HC Energie Karlovy Vary

Vzhůru do finále! Žraloci porazili Spartu a zahrají si o titul

Diváci, kteří v sobotu dorazili do KV areny na druhý semifinálový zápas Para ligy rozhodně nelitovali. Proti sobě se postavili domácí Sharks a tým Sparta para hokej. Vzájemný duel měl od prvních minut rozhodně parametry play-off. V úvodní části měli navrch Sparťané. Ve druhé třetině Žraloci stav obrátili a i přes skvělé výkony Michala Vápenky v brance Sparty, vybojovali vítězství 5:2 a zahrají si finále. Už nyní je jasné, že 18. března změří v KV Areně své síly s týmem Zlín Sledge, který i ve druhém semifinálovém zápase zvítězil nad týmem SOHO Olomoučtí Kohouti. První finálový duel se odehraje ve Zlíně 4. března 2023.

Do utkání lépe vstoupili Sparťané, kteří se po krátké mezihře ve svém pásmu snažili najít skulinku v karlovarské brance. To se začátkem třetí minuty podařilo Miroslavu Novotnému. Hostujícím hráčům se v pásmu zalíbilo a jen neradi ho opouštěli. O šanci na srovnání přišel Frank Rennhack, jehož únik zastavil pozorný Michal Vápenka. Jako na střelnici si musel připadat Bohumír Mach, který ale s přehledem likvidoval jednu střelu za druhou. V sedmé minutě mohl v početní výhodě srovnat Michal Geier, ale kotouč doslova o milimetry minul branku. Tu Michal Vápenka zamknul a snahy Žraloků vycházely naprázdno. Nulu ze skóre nakonec ve dvanácté minutě smazal Patrik Sedláček. Ten k brance najížděl ve společnosti Michala Geiera a tím, jak si mezi sebou posílali kotouč, vyzráli na Vápenku. Ten se přesunul, aby kryl střelu Geiera, ale nakonec zakončoval Sedláček a poslal kotouč do části branky, kterou Vápenka přesunem uvolnil. Sparťané se vedení nechtěli vzdát a opět zaměstnali Macha. V čase 14:15 probíhal v kruhu u jeho branky boj o kotouč. Ten najednou vyletěl z chumlu hráčů a kolem vzdálenější tyčky zapadl do karlovarské branky. Autorem tohoto husarského kousku byl Jiří Raul.

Sparťané byli na koni a po pauze se opět utábořili před karlovarskou brankou. Vápenka jedním mávnutím lapačky zabránil Filipovi Veselému vyrovnat. Tato akce odstartovala zteč branky Pražanů, ale jakoby Žraloci hráli proti zdi. Jejich šanci vylepšila v osmnácté minutě početní výhoda. Miroslav Novotný obětavě vjel do střely Michala Geiera a se závarem před svou brankou si posléze Michal Vápenka poradil. Ke kapitulaci ho skoro zároveň s oznámením, že hosté jsou v plném počtu, donutil Karel Wágner, který poslal kotouč pod břevnem za jeho záda. Po pár sekundách lovil hostující gólman ze své branky kotouč po střele Michala Geiera znovu. A Žraloci se poprvé v zápase dostali do vedení. Do brejku se na druhé straně dostal Zdeněk Krupička, těsně před brankou hledal skulinku u tyčky, ale Mach všechny utěsnil a kotouč tak projel těsně kolem. Ani ne po minutě se Žraloci radovali ze čtvrtého gólu. Pod ten se podepsal Filip Veselý. Po této brance si hostující tým vybral oddechový čas a hned po něm musel proti akci Zdeňka Krupičky zasahovat Bohumír Mach. Do konce druhé třetiny se snažili prosadit střelci z obou týmů, ale oba gólmani byli ve střehu a tak stav zůstal 4:2. Akce obou týmů velmi těšily diváky, kteří každou z nich ocenili potleskem.

Do třetí části si Sparťané přenesli ještě část početní výhody a tak krátce po buly zaduněl Machův beton po střele Zdeňka Krupičky. Ten vzápětí zablokoval Radka Zelinku, který se chystal ke střele a tak kotouč proletěl kolem branky, aniž by musel Vápenka zasahovat. Mach měl znovu plné ruce práce. Po jedné z akcí dokonce skončil na zádech, ale přesto kotouč za sebe nepustil. Ve třetí třetině šli Žraloci do oslabení. Sparťané ani nestihli nakouknout do pásma, když se k jejich brance rozjel Filip Veselý. Ten svou střelou z úhlu poslal kotouč ke vzdálenější tyčce a upravil skóre na 5:2. Hosté se po chvíli vzpamatovali a zamkli své protihráče v jejich pásmu. Ti se vysvobodili vyhozením, pro které povyjel Michal Vápenka a kotouč před dojíždějícími protihráči zakryl. Jak se zápas chýlil ke konci dostávali se Pražané častěji do akce, ale na Macha nedokázali vyzrát a chvílemi na nich bylo vidět, jak jim svými zásahy pije krev. Jenomže úplně stejně na druhé straně končily i akce Žraloků. Utkání mělo grády až do samého konce, ale Žraloci si uhájili vedení a zajistili si tak postup do finále.