HC Energie Karlovy Vary

Startuje předkolo! Energie míří do Českých Budějovic

Základní část je minulostí! Startuje předkolo play off, ve kterém se Energie pokusí vybojovat postup do čtvrtfinále. Soupeřem ji bude jihočeský klub Banes Motor České Budějovice. Série hraná na tři vítězná utkání startuje již ve středu od 17:30 na ledě Budvar arény v Českých Budějovicích. Druhý duel je na programu hned ve čtvrtek od 17:00. Vyrazte podpořit energetiky v cestě za postupem!

Vstupenky na utkání v Českých Budějovicích

Vstupenky do sektoru hostů v Českých Budějovicích je možné přes klub závazně rezervovat v tomto formuláři. Podpořit Energii tak můžete i v úvodních dvou zápasech předkola na ledě soupeře!

O soupeři

Motor vstoupil do sezóny s novým názvem a generálním partnerem. Vyhlásil vyšší ambice, rád by opět patřil do první poloviny tabulky. To se naplnilo. Nové trenérské duo Čihák – Hanzlík může být s průběhem základní části spokojené. Jejich svěřenci pravidelně bodovali a neměli žádnou významnější krizi. Pět porážek v řadě zaznamenali mezi osmým a dvanáctým kolem. Jinak neprohráli nikdy vícekrát než dvakrát za sebou. V závěru sahali dokonce po čtvrtém místě zaručujícím čtvrtfinále play-off. Nakonec se to nepovedlo a Banes si bude muset čtvrtfinále vybojovat v předkole. Rozhodly dva nezvládnuté domácí duely na konci února. Nejprve 18.2. porážka s Mladou Boleslaví 0:1, následně 22.2. s Litvínovem 4:7. České Budějovice tak zakončili základní část na šesté příčce a jestli si chtějí zahrát čtvrtfinále play-off, musí zvládnout předkolo proti karlovarské Energii.

Vzájemné duely

Letošní vzájemné duely jsou vyrovnané. Energie v nich získala pět bodů, českobudějovický Motor dokonce o dva více. První dvě utkání zvládla lépe Energie. Nejprve otočila v říjnu bitvu v Budvar aréně a zvítězila 3:2 po samostatných nájezdech, poté na konci listopadu zvládla také odvetu na svém ledě, tentokrát poměrem 4:2. Poslední dva vzájemné zápasy v lednu a únoru patřily Jihočechům. Oba vyhráli shodně 3:0 a energetikům nepovolili skórovat. Specialistou na Energii je útočník Dominik Simon, který se prosadil ve třech letošních vzájemných duelech. Celkově vstřelil v sezóně pět branek a hned tři z toho do sítě karlovarské Energie.

Pohled do historie

Poslední vzájemná série Karlových Varů a Českých Budějovic se datuje do sezóny 2007/2008. Tehdy se karlovarská Energie radovala ze stříbrných medailí. Jihočechy potkala v semifinálové sérii, kterou rozsekl až sedmý duel. Oba celky si držely domácí zápasy. Až v sedmém duelu dokázali svěřenci tehdejšího trenéra Venery dobýt budějovickou Budvar arénu, když vyhráli 2:1. Vítěznou branku vstřelil v 53. minutě Milan Procházka.

Jihočeši měli v dané sezóně vysoké ambice. Kádr byl plný hvězd. Na lavičce stál ambiciózní Josef Jandač. V brance vládl zkušený Roman Turek, obrana byla nabitá velkými jmény jako Milan Toman, René Vydarený nebo hráči, kteří působili následně také v Karlových Varech, například Vladimír Sičák, Petr Gřegořek, Ján Mucha, nebo útočníci Petr Sailer, Štěpán Hřebejk či Jindřich Kotrla.

Do letošní série zasáhnou už pouze tři pamětníci série ze sezóny 2007/2008, oba v dresu českobudějovického Motoru. Konkrétně Milan Gulaš a Lukáš Pech, který v památné sérii hájil ještě karlovarské barvy. Stejně jako tehdejší obránce Jiří Hanzlík, který je dnes asistentem trenéra jihočeského klubu.

Nejproduktivnější hráči Motoru

Produktivita Motoru stála i v letošní základní části na Milanu Gulašovi (16+24). Osmatřicetiletý harcovník byl i letos nenahraditelným. Možná i proto, že našel skvělého centra v osobě Jáchyma Kondelíka (11+26). Dvoumetrový odchovanec budějovického hokeje se vrátil ze zámoří a ihned se stal důležitým hráčem Motoru. Nejlepším střelcem se stal Jan Ordoš (22+13), který naplnil předpoklady, se kterými z Liberce do Českých Budějovic přišel. Nejproduktivnějším zadákem byl devětadvacetiletý Jan Štencel (3+18). Hokej ale není jen o kanadských bodech. Proto je potřeba zmínit také reprezentačního obránce Mikulášek Hovorku, jenž je se 14 plusovými body nejlepším hráčem v téhle důležité statistice.

Jestli to někde v základní části Banesu drhlo, pak to bylo brankoviště. Ani jeden z brankářů totiž neoplýval extra velkou formou, o čemž mluví i samotná čísla. Více zápasů odchytal zkušenější Dominik Hrachovina (89,60%). O něco lépe se ale dařilo mladšímu Janu Strmeňovi (90,93%), který měl důvěru v závěru dlouhodobé soutěže. Začne v brance také v předkole proti Energii?

Úspěšnost speciálních týmů

Přesilové hry:

Banes Motor Č. Budějovice: 6. místo, 20,73%

HC Energie Karlovy Vary: 12. místo, 19,02%

Oslabení:

Banes Motor Č. Budějovice: 7. místo 79,66%

HC Energie Karlovy Vary: 2. místo 82,38%

Z kabiny energetiků

Karlovarskou základní část nemá cenu již více rozebírat. Nepodařilo se naplnit předsezónní cíl, kterým bylo umístění v první půlce tabulky. Skvělý vstup do sezóny a nadšení vystřídala lednová krize, která vyvrcholila až odvoláním hlavního trenéra Davida Bruka. Mužstvo dostal na povel Václav Eismann, kterému se podařilo udržet tým na místě zaručujícím předkolo play-off. Do něj energetici vstoupí ve skvělém rozpoložení. Dokázali totiž vyhrát poslední dva duely dlouhodobé části. Nejprve na svém ledě srazili favorizovanou Spartu 5:1, v neděli pak uspěli v okleštěné a omlazené sestavě také na půdě posledního Kladna 4:1. Klíčoví hráči z elitních formací na Kladno neodcestovali. Mohli si tak odpočinout, doléčit své šrámy a naladit se na nejdůležitější část sezóny.

Parádně načasoval formu kapitán Jiří Černoch, který v posledních dvou duelech zapsal 5 bodů (2+3). Na Kladně se zase blýskl prvním extraligovým hattrickem v kariéře útočník Daniel Kružík. Naopak na marodce pro předkolo play off zůstávají obránce Lukáš Pulpán i útočník Lukas Zetterberg.