HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Mariška: Kluci si dokázali, že mohou hrát s každým

Pro deváťáky nebyla sezona procházka růžovou zahradou. V jejím úvodu měli šest zápasů na to, aby si vybojovali účast v Extralize 9. tříd, což se svěřencům Tomáše Marišky podařilo. V nadstavbě je čekala utkání s velmi silnými a kvalitními soupeři. To je ale podle trenérů přesně to, co hráči ke svému vývoji potřebují. V nadstavbové části mladí energetici skončili třetí. Postup do play-off si bohužel nevybojovali. Zklamání bylo pro deváťáky o to větší, že jim chyběly pouhé čtyři body. Každopádně mají za sebou výbornou sezonu a můžou být na sebe hrdí.

O kvalifikaci do Extraligy devátých tříd bojoval tým Energie s týmem Chomutova, Litvínova, Děčína, Mostu, Sokolova a Klášterce. Jednotlivé týmy spolu odehrály jeden zápas. Energetikům se podařilo vyhrát v pěti utkáních a s patnácti body obsadili druhé místo. První místo si se stejným počtem bodů, ale s lepší bilancí, vybojoval Chomutov a třetím postupujícím byl s patnácti body tým Litvínova.

Jak vypadala kvalifikace z pohledu statistik? Energetici vstřelili 66 gólů a inkasovali pouze sedmkrát. S využitím přesilovek 33,33 % obsadili druhé místo a s úspěšností ubránění oslabení 90 % skončili v příslušné statistice první. Karlovarští mladíci vyslali na branku soupeře průměrně 11 střel za zápas, což bylo o jednu střelu méně než první Chomutov. V první desítce kanadského bodování kvalifikace měla Energie rovnou tři zástupce. Druhý v celkovém bodování byl Jonáš Vaníček (5+14), osmé místo získal Maik Mähler (9+5) a desátý byl Damián Franc (6+8). Skvěle si vedlo i brankářské duo. Petr Kašpar s průměrem 0,75 gólu na zápas obsadil první místo a Martin Psohlavec s průměrem 1,67 obsadil čtvrté místo. Martin si navíc připsal jedno čisté konto.

V nadstavbě se ve skupině sešlo osm týmů, které se spolu utkaly čtyřkolově. Celkem tedy každý tým odehrál dvacet osm zápasů. Složení nadstavbové skupiny 11 - Energie, Liberec, Mladá Boleslav, Hradec Králové, Pardubice, Chomutov, Rytíři Kladno, Litvínov. Energetici v nadstavbě vybojovali čtyřicet čtyři bodů. Vstřelili 97 gólů a stejný počet jich inkasovali. Využití přesilových her bylo 14,41 % a ubráněná oslabení 77,42 %. S průměrem 3,08 obdržených gólů na zápas skončil Martin Psohlavec v nadstavbě na třetím místě. I v nadstavbě si Martin připsal jedno čisté konto. Petr Kašpar odehrál pouze sedm zápasů a dostal se na průměr 3,76 gólů na zápas.

Nejproduktivnější hráči:

Jonáš Vaníček 21 zápasů 31 bodů (15+16)
Filip Žalud 26 zápasů 22 bodů (11+11)
Maik Mähler 24 zápasů 17 bodů (8+9)
Marek Jílek 26 zápasů 15 bodů (7+8)
Marko Michalov 25 zápasů 15 bodů (4+11)

Koučem deváťáků byl v letošní sezoně Tomáš Mariška, který byl s výkonem svých svěřenců spokojený i přesto, že ne vždy vše vyšlo podle představ, které společně s týmem měli.

Pane trenére, jak byste zhodnotil soutěž devátých tříd?

Měli jsme velmi náročný začátek sezony, kdy jsme se museli dostat do Extraligy 9. tříd. Bylo na to pouze šest zápasů, tři doma a tři venku. V této konfrontaci se nám podařilo uspět a postoupili jsme do nadstavbové části. Ta měla ohromnou kvalitu. Zápasy se všemi soupeři, se kterými jsme se poté čtyřkolově potkávali, byly hodně těžké. Myslím si, že pro kluky to byla velmi dobrá zkušenost a bylo to to nejlepší, co je mohlo potkat. Zvláště po tom těžkém začátku, který byl doopravdy náročný hlavně po psychické stránce. Protože v takto mladém věku kluci hráli o všechno během hodně krátkého úseku. Věřím, že tato kvalifikace už v dalších sezonách probíhat nebude a bude se pokračovat v nastaveném modelu, kdy se extraliga deváté třídy pojede na tři skupiny a následně proběhne souboj mezi těmi nejlepšími týmy.

Týmu účast v play-off utekla o čtyři body, jak moc to pro kluky bylo těžké?

