HC Energie Karlovy Vary

Známá tvář na tréninku Energie. Užívám si to, říká Jakub Lauko

V rámci letní přípravy se už tradičně zapojili do karlovarských tréninků i známé tváře ze zámoří. Po Martinu Frkovi se na ledě KV Areny proháněl i bostonský útočník Jakub Lauko, jenž minulý rok odehrál v dresu Energie pětadvacet extraligových zápasů.

Kubo, před odletem do zámoří se připravujete s Energií. Jak proběhla domluva??
Zavolal jsem Martinu Pešoutovi, jestli sem můžu jezdit. Neměl s tím problém. Jsem rád, že tady mohu být, určitě tomu pomohlo i to, že jsem tu minulou sezonu byl, takže problém v nějaké komunikaci nebyl. Jsem rád, že mi to bylo umožněno.

Jaké to je opět vidět známé tváře?
Je to dobré. Byl jsem tu přes půlku sezony, ten tým je v podstatě stejný, takže jsem se vracel do známého prostředí. Užívám si to, s některými kluky se znám hodně dlouho. Můžu říct, že si to užíváme.

Sledoval jste po svém odchodu výkony Karlových Varů?
Ano, když jsem byl v Americe, tak jsem koukal na výsledky každého zápasu na Onlajnech, takže jsem to určitě sledoval.

Jak vůbec trávíte letošní okurkovou sezonu?
Samozřejmě trénuji. Buď v Chomutově na suchu nebo jezdím i sem na ledy. Také chodím sám na ledy v Chomutově. Hodně trénuji, ale také jsem se snažil to léto si užít, někam jet pryč ze země. Myslím, že jsem si léto užil.

Když se ohlédneme za minulou sezonu, tak ta byla díky koronaviru asi nejzvláštnější, kterou jste zažil…
Každopádně souhlasím. Ta sezona byla specifická už od začátku, snad už to tak nebude.

Posunul jste znovu své osobní maximum, panuje v tomto ohledu spokojenost?
Co se týče AHL, tak určitě ano. Měl jsem tam zase jinou roli než rok předtím. Celkově se mi dařilo od začátku a musím říct, že já sám jsem spokojený s tím, jaká ta sezona byla. Teď na to jen navázat a pokračovat v tom i letos.

Dá se říct, že vám výrazně víc vyhovuje ten zámořský styl hry?
To už určitě. Bude to moje čtvrtá sezona v zámoří. Těším se zase na ten malý led, protože mi to vyhovuje více a jsem zvyklý na severoamerický hokej.

Váš cíl zůstává stejný. Jak blízko ale byl debut v NHL vloni?
Byl blízko, byl hodně blízko. Je to ale samozřejmě zároveň i stejně daleko. Ten cíl je udělat NHL už na kempu. Jedu tam s čistou hlavou a pokud se to nepovede, tak půjdu na farmu, kde budu dál pracovat.

Jak to má mladý hráč, který je takto před branami NHL, s motivací a trpělivostí? Je tam třeba i trocha frustrace?
Žádná frustrace tam není, já jsem odehrál na farmě pořádný půlrok. Teď abych pokračoval dál a měl dobrou sezonu. Co se stane, tak se stane.

Boston opustila i ta výrazná česká kolonie. První v řadě je určitě David Krejčí, jehož odchod je asi nejvýraznější. Jaký je to hráč a překvapilo vás, že zvolil návrat domů?
Já si myslím, že v současnosti je to jeden ze dvou nejlepších českých hráčů. Je to skvělý hráč a podle mě bude suverénně nejlepším hráčem extraligy. O kilometry dopředu. Překvapilo, nepřekvapilo? Rozhodl se, že chce hrát před rodinou a to asi nikdo nemůže nějak zpochybňovat nebo na něj být naštvaný. Doufám, že se mu bude dařit.

Bruins vyměnili i kamaráda Dana Vladaře…
Mrzelo mě to hodně. S Vladym se znám od draftu, už to budou skoro čtyři roky. Vzalo mě to docela dost, nečekal jsem to, nevěděl jsem o tom. Samozřejmě mě to bude mrzet, teď na té farmě budu po dvou letech úplně sám.

Kdy máte v plánu vrátit se za moře?
V plánu mám letět kolem 10. září. Musím na nováčkovský kemp, na turnaj do Buffala. Potom se normálně připojím k hlavnímu kempu, čekají mě přípravné zápasy a uvidí se, co z toho bude. To je plán a uvidí se, jak to dopadne.