HC Energie Karlovy Vary

Zlomí Energie prokletí domácího ledu a vyšlápne si na Vítkovice?

Energetici se zatím na domácí půdě postavili Mounfieldu HK a Vervě Litvínov. Z vítězství se v obou případech radovali hosté. Podaří se tentokrát karlovarským bojovníkům svůj hrad uhájit a oberou o body dalšího favorita? Odpověď se dozvíme v pátek 14. října v 17:30 hodin. Vstupenky je možné zakoupit online nebo přímo na místě. Pokladny budou otevřeny hodinu a půl před zápasem.

Kde utkání sledovat: Online přenos
Vstupenky:Online předprodej

O soupeři

Na klub Vítkovice Ridera se před začátkem sezóny upírala velká pozornost poté, co si plácl s Peterem Muellerem, hvězdným střelcem Komety. Po raketovém vstupu do sezóny, kdy si Peter Mueller sedl s Peterem Kriegerem a vytvořili spolu nebezpečnou útočnou dvojici, vyřadilo Muellera zranění. Rozrůstající se marodka přidělává ostatně vrásky na čele trenérovi Miloši Holaňovi stále. Obránce Mário Grman nedohrál utkání proti Spartě a tým přišel z důvodu zranění i o svého kapitána, Lukáše Krenželoka. Kapitánské céčko dobu jeho nepřítomnosti nosí na dresu Dominik Lakatoš. Aktuálně mají vítkovičtí na marodce pět hráčů.

Soupisku Miloš Holáň doplňuje juniory a hráči z partnerského týmu RT TORAX Poruba. V dresu Vítkovic tak byli k vidění útočníci Jakub Šlahař, Tomáš Greš, Radim Toman a obránce Patrik Urbanec. Ukázalo se, že se ztrátou klíčového útočníka se tým dokáže vypořádat a střelecky se prosazují i další hráči. Vidět jsou i povolané posily. Například polský mladíček Krzysztof Tomasz Macias skóroval hned při svém prvním extraligovém startu a byl hrdinou zápasu proti třineckým Ocelářům. Z devíti odehraných zápasů si vítkovičtí nepřipsali body pouze ze dvou zápasů. K tomuto výsledku nemalou měrou přispívá i brankář Aleš Stezka, který odchytal osm zápasů. Vítkovice se stejně jako Energie nebojí dávat šanci juniorům, takže kromě Maciase, jsou soupisce A-týmu ještě brankář Darek Bartošák, útočník Josef Krejsa a obránce Matěj Prčík.

K poslednímu utkání vyjeli vítkovičtí na jih Čech, kde se postavili českobudějovickému Motoru. V utkání si oba týmy vytvořily zajímavé šance, ale oba gólmani Dominik Hrachovina (Motor) a Aleš Stezka (Ridera) ukázali, že své práci rozumí. V první třetině šli do vedení díky Markovi Kalusovi vítkovičtí. Ve druhé části se Milan Gulaš postaral o dvě branky. O tom, že zápas půjde do prodloužení rozhodlo ještě ve druhé třetině duo Peter Krieger a Roberts Bukarts. Zápas nakonec dospěl až do nájezdů. Autorem vítězného nájezdu byl Roberts Bukarts. A bylo to poprvé ze tří zápasů, kdy vítkovičtí uspěli v nájezdech a brali dva body.

Z kabiny Energie

Díky posledním vítězstvím se Energie odlepila ode dna tabulky a drží si nyní jedenácté místo. Navíc v posledních utkáních ukázala, že se nikoho nezalekne a dokáže obrat o body i favorizované soupeře. Po třineckých Ocelářích získali energetici skalp Sparty, mladoboleslavských Bruslařů a Dynama. Poslední tři jmenované týmy navíc byly na svém ledě, do doby než přijela Energie, neporaženy. Díky těmto výhrám si energetici připsali jedenáct bodů a jsou v současné době nejúspěšnějším týmem hrajícím venku. Na záda jim paradoxně s deseti body dýchá jejich páteční soupeř – Vítkovice Ridera. Tento fakt rozhodně slibuje zajímavou podívanou.

Předchozí týden byl pro energetiky jako na houpačce. V úterý na domácím ledě nestačili na Vervu Litvínov. Do čtvrtečního duelu proti mladoboleslavským Bruslařům vyráželi již bez asistenta trenéra Jakuba Grofa, který svou pozici opustil z rodinných důvodů a vrátil se na Moravu. Proti Bruslařům se v napínavém duelu prosadil pouze Dávid Gríger. Jeho gól však na získání tří bodů stačil, neboť Bruslaři si vylámali zuby na Štěpánovi Lukešovi, který ukázal, že má zpět svou formu.

Závěr týdne pak přinesl energetikům a jejich fanouškům obrovskou euforii, neboť v nedělním duelu Energie porazila lídra tabulky Dynamo Pardubice 4:2. Přitom to pro karlovarské ještě v polovině utkání nevypadalo vůbec růžově, protože Dynamo po brankách Lukáše Radila a Davida Ciencialy vedlo 2:0. Zlom přišel po přerušení hry kvůli prasklému plexisklu, kdy Jiří Černoch využil početní výhodu. Skóre srovnal Ondřej Beránek a Petr Koblasa poslal Energii do vedení. Výhru stvrdil v power-play trefou do prázdné branky Tomáš Vondráček.

"My rozhodně chceme být nepříjemní. A hlavně už se nechceme vrátit tam, kde jsme byli před zápasem. Musíme hrát rychlý, tvrdý hokej a žádného soupeře se nezaleknout. Liga je strašně vyrovnaná a jedině takto můžeme získávat body," myslí si Štěpán Lukeš, který i v utkání proti Dynamu kryl svému týmu záda.

V zápase proti týmu Vítkovice Ridera již bude na střídačce stát nový asistent trenéra Vojtěch Šik: "Jsem moc rád za nabídku, kterou jsem od Energie dostal, velice si ji vážím. Už se moc těším na práci v Karlových Varech, je to pro mě velká výzva." Nový asistent se do Energie vrací po ročním působení v partnerském Sokolově, kde působil jako asistent trenéra, skills kouč a kondiční trenér.

Na marodce je stále David Kofroň, který si odnesl zranění z utkání s Plzní. Při pátečním duelu s třineckými juniory byl zraněn Robin Sapoušek.

Související články