HC Energie Karlovy Vary

Společenstvo puku očima čísel: Co říkají statistiky na nové posily?

Ze všech koutů Evropy Jeden přivedl (zatím) čtyři. Čtyři noví bojovníci, kteří posílí karlovarské Společenstvo a spolu s ním se vydají na pouť novou extraligovou sezonou. Kdo ale vlastně jsou? Na co se můžou fanoušci hokeje od horkých pramenů těšit? Odpověď nám poskytnou statistiky. Pojďme si tedy společně představit čtveřici čerstvých akvizicí, kterou zatím známe, a očima čísel rozebrat, co přináší do končin luhů, hájů a nezdolného hokejového ducha.

Jan Bernovský

Odchovanec brněnského Warrioru je pro Energii zajímavou sázkou do budoucna, ostatně teprve nedávno oslavil 22. narozeniny. Pyšnit se může sedmi starty za mládežnické reprezentační výběry a během své draftovací sezony skončil druhý v produktivitě vítkovické juniorky, což mu vyneslo také solidní 109. místo ve známém žebříčku NHL Central Scouting. Mezi dospělými se zatím ještě výrazně neprosadil, uplynulou sezonu už však rovnoměrně rozdělil mezi extraligové Vítkovice a prvoligovou Porubu.

Za Rideru odehrál 25 zápasů, v nichž si připsal čtyři body (1+3) a na začátku sezony dokonce sbíral průměrný ice-time více než patnáct minut na utkání, což je příděl pro útočníky elitních dvou formací. I v druhé ostravské městské části předváděl kvalitní výkony, během dvaceti startů v dresu Poruby zaznamenal deset bodů (5+5) a patřil mezi opory tamní ofenzívy. Nyní jej čeká pátá sezona mezi dospělými, doposud nastřádal 77 extraligových startů, v nichž nasbíral patnáct bodů (9+6), a 71 prvoligových s bilancí 8+15.

Dominik Frodl

K novému gólmanovi Energie ani vlastně není potřeba říkat nic jiného než jeho jméno, celou svou extraligovou kariéru patří mezi naprostou elitu. Za pět let v nejvyšší české soutěži nikdy nespadl pod 91% úspěšnost zákroků a nad průměr 2,5 inkasovaného gólu na utkání. V součtu statistik od roku 2018 se může pyšnit šestou nejvyšší celkovou úspěšností zásahů mezi všemi brankáři s alespoň 10 starty v extralize. S výjimkou Henriho Kiviaha se navíc všech pět gólmanů, kteří se v pořadí nachází výše než Frodl, už představilo alespoň na jednom mistrovství světa! Nová posila Karlových Varů má však dosud na kontě pouze jeden přípravný zápas v národních barvách.

Nicméně jeden statistický primát zrzavému smíškovi přeci jen patří - od roku 2018 si připsal nejvíce výher v extralize, a to rovnou 108, jako jediný se dostal přes stovku! Tento famózní počin zvládl i přes to, že se v uplynulém ročníku do brankoviště příliš nedostal, za Pardubice odchytal pouze dvanáct utkání a jedno za Béčko Dynama. To může být velice s podivem, jelikož v oněch dvanácti startech zaznamenal neuvěřitelnou 94,6% preciznost zásahů s průměrem pouze 1,37 inkasování na zápas! V obou ohledech jednak výrazně překonal pardubickou jedničku Romana Willa, který sám o sobě patří mezi to nejlepší, čím česká gólmanská škola v současnosti disponuje, a jednak zaznamenal vůbec ta nejlepší čísla mezi všemi extraligovými brankáři!

O kvalitách Dominika Frodla bychom klidně mohli napsat nějakou kratší knihu, nejlépe se o nich ovšem přesvědčíme na ledě. Energii jeho akvizicí svítá na lepší časy a rozhodně nejsou od věci myšlenky, že bychom za čas mohli o sedmadvacetiletém brankáři mluvit podobně jako dnes o Lukáši Mensatorovi či Filipu Novotném. Frodl se ostatně za svou extraligovou kariéru může pyšnit takřka shodnou úspěšností zásahů a lepším průměrem inkasování na utkání, než kterou zaznamenali oba legendární gólmani během svého působení v lázeňské metropoli...

