HC Energie Karlovy Vary

Tisková zpráva HC Energie Karlovy Vary před startem Tipsport extraligy

Hokejisté karlovarské Energie vstoupí ve čtvrtek 15. září do nového ročníku nejvyšší soutěže, kdy nastoupí na ledě brněnské Komety. Svěřenci nového trenéra Davida Bruka budou chtít minimálně zopakovat postup do předkola play-off, jako se jim to podařilo v posledních třech sezonách.

CÍLE TÝMU PRO SEZONU 2022/23

Nový trenér, noví majitelé, ale cílem karlovarského A-týmu v nové sezoně zůstává i nadále minimálně postup do předkola play-off tak, jak se to mužstvu povedlo v posledních třech sezonách. Tým vedený Davidem Brukem by opět chtěl dávat šanci také nadějným karlovarským juniorům.

FINANCE: ROZPOČET, SPONZOŘI A PERMANENTKY

Na rozpočtu na nový ročník Tipsport extraligy vedení klubu i nadále pracuje, v tuto chvíli není pro začínající sezonu uzavřen. Drtivá většina partnerů, která klub sponzorovala v uplynulých sezonách, je ale rozhodnuta podpořit Energii i v ročníku 2022/23. HC Energie Karlovy Vary děkuje všem svým partnerům, ať už současným či minulým, za podporu. Klub spustil již v průběhu května prodej permanentních vstupenek, jejichž prodej i nadále probíhá. Zahájen byl rovněž již prodej jednotlivých vstupenek na úvodní extraligové duely a zároveň byla představena možnost nákupu zvýhodněných vstupenek v předprodeji.

HRÁČSKÝ KÁDR

Sestava A-týmu karlovarské Energie prošla během aktuálního přestupového období lehkou proměnou. Do brněnské Komety zamířil dlouholetý energetik a reprezentant Jakub Flek, stejným směrem rovněž i kouč Martin Pešout, který Karlovy Vary vedl jako hlavní trenér v posledních pěti sezonách. Nové angažmá hlásí i obránce Patrik Parkkonen (Västeräs) a útočníci Tomáš Mikúš (Nové Zámky), Jiří Průžek (Šumperk) a Martin Osmík, který už je napevno hráčem prvoligového Sokolova.

Na západ Čech se po dvou sezonách v Liberci naopak vrátil produktivní centr Dávid Gríger, útok posílil rovněž David Kofroň z Třince a Jozef Baláž z Nitry. Posil se dočkala i defenziva, kterou vyztuží exbrněnský Tomáš Bartejs a David Bernad, který bude v týmu hostovat z Mladé Boleslavi. Nejnovějším přírůstkem v sestavě je útočník Daniel Kružík, který uspěl na měsíčním try-outu a v Karlových Varech podepsal jednoletou smlouvu.

Klub navíc může využít i hráče, kteří sezonu začnou ve druhé nejvyšší soutěži. Brankář Petr Hamalčík bude v letošní sezoně působit v prvoligovém Šumperku, do obrany se trenérům mohou hlásit David Tureček a Daniel Poizl z Třebíče, stejně jako sokolovští Martin Weinhold a Adam Rulík.

Střídavé starty mají vyřízeny i další hráči Baníku – Jaromír Kverka, Martin Osmík a Matěj Zadražil. Klub je domluven rovněž i se zkušeným centrem Jaroslavem Kracíkem z Litoměřic, který za Energii nastupoval již v loňské sezoně.

Z lavičky povede tým obměněný trenérský štáb. Hlavním koučem se po pětiletém působení Martina Pešouta stal David Bruk, bývalý trenér Litoměřic a mládežnických reprezentací. K ruce bude mít za asistenty Jakuba Grofa, který poslední tři roky trénoval Přerově a je odchovancem karlovarského hokeje. Další dvě jména už jsou stálá – druhým asistentem je klubová legenda Václav Skuhravý, trenérem brankářů zůstává Pavel Kněžický. Realizační tým prošel změnou na pozici kondičního trenéra, Magdalenu Magner vystřídal Ondřej Kredba.

Kapitánem týmu zůstává Tomáš Vondráček, který céčko nosil na dresu již v uplynulé sezoně, asistenty zůstávají Lukáš Pulpán a Tomáš Rachůnek.

KV ARENA

V průběhu jarních a letních měsíců došlo k zásadní úpravě hlavní haly KV Areny, kdy došlo k výměně stávajících mantinelů za nové, pružné tak, jak to nařizují extraligové regule. Společně s mantinely se dočkaly výměny i trestné lavice a střídačky. Z tohoto důvod nemohl tým odehrát většinu přípravných utkání na domácím ledě, kam se vrátil až začátkem září.

PARTNERSKÉ KLUBY

HC Energie Karlovy Vary bude i v nadcházející sezoně pokračovat ve spolupráci se svými partnerskými kluby, kterými jsou HC Baník Sokolov a HC Stadion Cheb.

Spolupráce pokračuje i s chebským Stadionem, který se i v letošní sezoně účastní 2. ligy. Karlovarský kraj tak bude mít i letos zastoupení ve třech nejvyšších tuzemských soutěžích.

MLÁDEŽ

Po dvou nestandardních sezonách, které výrazně ovlivnila pandemie koronaviru, proběhla letní příprava mladých energetiků standardně, stejně jako předzávodní období. Ostrá sezona už začátkem září odstartovala pro naše juniory, kteří vyhráli tři z úvodních čtyř utkání, o posledním víkendu pak vstoupili do svých soutěží také hráči většiny našich žákovských kategorií.

Novinkou je zavedení celorepublikové soutěže 9. tříd, která nově spadá pod status Akadamie Českého hokeje. Trenérem karlovarských deváťáků je nově Tomáš Mariška, bývalý asistent u A-týmu, který bude rovněž zastávat funkci skills kouče akademických týmů našeho klubu po Jakubu Peslarovi. Celoročně pak pokračuje nábor do karlovarské přípravky, v úterý 20. září se pak v KV Areně uskuteční Náborový den s Energií.

SESTAVA A-TÝMU HC ENERGIE KARLOVY VARY

Brankáři: Adam Dybal, Vladislav Habal, Štěpán Lukeš
Obránci: Tomáš Bartejs, David Bernad, Ondřej Dlapa, Tomáš Havlín, Matteo Kočí, Dalimil Mikyska, Michal Plutnar, Lukáš Pulpán, Martin Rohan, Tadeáš Tůma
Útočníci: Jozef Baláž, Ondřej Beránek, Jiří Černoch, Dávid Gríger, Jan Hladonik, Vít Jiskra, Petr Koblasa, David Kofroň, Martin Kohout, Daniel Kružík, Tomáš Rachůnek, Tomáš Redlich, Robin Sapoušek, Tomáš Vondráček