HC Energie Karlovy Vary

Trojice energetiků si zahraje na Olympijském festivalu mládeže

Obránce Filip Krajčík a útočníci Dominik Rymon a Samuel Šmajda budou reprezentovat karlovarskou Energii na Olympijském festivalu mládeže.

Nadcházející olympijský festival byl kvůli pandemii koronaviru odložen z února 2021, kdy na něj měli – stejně jako předtím – zamířit hokejisté kategorie U17. Organizátoři ponechali celou akci pro stejné sportovce, kteří tedy už budou o kategorii starší.

Většina festivalu se však bude ve Vuokatti a okolních městech konat až v březnu 2022. Pouze hokejový turnaj chlapců se „předehraje“ už v tomto prosinci, neboť na přelomu zimy a jara by pro něj nebylo v tradičním mezinárodním hokejovém kalendáři místo.

Češi pojedou do Kajaani v roli obhájců zlatých medailí. Před dvěma a půl lety je na festivalu v bosenském Sarajevu vybojoval ročník 2002 kolem Michala Guta, Jana Bednáře či Pavla Nováka. Letos se o úspěch pokusí tým složený z hráčů ročníků 2004 a 2005; mladší se dle tradičních regulí zúčastnit nemohou, i kdyby na to měli výkonnost.

Turnaj se odehraje během pěti dnů od pondělka 13. do pátku 17. prosince, kdy každého z šesti účastníků čekají čtyři utkání. Češi jsou zařazeni do základní skupiny B po bok Běloruska a Švýcarska, skupinu A tvoří Finsko, Rusko a Lotyšsko. Z každé skupiny postoupí dva nejlepší týmy do semifinále, kde se utkají křížem.

Nominace české osmnáctky

Brankáři:
Jan Špunar
(Olomouc), Štěpán Vopravil (Liberec).

Obránci:
Aleš Čech
(Oulu, Finsko), Matěj Prčík (Vítkovice), Tomáš Hebek (Pardubice), František Němec (Kometa Brno), Filip Krajčík (Karlovy Vary), Matěj Vovsík (Jihlava).

Útočníci:
Samuel Šmajda, Dominik Rymon (oba Karlovy Vary), Eduard Šalé (Kometa Brno), Dominik Petr (Rauma, Finsko), Šimon Slavíček (Slavia Praha), Adam Dvořák, Marek Soukup (oba Plzeň), Ondřej Becher (Havířov), Adam Bareš (Pelicans Lahti, Finsko), Vojtěch Polák (Mladá Boleslav), Jonáš Jungwirth (Jihlava), František Formánek (Pardubice).

Program olympijského turnaje v Kajaani

Skupina A: Finsko, Rusko, Lotyšsko
Skupina B: Česko, Bělorusko, Švýcarsko

Pondělí 13. prosince:
15:00 Bělorusko – Česko (sk. B)
18:30 Finsko – Rusko (sk. A)

Úterý 14. prosince:
15:00 Rusko – Lotyšsko (sk. A)
18:30 Bělorusko – Švýcarsko (sk. B)

Středa 15. prosince:
15:00 Česko – Švýcarsko (sk. B)
18:30 Finsko – Lotyšsko (sk. A)

Čtvrtek 16. prosince:
13:30 semifinále (A1–B2)
16:00 1. zápas o 5. místo
17:30 semifinále (B1–A2)

Pátek 17. prosince:
14:00 2. zápas o 5. místo
14:30 zápas o 3. místo
18:00 finále