HC Energie Karlovy Vary

Závěrečný tlak se utopil v řadě oslabení, body zůstávají v Třinci

Třinec - Energie 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)
Už první třetina utkání Karlových Varů na ledě Třince přinesla z hlediska skóre vše podstatné. Přestože v deváté minutě dokázal po Zuckerově přihrávce srovnat Tomáš Chrenko, odcházeli do šaten spokojenější domácí. Devatenáct vteřin před sirénou totiž využil přesilovku Korhoň. Zbylých čtyřicet minut se Západočeši snažili o vyrovnání, ale jejich úsilí mařila častá oslabení. Ve třetí třetině jsme byli dokonce svědky šestiminutového intervalu, ve kterém se po ledě proháněl jeden hráč v červeném navíc. I proto držel karlovarské naděje především brankář Lukáš Sáblík. Nic platné to ale nebylo. S ohledem na výsledky na ostatních stadionech, bude muset Energie v úterý spoléhat nejen na svůj výkon, aby pronikla do nejlepší šestky.
O2 extraliga, 51. kolo, ne 18.2.2007, Zimní stadion Třinec
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
2:1
2:1, 0:0, 0:0
Branky a nahrávky: 5. Tesařík (Stals), 20. Korhoň (Kroupa) - 9. Chrenko (Zucker). Rozhodčí: Jebavý, Rejthar - Čech, Chytil. Vyloučení: 8:10, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) 10 minut. Využití: 1:0. Diváci: 3273. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Oceláři Třinec: Čechmánek - Tesařík, Výtisk, Kroupa, Frolo, Frühauf, Pácal, od 21. navíc D. Seman - Stals, Štefanka, Skořepa - Korhoň, Polanský, Tomas - Hlouch, Kolusz, Martynek - od 41. min. navíc Pavelek
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jan Hanzlík, Mudroch, Brňák, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Skladaný, Kristek, Kuběna - Zucker, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, M. Straka, Zaťovič

Komentář k utkání

Přesilová hra z první minuty naladila Oceláře na útočnou notu a přestože se vyloučený energetik vrátil do hry bez trestu, za chvíli už slušně zaplněná Werk aréna jásala. Stals počkal s ukvapenou střelou, našel přichystaného Tesaříka, který už u tyče bez problémů zavěsil.

Jen co se puk dotkl středového kruhu pro vhazování, už dostali svou početní výhodu i hosté. Scénář byl naprosto stejný. Nevyužitá přesilovka, tlak zůstal, Zucker zachoval i přes své mládí chladnou hlavu a Tomáš Chrenko mohl střílet přesně k tyči.

Dvojice rozhodčích na ledě měla oči všude a tak se trestná lavice plnila stále novými a novými jména. V první třetině jich bylo více v třineckých barvách. Hra v nestejném počtu ale nebyla silnou stránkou ani jednoho mužstva. Výjimku potvrzující pravidlo si schovali Oceláři až do 20. minuty. Devatenáct vteřin před odchodem do šaten si vyměnil puk Kroupa s Martynkem a Korhoň už byl rázem u tyče nikým neatakován.

Po chvilce odpočinku byl blízko vyrovnání Kristek, jenže ležící Čechmánek skulinku u tyče stihnul utěsnit betonem. Pozorné obrany byly ale nadále tou hlavní silou, kterou se dnešní soupeři prezentovali. Důležitost zápasu jakoby svazovala útočníkům nohy a snaha i jen drobně zariskovat nebyla patrná ani v přesilových hrách.

V polovině duelu se přeci jen útočníci osmělili. Před Sáblíkem se objevil nehlídaný Kolusz, na druhé straně zase mířil do odkrytého kouta branky Skuhravý. Brankáři byli ale pozorní a když už si třinecký Čechmánek nevěděl rady, zaskočil za něj na brankové čáře pohotový spoluhráč. Asi rozhodující moment přišel ve 37. minutě. Skladaný z první napálil rychlou přihrávku od mantinelu, puk už směřoval nezadržitelně do sítě, když v tom přiletěla Čechmánkova lapačka a vše zhatila.

Hodně horko bylo v končící druhé části i Sáblíkovi. Ten už dokonce kapituloval, když volný puk doklepl za čáru Tomas. Pohled na Polanského rozvaleného přes celé brankoviště a nešťastného Sáblíka, který nevěděl kudy se má do brankoviště vrátit, obměkčil i přísné rozhodčí. Branka správně neuznána.

Na soudce se ale museli Karlovarští zlobit na začátku části třetí, kdy postupně posílali na trestnou lavici jednoho energetika za druhým. Šest minut oslabení bez přestávky sebralo hodně sil, ale na druhou stranu se žádné významné nebezpečí před Sáblíkem také nekonalo.

Poslední desetiminutovka už byla ve znamení velmi dobré třinecké obrany, která napadáním a včasným přístupem nepouštěla soupeře do vážnějších šancí. Tu asi nejnadějnější si připsal Němec, jenže jeho střelu Čechmánek dobře viděl.

V 60. minutě dostali i hosté šanci k přesilovce, navíc jí zvýraznili odvoláním brankáře. Čechmánkova lapačka ale sebrala i poslední střelu.

Ohlasy trenérů

Jiří Juřík (Třinec): "Nebylo to žádné super utkání, ale pro nás byly důležité tři body a ty jsme uhráli. Narychlo jsme skládali sestavu, protože ještě těsně před utkáním nám vypadl Peterek, který ráno dostal horečky a po rozbruslení řekl, že by zápas nezvládl. Hráčům ale musím poděkovat za bojovnost, kluci obětavě skákali do střel a zápas doslova ubojovali."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Nás stály spoustu sil poslední dva zápasy. Taky se nám navíc trochu rozpadly útoky a bylo to cítit, co se týká útočné fáze. Tam jsme byli dost neškodní a domácí branku jsme moc neohrozili. A když už jsme se k něčemu dostali, Třinec se předháněl v obětavosti a obránci spoustu střel pochytali. Třinec byl asi o gól lepší, my jsme byli vpředu opravdu málo nebezpeční."