Iikka Kangasniemi

Osmadvacetiletý štírek ze země tisíce jezer se velmi realisticky může stát novou hvězdou Energie. Finský křídelník dosud nastřádal takřka 400 startů v elitní Liize, většinu za Pelikány z Lahti, v jejichž dresu naskakoval také poslední tři sezony. Do lázeňské metropole míří po osmadvacetibodové (5+23) sezoně, což když s využitím práce věhlasného analytika Roba Vollmana převedeme na českou extraligu, zjistíme, že tento výkon by v tuzemských podmínkách odpovídal přibližně 33 bodům po základní části.

Už to by samo o sobě z Kangasniemiho udělalo hlavní oporu útočných řad, jelikož nejproduktivnější Západočech uplynulého ročníku, Jiří Černoch, zaznamenal 31 bodů, nicméně hbitý forvard má potenciál mnohem výše. Oněch 28 bodů byl totiž jeho nejslabší výkon v kariéře, jen o rok dříve dosáhl na úžasných 42 bodů (18+24). V možnostech rodáka z Oulu tak je přinejmenším překonání mety 50 bodů v extralize. Do Karlových Varů navíc přichází ve výborné formě, v uplynulém play-off nasbíral parádních čtrnáct bodů (4+10) a stal se druhým nejproduktivnějším hráčem celé historie Lahti Pelicans v počtu bodů za jedny vyřazovací boje!

Výčet kvalit finské posily však ještě nekončí. Od roku 2015, kdy se Kangasniemi poprvé objevil v Liize, posbíral celkem 277 bodů (105+172). Pouze tři hráči nastřádali během těchto osmi let ve finské elitní soutěži více! Všichni tři navíc za sebou mají několik štací v seniorské reprezentaci. Novému energetikovi se však zatím pozvánka mezi dospělé stále vyhýbá, byť se v minulosti představil v dresu finské dvacítky. Ve zkratce, Iikka Kangasniemi patřil dlouhé roky mezi hvězdy jedné z nejkvalitnějších soutěží světa a nyní nezbývá než napjatě sledovat, co předvede s Éčkem na hrudi. Že by po jedenácti letech padnul klubový rekord Lukáše Pecha v počtu bodů za sezonu?

Ondřej Procházka

Pokud vás zajímá, která z nových posil Energie má za sebou nejvíce startů v národních barvách, pak již nepátrejte! Ondřej Procházka na sebe českou trikoloru navlékl již 53krát, nejčastěji pak naskakoval za osmnáctku a devatenáctku. V roce 2015 se dokonce v dresu výběru U18 představil i na mistrovství světa, mimo jiné po boku Filipa Hronka, Pavla Zachy či Dana Vladaře. Na klubové sféře zatím strávil většinu seniorské kariéry v Chance lize, v uplynulém ročníku ale třikrát oblékl dres Kladna a celkem naskočil do pěti extraligových duelů.

Za takřka šest let v druhé nejvyšší české soutěži si vydobil celkem solidní reputaci, ostatně od roku 2018, kdy začal hrát v Chance lize pravidelně, nasbíral třináctý nejvyšší počet bodů v součtu všech hráčů - 160 (77+83) ve 220 duelech. A co víc, stále se viditelně zlepšuje. V sezoně 2021/22 nasbíral hned 39 bodů (18+21) ve 44 zápasech a uplynulý ročník dokonce ovládl žebříček produktivity Litoměřic, když v 52 utkáních základní části posbíral hned 45 bodů (22+23).

Ještě úctyhodnější je ale možná skutečnost, že obě sezony zakončil s bilancí +21 v tabulce účasti u gólů a v obou případech se jednalo o nejlepší výkon týmu. V tomto ročníku dokonce o parník rozměrů Titanicu nejlepší výkon, druhý Jiří Jebavý si totiž připsal pouze hodnotu +11 a více než polovina mužstva skončila v záporných číslech. K tomu si přidejme skutečnost, že se Ondřej Procházka nebojí ani fyzické hry, v Chance lize strávil během 298 utkání na trestné lavici už 222 minut, a i v juniorském věku patřil mezi nejdůraznější hráče domovské Sparty. Pětadvacetiletý křídelník zkrátka zvládá vše - útočit, bránit i pořádně znepříjemnit soupeřům život.