Cornell University Athletics" />
HC Energie Karlovy Vary

TOP 5 hvězd Cornellu: Gólman s nejnižím průměrem, švédská hvězda i devatenáctiletý talent

Karlovarskou Energii čeká souboj s hokejově exotickým soupeřem. Na západ Čech přijede úřadující šampión konference ECAC, Cornell University. Dlouhodobě jeden z nejúspěšnějších týmů americké vysokoškolské soutěže NCAA, za který mimo jiné momentálně nastupuje Ondřej Pšenička, se může pyšnit mnoha známými jmény. Pět nejvýznamnějších si nyní představíme podrobněji.

Gabriel Seger (Ú, SWE)

Čtyřiadvacetiletý Švéd to v americké univerzitní lize dobře zná, ostatně letos tam působil už pátým rokem (ročník 2020/2021 se ovšem nesehrál), z čehož poslední dvě sezóny strávil v Cornellu. Ve všech pěti ročnících patřil k oporám týmu, vždy nasbíral více než 20 bodů v základní části. Uplynulá sezóna pro něj byla zlomová, když si ve 35 utkáních připsal fantastických 44 bodů (14+30) a vůbec poprvé ve své univerzitní kariéře zaznamenal více než 10 branek i 30 bodů. Díky tomu s přehledem ovládl bodování univerzity se srdce státu New York a stal se také nejproduktivnějším Evropanem celé NCAA!

Odchovanec Brynäsu za své působení na univerzitě posbíral 117 bodů (35+82) ve 136 zápasech, v součtu od roku 2019 víc bodů zapsalo v rámci soutěže pouze 11 hráčů a jediný Evropan – Veeti Miettinen. Seger vyniká zejména svými nahrávačskými schopnostmi, s 82 asistencemi obsadil v součtu posledních pěti let famózní čtvrtou příčku a překonal několik hráčů, kteří už válí v NHL. Není tak divu, že si pro příští sezónu, jeho první v profesionálním hokeji, vybojoval smlouvu v AHL. Podepsala ho farma Detroitu Grand Rapids Griffins, za kterou mimo jiné nastupuje karlovarský gólman Jan Bednář.

Zdroj foto: Cornell University Athletics

Ben Robertson (O, USA)

V pouhých devatenácti letech a ve svém prvním roce na univerzitě Ben Robertson táhnul defenzívu Big Red. Ve 35 startech zaznamenal 23 bodů (5+18) a jednoznačně ovládl bodování obránců týmu. Pro představu, druzí nejproduktivnější Tim Rego a Hoyt Stanley dosáhli shodně pouze na 10 bodů. Mezi všemi devatenáctiletými zadáky ligy pak obsadil druhé místo, těsně za celkovou 11. volbou draftu 2023 Tomem Willanderem. Během celého průběhu soutěže navíc vyfasoval pouze jediný menší trest.

Do týmu Cornellu přišel přes hlavní americkou juniorku USHL, kde ve svém draftovacím ročníku 2022/2023 válel v barvách Waterloo Black Hawks. Se 42 asistencemi byl nejlépe nahrávajícím obráncem celé soutěže a díky celkovým 45 bodům obsadil třetí pozici v žebříčku produktivity. Letos jej díky výborné sezóně v NCAA experti řadili poměrně vysoko v draftu do NHL, i coby o rok starší hráč v očích mnohých patřil mezi prospekty třetího až pátého kola. Na člena výběru nejlepších nováčků univerzitní konference ECAC ovšem žádný klub NHL neukázal.

Zdroj foto: Cornell University Athletics

Ian Shane (B, USA)

Jedním z hlavních strůjců úspěšné sezóny Cornellu byl bezesporu gólman Ian Shane. Třiadvacetiletý Američan působí na jedné ze škol patřících do prestižní Ivy League už třetím rokem a celou dobu platí za neochvějnou jedničku týmu. Letos odchytal 34 utkání, v nichž si připsal 92,3% úspěšnost zákroků, ale zejména famózní průměr 1,69 inkasované branky na zápas. V celé NCAA bychom našli jediného brankáře s alespoň 20 starty, který se vůbec dostal pod 2,0 inkasování. Číslům rodáka z Kalifornie se žádný jiný maskovaný muž ani nepřiblížil.

