HC Energie Karlovy Vary

Ve hře o Zimní světové univerzitní hry jsou i energetici

Do sestavy na druhý přípravný kemp pro Zimní světové univerzitní hry, který se koná 27. října v Kuřimi pozval hlavní trenér Jaroslav Liška obránce Jakuba Antona, Ondřeje Dorota a útočníky Radka Janatu a Matyáše Váňu. Část týmu tvoří hráči z Univerzitní ligy, ale nechybí ani zástupci klubů z různých soutěží.

Zimní světové univerzitní hry se konají každé dva roky a jsou letní a zimní. Jedná se o pravidelnou mezinárodní vysokoškolskou akci, kterou pořádá Mezinárodní federace univerzitního sportu. letošní ročník se bude konat od 13. do 23. ledna 2025 v Turíně. Kromě hokeje budou nominovaní sportovci soutěžit v alpském lyžování, běžeckém lyžování, biatlonu, curlingu, freestyle lyžování, krasobruslení, rychlobruslení, snowboardingu a volitelné disciplíny budou lyžařský orientační běh a skialpinismus. Co se týče počtu účastníků jsou Zimní světové hry větší než olympiáda.

Obránce Ondřej Dorot patří v letošní sezoně k overage hráčům. Svůj čas dělí mezi karlovarskou juniorku a a-tým Baníku Sokolov, kde nastupuje v rámci Development programu, do kterého se dostal díky svým výkonům v karlovarské juniorce, kterou v loňské roli jako kapitán dovedl až do semifinále. Ondra patří k mladým hráčům, v nichž klub vidí potenciál do budoucna a pojistil si jeho služby smlouvou. Za Baník urostlý útočník odehrál šest zápasů a dalších devět pak za karlovarskou juniorku (2+2). Ondra v seniorském hokeji debutoval loni v říjnu, kdy nastoupil za Baník Sokolov v utkání proti Pardubicím B. A v loňské sezoně si také připsal první start za a-tým Energie v posledním utkání základní části proti kladenským Rytířům. V posledních dvou sezonách Ondra nastupoval také v reprezentační dvacítce.

Také Jakub Anton patří k oporám juniorky Energie, v níž je je aktuálně už třetí sezonu. Jakub nepatří k hráčům, kteří by sbírali body jako na běžícím páse, ale pro tým odvádí spoustu černé práce a na ledě ho rozhodně nepřehlédnete. Vysoký obránce se nebojí jít naplno do osobních soubojů a dokáže soupeřům znepříjemnit cestu k brance a rovněž neváhá nastavit kůži při blokování střel. Jakub patří k lídrům kabiny nejen věkem a zkušenostmi, ale je i asistentem kapitána. Ačkoliv ještě oficiálně v seniorském hokeji nenastoupil, tak má obětavý obránce na kontě několik startů v přípravných zápasech a-týmu Energie a asistenci u gólu Martina Osmíka v utkání s Mladou Boleslaví. Jakub si svými výkony také řekl o kontrakt s Energií a i jeho čeká cesta do seniorského hokeje přes Development program.

Útočník Radek Janata přišel do karlovarské juniorky před letošní sezonou z Liberce, ale rozhodně to není poznat. Do týmu zapadl nejen v kabině, kde má roli asistenta kapitána, ale i na ledě. Radek aktuálně vede týmové bodování, kdy ve třinácti zápasech získal čtrnáct bodů (6+8). Šikovný útočník si získal pozornost také trenérů a-týmu, za který naskočil v přípravě například v duelu s týmem Cornell University. Ostré starty v seniorském hokeji si Radek zapsal v dresu sokolovského Baníku, za který naskočil do tří utkání s průměrným ice timem kolem deseti minut. Hned při svém debutu poprvé skóroval. V letošní sezoně si Radek na sebe už oblékl i reprezentační dres, když byl povolán do dvacítky na Turnaj v Zugu, kde si v utkání se Slovenskem vstřelil první gól v reprezentační dvacítce.

Útočník Matyáš Váňa je již také v juniorce třetím rokem a v letošní sezoně převzal kapitánské “C” po Ondřeji Dorotovi. Matyáš pokračuje ve svých výkonech z loňské sezony a po dvanácti zápasech má na kontě 11 bodů (5+6). Ale bodový zisk je pro Matyáše možná spíš třešnička na dortu, protože je velký bojovník a v žádné situaci se nevzdává a na ledě je jako vítr, během chvilky dokáže bojovat v osobním souboji a vzápětí blokuje střelu před brankou. V loňské sezoně se Matyáš dostal do hledáčku Patrika Augusty, trenéra reprezentační dvacítky a z Turnaje pěti zemí si přivezl dvě asistence z utkání se Slovenskem a s Finskem. Rovněž Matyáš svou budoucnost spojil s Energií a získal tak příležitost zapojit se do Development programu, který probíhá ve spolupráci s Baníkem Sokolov. Obětavý útočník má za sebou už několik startů za a-tým Energie a to nejen v přípravě, ale i v sezoně.

Nominace na 2. přípravný kemp v Kuřimi:

Brankáři:

Richard Běhula (Piráti Chomutov), Milan Ryšavý (Draci Šumperk), Štěpán Zlatnický (VUT Cavaliers Brno), Lukáš Vít (SKLH Žďár nad Sázavou), Michal Kalista (HK Kralupy nad Vltavou)

Obránci:

Tomáš Hanák (HC Zubr Přerov), Ondřej Baláž (HC Verva Litvínov), Jakub Kynčl (HC Stadion Vrchlabí), Ondřej Havlín (HC Příbram), Daniel Piskač (UK Hockye Prague), Tomáš Pánek, Marek Bláha (Akademici Plzeň), Ondřej Dorot, Jakub Anton (oba HC Energie Karlovy Vary), Vojtěch Pernický (VUT Cavaliers Brno), Adam Nedelka (HC Dynamo Pardubice „B“), Patrik Vašíček (BK Havlíčkův Brod),

Útočníci:

Jakub Apolenář, Jakub Čmeil (oba HC AZ Havířov), Matěj Tomajko, David Lekeš (Hokej Vyškov), Jan Nevšímal (HC Tábor), Adam Jirků, Štěpán Turek (oba HC Stadion Vrchlabí), Vladimír Kremláček, Josef Hasman, Matěj Kolda (všichni HC Příbram), David Jindra, Samuel Neo Kucharčík (UK Hockye Prague), Radek Janata, Matyáš Váňa (oba HC Energie Karlovy Vary), Patrik Tarnoczy (HC Šumperk), David Routa (ČVUT Engineers Prague), Martin Kubík (HC ISMM Kopřivnice), Rudolf Klíma (HC Stadion Cheb), Jan Matuška (Riders Univerzita Pardubice), Tomáš Bernat, Jan Duda (HC Slovan Ústí nad Labem), Petr Poppel (HC Stadion Litoměřice), Matouš Masopust (Black Dogs Budweis), Tomáš Zeman (HC Dynamo Pardubice „B“),

Náhradníci:

Tomáš Koblížek (Piráti Chomutov), Dominik Arnošt (HK Kralupy nad Vltavou), Stanislav Vrhel (HC Dukla Jihlava), Matěj Korčák (HK Jestřábi Prostějov)