovládl se ziskem čtyřiceti pěti bodů (14+31) kanadské bodování základní části extraligy dorostu.

Útočník Lukáš Slavík zatím odehrál za národní tým šest zápasů s bilancí (2+2). Lukáš přišel do Energie v loňské sezoně z Chomutova. Jak v Chomutově, tak i v Energii nastupoval v extralize devátých tříd a posléze i v extralize dorostu. Do té v letošní sezoně přešel nastálo. Stejně jako Petr Tomek patří v patnácti letech k nejmladším svěřencům Tomáše Andryse. Lukáš Slavík si v základní části extraligy dorostu připsal devatenáct bodů (8+11).

Svěřenci Milana Razýma, společně s ostatními českými sportovci, odletí do Soulu 22. ledna. V rámci přípravy se čeští mladíci utkají s týmem Jižní Koreje. Šestnáctka je ve skupině A společně s výběry Slovenska a USA, s nimiž se utká ve dnech 25. až 29. ledna. Do skupiny B patří Jižní Korea, Finsko a Kanada. Týmy z prvních dvou míst každé skupiny postoupí do semifinále, které se odehraje 30. ledna a závěrečné boje o medaile pak vypuknou 31. ledna. Pro naše mladíky půjde o první střet se zámořskými celky, s nimiž se na svých turnajích moc často nepotkávají. Po turnaji ve Švýcarsku, tak mají svěřenci Milana Razýma před sebou další velkou výzvu.

Program olympijských her:

Čtvrtek 25. ledna 2024

6:15 Jižní Korea - Česko (přípravný zápas)

Sobota 27. ledna 2024

6:00 Slovensko - USA (skupina A)
12:00 Jižní Korea - Kanada (skupina B)

Neděle 28. ledna 2024

6:00 Česko – Slovensko (skupina A)
12:00 Finsko - Jižní Korea (skupina B)

Pondělí 29. ledna 2024

6:00 USA - Česko (skupina A)
12:00 Kanada - Finsko (skupina B)

Úterý 30. ledna

6:00 1. semifinále
12:00 2. semifinále

Pondělí 31. ledna

5:00 zápas o 3. místo
12:00 finále

Začátky zápasů jsou uvedeny ve středoevropském čase.

Nominace šestnáctky na Olympijské hry mládeže v Jižní Koreji:

Brankáři:

Martin Psohlavec (Energie Karlovy Vary), František Poletín (Slavia Praha), Jan Láryš (RT Torax Poruba)

Obránci:

Jakub Daněk (Lausanne), Lukáš Kachlíř, Jakub Vaněček (oba Bílí Tygři Liberec), Václav Nedorost (Motor České Budějovice), Ben Stefan Reisnecker (Škoda Plzeň), Ondřej Ruml (Dynamo Pardubice)

Útočníci:

Šimon Bělohorský (Bílí Tygři Liberec), Jan Hrček, Matěj Weiss (oba Oceláři Třinec), David Huk (Slavia Praha), Šimon Katolický (Dukla Jihlava), Adam Klaus (Lausanne), Filip Novák (Sparta Praha), Tobiáš Sekanina (Olomouc), Petr Tomek (Energie Karlovy Vary)

Náhradníci:

Petr Hanyš, Vojtěch Hora, Filip Matějka, Marek Sklenička (všichni BK Mladá Boleslav), Karel Studnický, Jaroslav Vondruška (oba Mountfield HK), Jan Fodor, Jiří Kamas (oba Škoda Plzeň), Tadeáš Cífka (ZUBR Přerov), Sebastian Charvát (Bílí Tygři Liberec), Vojtěch Kubín (Kometa Brno), Daniel Skyba (Slavia Praha), Lukáš Slavík (Energie Karlovy Vary)