Pro Shanea to však není nic nového, v předchozích dvou ročnících shodně obdržel jen 1,72 gólu za průměrný duel. Přitom v tom druhém, stejně jako letos, odchytal přes 30 zápasů a ve své premiérové sezóně zase dosáhl na fantastickou úspěšnost zásahů 93,3 %. Od roku 2021, kdy přišel na univerzitu, pouze čtyři gólmani s více starty zaznamenali průměrnou úspěšnost přes 92 % (Shane v 84 utkáních počapal 92,3 % střel na branku). Žádný z nich ovšem ani zdaleka nestlačil svůj průměr obdržených branek tak nízko jako Ian Shane – druhého nejlepšího maskovaného muže v tom ohledu překonal o více než 0,4 gólu na zápas!

Zdroj foto: Cornell University Athletics

Jonathan Castagna (Ú, CAN)

Cornell se může chlubit ještě jedním devatenáctiletým prospektem, navíc s reálnými vyhlídkami do NHL! Když v sezóně 2022/2023 Jonathan Castagna ještě působil na střední škole, vybrali si ho ve třetím kole zástupci Utahu (tehdy Arizony). V barvách vyhlášené St. Andrew's College, která v poslední době vychovala hvězdy jako Robert Thomas, Warren Goegele či Alex Newhook, nastřádal za 50 zápasů 72 bodů (29+43) a stal se děleným druhým nejproduktivnějším hráčem soutěže. Skauti tehdy ocenili zejména jeho bruslařské dovednosti, díky kterým se dostal na univerzitu o rok dříve, než původně měl.

A že to bylo dobré rozhodnutí dokazoval hned od začátku, když si v prvních devíti utkáních připsal sedm bodů (2+5). Sezónu završil s 25 body (11+14), dvanáctým nejvyšším číslem mezi všemi devatenáctiletými hráči NCAA, a také bilancí účasti na ledě +20 – v tomto případě se jednalo o čtvrtý nejlepší výkon mužstva. I díky tomu byl nejmladší hráč na soupisce Big Red vyhlášen nejužitečnějším hráčem ECAC. Pro zajímavost, z posledních šesti hráčů (nikoliv brankářů), kteří získali toto ocenění, se rovnou čtyři už představili v NHL a tři z nich momentálně patří mezi stálice. Čeká obdobná budoucnost i na Castagnu?

Zdroj foto: Cornell University Athletics

Dalton Bancroft (Ú, CAN)

Řádně pozlobit soupeře umí také Dalton Bancroft. Třiadvacetiletý útočník obsadil v žebříčku týmové produktivity druhou příčku, když si ve 34 utkáních došel pro 31 bodů (12+19) a nestačil pouze na hvězdného Švéda Gabriela Segera. Za Cornell nastupoval Bancroft už loni, tehdy zaznamenal 21 bodů (9+12) a skončil v tomto ohledu pátý. Libuje si zejména v přesilových hrách, za příznivého počtu hráčů na ledě nasázel hned sedm ze svých celkových devíti branek a jediný gól mu chyběl na prvního Collina Grafa, významného prospekta San Jose Sharks.

Před transferem na univerzitu válel urostlý křídelník v jedné z méně známých kanadských juniorek – OJHL – kde se zapsal do historie Trenton Golden Hawks. Za Zlaté jestřáby během pěti let odehrál 131 utkání s bilancí 62+85 a se 147 celkovými body se zařadil na druhé místo v tabulce historické produktivity týmu. V poslední páté sezóně coby kapitán dokonce dosáhl na 92 bodů (37+55), čímž vyrovnal tehdejší klubový rekord a byl vybrán za nejužitečnějšího hráče soutěže.

Zdroj foto: NY Hockey Online