Když bych to vzal od začátku, tak my jsme do kvalifikace šli s velkou pokorou, protože jsme věděli, že budeme mít silné soupeře - minimálně Litvínov, Chomutov - a budou postupovat dva a možná jeden ze třetího místa. Nakonec jsme postoupili všichni tři a nám se podařilo postoupit ze druhého místa. Do nadstavby jsme vstupovali ještě s větší pokorou, protože v ní byly v podstatě samé extraligové týmy a věděli jsme, že nás čeká těžká konfrontace, ale po úspěšné kvalifikaci jsme podle mého názoru od začátku podávali velmi kvalitní výkony a pohybovali jsme se uprostřed naší skupiny.

Kluci si postupně zvykali na tempo a na kvalitu zápasů a soupeřů. Postupem času jsme se dostali až na třetí místo. Do posledního zápasu jsme bojovali o postup do play-off. Bohužel Liberec a Boleslav byly nad naše síly, ale pořád jsme věřili v postup ze třetího místa. To se nám bohužel nakonec nepovedlo a jak pro mě, tak zejména pro kluky to bylo velké zklamání, protože se na to těšili. Chtěli pro to udělat všechno, ale bohužel to o ten malý krůček nevyšlo. Myslím si, že by to nemělo vrhat na sezonu špatný stín. Sezona by se měla hodnotit jako úspěšná. Podařila se kvalifikace a v naší těžké skupině jsme uhráli třetí místo, kdy pod námi skončily týmy jako je Hradec Králové, Pardubice, Chomutov, Kladno a Litvínov. Což jsou všechno hrozně silné mančafty.

Liberec a Boleslav byli v soutěži hodně odskočeni od ostatních týmů, mohlo to být třeba i věkem hráčů?

V našem týmu hrálo plus minus pět mladších hráčů ročníku 2009, což byl asi když ne největší, tak jeden z největších počtů mezi všemi našimi soupeři. Tito kluci byli stabilními členy našeho týmu, kdy si o účast řekli už v kvalifikaci. Nemyslím si ale, že ten rozdíl byl věkovým složením. My jsme zbytečně poztráceli pár bodů v poslední čtvrtině nebo polovině a ty nám potom bohužel chyběly. Věřím, že i toto může být dobrá zkušenost pro kluky do jejich dalšího vývoje.

Nesvazoval někdy kluky respekt k těm silnějším soupeřům?

To si nemyslím. My jsme s každým takovým soupeřem odehráli jedno utkání, které nám výsledkově trošku nesedlo, ale jinak si myslím, že všechny ty zápasy byly víc než vyrovnané. Dokázali jsme bodovat jak s Libercem, tak i s Boleslaví. Vždy to byly těsné zápasy a když se nám nepovedly, tak to bylo většinou v závěru, kdy nás ten soupeř přetlačil. Myslím si, že spíš to byla pro kluky větší motivace, aby si dokázali, že můžou hrát s každým. Naše skupina byla velmi vyrovnaná a všechny zápasy byly kvalitní a vyrovnané, což bylo to nejlepší pro další rozvoj hráčů.

To samé vlastně platí i o Olympiádě dětí a mládeže, kde si kluci poměřili síly s těmi nejlepšími hráči ze všech krajů. Odrazilo se to v jejich sebevědomí a třeba i v zápasech, které potom hráli?

My jsme měli solidní formu už před účastí na olympiádě, což se tam ostatně potvrdilo. Zápasy, které jsme tam odehráli, byly opět hodně těžké a kvalitní. Podařilo se nám uhrát velmi solidní výsledek a výborně reprezentovat náš klub i kraj. I tady si kluci vyzkoušeli, že opravdu mohou hrát s těmi nejlepšími hráči z celé republiky, a že se jim dokáží vyrovnat. Na druhou stranu viděli, kde ta konkurence je, a že na sobě musí dál pracovat. Myslím si, že olympiáda nám pomohla pozitivně a povedlo se nám po ní dostat se v tabulce ještě výš a uhrát si víceméně tu pozici, kterou jsme si drželi a na níž jsme bojovali o play-off. Takže olympiáda byl určitě velký zážitek a velká zkušenost a pomohlo nám to i do té další části soutěže.

Oslavili jste své umístění nebo ho teprve oslavíte?

Abych řekl pravdu, neoslavili, protože jsme v podstatě končili víkendem, kdy jsme hráli zápasy s Hradcem a Pardubicemi, které se nám nepovedlo vyhrát, takže po konci sezony aktuálně převládalo velké zklamání kluků, že se nepovedl postup a oni si nemohli vyzkoušet své první play-off. Spíš to teď bylo lehce brané jako zklamání. Závěrečné setkání ještě plánujeme až to ještě trošku odezní a pak to možná budeme všichni brát pozitivněji, než jsme to viděli těsně po tom závěru.

Děkuji za rozhovor.