HC Energie Karlovy Vary

Velikán se loučí, Petr Kumstát ukončil aktivní kariéru

Jedna z výrazných postav extraligového i karlovarského hokeje se loučí s hokejovou kariérou. Petr Kumstát k neuvěřitelným devatenácti sezonám v nejvyšší české soutěži již další nepřidá, ve svých sedmatřiceti letech odchází do hokejového důchodu.

Petra Kumstáta, který přišel v roce 2003 ze Znojma, si příznivci ledního hokeje v Karlových Varech pamatují z let 2003-2013. Úžasných deset sezon sehrál 198 centimetrů vysoký křídelník s éčkem na hrudi.

Největší úspěchy své kariéry zažil právě v lázeňském městě. V sezoně 2007/2008 zde získal stříbrnou medaili pro vicemistra české extraligy. Úplného vrcholu pak dosáhl o rok později, kdy se svými spoluhráči získal pro Energii historický titul.

Velikán se šestačtyřicítkou na zádech se nesmazatelně zapsal do historie karlovarského hokeje také svou produktivitou. Věž „K“, jak se také Kumstátovi přezdívalo, své nejlepší karlovarské roky prožila po boku druhé západočeské věže, kterou je Václav Skuhravý. Z deseti sezon strávených v lázeňském městě byl Kumstát celkem sedmkrát nejlepším střelcem týmu v základní části (jednou se podělil s Františkem Ptáčkem a jednou s Václavem Skuhravým). V sezoně 2011/2012 dokonce vyhrál krále extraligových střelců s 27 přesnými trefami. Jako energetik odehrál 557 klání, ve kterých dokázal vsítit neuvěřitelných 205 gólů a navrch přidal 184 asistencí.

Dodnes je rodák z Prostějova nejlepším střelcem Karlových Varů v extralize. Co se týče tref ve všech soutěžích dohromady, patří mu druhé místo za parťákem Václavem Skuhravým.

Skvělé výkony v Energii vynesly Kumstátovi také několik pozvánek do národního týmu. V reprezentaci nastřádal jednatřicet startů s bilancí sedm branek a pět gólových nahrávek.

V roce 2013 jeho fantastická štace skončila. Miláček zeleno-bílého publika se ze západních Čech přesunul do hlavního města a kariéru dohrál ve Spartě.

Ani po přestupu se však z jeho srdce Energie nevytratila. Bývalý útočník se i nadále zajímal o výsledky klubu a dokonce zavítal na domácí barážový duel s Litvínovem. Jednou energetik, navždy energetik.

Klub HC Energie děkuje Petrovi za práci pro karlovarský hokej a přeje hodně štěstí do nové životní etapy. Blahopřejeme ke skvělé kariéře!