HC Energie Karlovy Vary

Vítězná série skončila vysokou porážkou u polských hranic

HC Oceláři Třinec - HC Energie 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
TŘINEC - Několik povedených utkání vyneslo karlovarskou Energii až na pátou příčku extraligové tabulky. Vystřízlivění z opojného vítězného pocitu však mnohdy bývá kruté. Tak se tomu stalo i v duelu na ledě Ocelářů z Třince. Karlovarští v úvodu nedokázali využít několik slibných šancí a následně hned v prvním oslabení inkasovali. Západočeši měli příležitosti i k vyrovnání, jenže v polovině střetnutí znovu inkasovali a úplně do sedla dostala Moravany Peterkova branka v posledních vteřinách druhé části. A domácí stříleli dále. V závěrečné části zaznamenal alespoň čestný úspěch Energie František Skladaný.
O2 extraliga, 25. kolo, út 21.11.2006, Zimní stadion Třinec
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
5:1
1:0, 2:0, 2:1
Branky a nahrávky: 14. Kroupa (Polanský), 34. Martynek (Vůjtek), 40. Peterek (Pácal), 48. Polanský (Tomas), 59. Korhoň (Polanský) - 51. Němec (Skladaný). Rozhodčí: Homola - Dřínovský, Klein. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. Diváci: 1802. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.
Oceláři Třinec: Vojtek - Tesařík, Výtisk, D. Seman, Pácal, Kroupa, Frolo, Kundrátek - Steber, Štefanka, Skořepa - Vůjtek, Peterek, Martynek - Korhoň, Polanský, Tomas - J. Daneček ml., Kolusz, Vrba
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Kloz, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kraft, Skladaný - Milan Procházka, Chrenko, Vondrka - Tvrdek, Pech, Zaťovič

Komentář k utkání

Čtyři vítězství v řadě nabudily energetiky k aktivnímu nástupu i na třineckém ledě. Do zajímavé šance se po individuální Kraftově akci dostal Skladaný, Vojtek však mezírku u tyče pohotově utěsnil, a nedovolil tak slovenskému křídlu úspěšně zakončit efektní otočku. Povedenou ranou se prezentoval i vítězných střelec posledních dní Dobroň, jehož rovněž vychytal lapačkou robustní brankář Třince. A neuspěl ani unikající mladík Zaťovič, kterému v rozhodující chvíli gólman vypíchnul kotouč.

I na druhé straně kluziště se děly zajímavé věci. V samostatném úniku prchal všem soupeřům rychlík Martynek, ale Sáblík rychlým sklapnutím betonů zachránil svůj tým. Domácí byli sice v úvodů trochu pasivnější, přesto se do vedení dostali právě oni. První přesilovku zápasu rozehrál Třinec na modrou čáru, odkud se Vlastimil Kroupa dobře umístěnou a hlavně tvrdou ranou nemýlil.

Energie ale byla i dále v útočném pásmu vidět, jenže chyběla trocha střeleckého štěstí. Například tak jako Skladanému ve 24. minutě, když do jeho pokusu směřujícího do opuštěného koutu brány vložil duchapřítomně brusli pohotový obránce domácích. Pěknou střelou vylekal Vojtka také Mudroch, puk ale skončil těsně vedle tyče.

Utkání se začalo definitivně lámat na stranu Moravanů v polovině duelu. Ve velkém závaru před Sáblíkem se nejlépe zorientoval navrátilec Vůjtek, lehce přiklepl k tyči Martynkovi, jenž puk dorazil vedle bezmocného brankáře Západočechů za čáru. Kontrovat se pokoušel neúnavný bojovník Tvrdek, pro jeho výjezd od zadního mantinelu ovšem neměli soupeři pochopení.

A bylo ještě hůř, když se necelou půlminutu před druhou sirénou rozvlnila Sáblíkova síť potřetí. Jan Peterek si díky parádní kombinaci s Pácalem podal přihlášku do Zlaté helmy a ještě stihl pohodlně zavěsit. Neurovnaná hra s několika vyloučeními na začátku závěrečného dějství vyhovovala jednoznačně Třineckým, kteří se do útoku nehnali a vyčkávali na případné zvýraznění náskoku.

Do jednoho ojedinělého úniku vyrazil Tomas a přestože jej Sáblík zpacifikoval, v pokračující akci už byl pohotově střílející Polanský úspěšný. Jediný radostný moment v podání Energie přišel pozdě. V 51. minutě usedli na trestnou lavici dva domácí obránci a Západočeši konečně prolomili střeleckou smůlu. Od modré napřáhl Ondřej Němec a František Skladaný ideálně zaclonil Vojtkovi výhled a navíc lehce tečoval.

Čas byl ale neúprosný a ani aktuální sebevědomí Energie nenasvědčovalo tomu, že by se nepříliš početná návštěva mohla dočkat dramatu. Ba právě naopak. Minutu před koncem propálil svižnou střelou Sáblíka ještě Korhoň. Hokejisty z lázeňského města čeká chmurná cesta přes celou republiku...

Ohlasy trenérů

Jiří Juřík (Třinec): "Byli jsme si vědomi, že kdyby se Vary dostaly do vedení, pak umí hrát výbornou defenzívu. Proto jsme k utkání přistoupili zodpovědně zezadu. První třetina možná nebyla moc líbivá, ale vyšla nám přesilovka a dali jsme vedoucí gól. Obrat nastal ke konci druhé části, kdy jsme dali dva góly a tím rozhodli. Před utkáním ve Zlíně jsme si udělali s klukama malou poradu, kde jsme si řekli, že nemůžeme hrát jenom dopředu. Nabádali jsme hráče k větší zodpovědnosti v defenzivní činnosti a jsme rádi, že to přineslo své ovoce."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Třinec nás předčil v efektivitě před brankou a větším hladem po gólech. Jinak naše hra nebyla špatná. Možná kdybychom v první třetině proměnili sólo, akci dva na jednoho a pár dorážek, mohlo to být jiné. Ale ten první gól jsme dali hodně pozdě a to už se pak těžko dotahuje. Za mnohem efektivnější využívání šancí si Třinec vítězství zasloužil."