HC Energie Karlovy Vary

Zlepšené výkony? Pomáhají nám i fanoušci, říká trenér Bruk

Karlovarská Energie se po krátkém volnu už zase pilně připravuje na závěr základní části. S posledními výkony panuje spokojenost, což v našem rozhovoru potvrdil sám hlavní trenér David Bruk. Sympatický lodivod hodnotí aktuální výsledky a rozpoložení svých svěřenců, ale odkrývá také plány do další sezóny, na kterou již chystá kádr.

Máte za sebou takřka kompletní základní část. Do konce zbývá sedm kol a vy máte náskok deseti bodů na předkolo play-off. Jaká panuje nálada a jaká je spokojenost v kabině?
Teď jsme v lepším rozpoložení, protože se nám povedl závěr roku. A od Nového roku jsme vyhráli hodně utkání a hlavně jsme začali bodovat doma, což je důležité pro naše fanoušky a diváky. Máme najednou větší návštěvnost, která nás těší. Vyhrávat doma je prostě lepší pro klima jak v celém městě, tak i pro náš tým. Byli jsme v těžké situaci, kdy jsme byli blízko poslednímu místu. Aktuálně máme už celkem dobrý bodový polštář na posledního, deset bodů máme náskok na předkolo play off. Před námi je posledních sedm zápasů základní části. Doufáme, že budeme v těch zlepšených výkonech pokračovat a probojujeme se do play off.

Na konci roku jste byli předposlední. Co se s týmem následně stalo, že se to tak otočilo?
Těžká otázka (úsměv), ale odpovím jednoduše. Asi jsme našli způsob, jak některé zápasy dovézt k vítězství. Nemyslím si, že by předtím byla naše hra výrazně špatná. Ale nevycházely nám koncovky zápasů. Mnohdy jsme zase byli herně lepší než soupeř, ale nedokázali jsme dát branky. Bylo to od nás zkrátka hodně upracované. V poslední době jsme udělali určité změny ve hře v útočném pásmu a daří se nám střílet více branek. Trápíme se ještě v přesilových hrách. Ale věřím, že když se tam zvedneme, můžeme být v téhle sezóně ještě velmi úspěšní.

Jak už jste zmínil. Začali jste vyhrávat doma, to asi hodně týmu pomůže…
Pomůže to hodně týmu, ale celkově karlovarskému hokeji. Protože vyhrávat doma je prostě základ. I venku se samozřejmě hraje o tři body. Ale uhájit si vlastní hřiště je pro tým, klub i město velmi důležité.

Neříkal jste si během sezony, kde jste třeba mohli být, kdyby se dařilo doma víc?
Říkal jsem si to kolikrát doma před spaním nebo v noci, když jsem nemohl spát. Samozřejmě, že si mi honilo hlavou, kde jsme hráli dobrá utkání a ztratili jsme je. Těch bodů nám uteklo zbytečně hodně a naše postavení v tabulce to samozřejmě ovlivnilo.

Tři poslední domácí návštěvy byly parádní, přišel skoro plný dům. Jak moc vnímáte pomoc fanoušků?
Pomáhají nám jednoznačně. Není to žádné klišé, je to fakt. Když ten tým začne vyhrávat doma, tak lidi mají důvod přijít na stadion. A v momentě, kdy je ten stadion plný, tak ten tým šlape jinak. Říká se, že je to hráč navíc a v našem případě to je určitě pravda.

Velký počet diváků za Vámi přijel také do Litvínova, kde se podařilo vyhrát...
Je to tak a za to bych jim chtěl moc poděkovat. Doma poslední dobou, právě díky lidem, máme parádní atmosféru. Vnímám to i na té střídačce, že to nastavení hráčů je jiné a fanoušci nám jednoznačně strašně pomáhají, stejně jako naposledy v Litvínově.

Co vás naopak trápí jsou určitě zranění v defenzivních řadách. Mimo je hned několik klíčových obránců. Jak velký je to problém a jaké jsou prognózy?
Ta situace je hodně složitá, protože chybí opravdu důležití, zkušení hráči v obraně. A ty prognózy nevypadají navíc vůbec dobře. Myslím, že v základní části už kluci nenastoupí. A pokud bychom postoupili dál, tak na jejich starty visí veliké otazníky. Aktuálně na to neumím přesně odpovědět. Náš výkon jejich absence samozřejmě hodně ovlivňuje. Ale ti zdraví kluci se s tím musí zkrátka nějak popasovat a zatím hrají výborně.

Na druhou stranu je to šance pro ostatní. Například Dalimil Mikyska odehrál poslední zápasy v první obraně…
Dála Mikyska poslední zápasy vypadá velmi dobře. U něj je veliká škoda, že ho v sezóně provázela zranění. Měl plno výpadků a po té rekonvalescenci se vždycky dostával do té herní pohody. Ale v momentě, kdy hraje větší porci zápasů, se nám jeho hra velmi líbí.

Mimo je i Vláďa Habal, který chytal v lednu skvěle. Ale Štěpán Lukeš tým v zápasech rozhodně podržel...
Souhlasím. Štěpán to měl těžké, protože Vláďa chytal skvěle, udělal nám velkou porci bodů a v těch zápasech nám velmi pomohl. Zranil se v průběhu těžkého utkání s Třincem a Luky po dlouhé pauze, kdy ho tam Vláďa nepustil, měl strašně těžkou pozici. Ale ten zápas zvládl dochytat skvěle a i díky němu jsme utkání dotáhli k vítězství. A samozřejmě teď je na něm vidět, jak mu přibyla určitá porce zápasů a ten tým mu pomáhá, protože šlape, tak i jeho výkony se zlepšují a chytá aktuálně velmi dobře.

Stavíte už tým na další sezónu. Jak moc se vám ulevilo, že podepsali nové smlouvy oba reprezentanti - Jirka Černoch s Ondrou Beránkem?
Ulevilo se mi velmi, protože to jsou opravdu klíčoví hráči. Já bych nepodceňoval ale ani podpis Tomáše Redlicha. Protože to je pro nás další důležitý hráč, byť třeba nedělá tolik bodů. Ale jeho přínos týmu při forčekingu, defenzivní práci v oslabení a celkově jeho aktivitě na ledě je neuvěřitelný. Všechny ty podpisy jsou pro nás nesmírně důležité. Kontinuálně samozřejmě pracujeme i na kádru pro příští sezónu. Máme nějaký plán, kdy samozřejmě ne vše se povede, ale myslím, že v nejbližších dnech už budou dohody s některými hráči dotažené.