HC Energie Karlovy Vary

Na Třinec nestačil dvojbrankový náskok ani zlepšený výkon, čtvrtfinále se vzdaluje

Energie - Třinec 2:3 (0:0, 2:1, 0:2)
Vezměte pořádnou porci defenzivy, obětavé skoky do střel, špetku výtečných gólmanských zákroků a k tomu všemu přimíchejte jednoho Juraje Štefanku... Tak nějak by mohl začínat zaručený recept na hokejovou výhru v Karlových Varech. Domácí Energie ani v druhém zápase předkola neuspěla a chce-li si udržet naději na účast ve čtvrtfinále, musí se v Třinci pokusit o malý zázrak. V televizním utkání již dokonce vedla o dvě branky, když na trefu Jana Košťála po pěti minutách navázal Václav Skuhravý. Přesto si Třinečtí odvážejí cenné vítězství a příznivé vyhlídky na postup.
O2 extraliga, Před., so 24.2.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
2:3
0:0, 2:1, 0:2
Branky a nahrávky: 32. Košťál (Němec), 37. Skuhravý (Kumstát) - 39. Štefanka, 49. Štefanka (Kolusz), 51. Korhoň (Polanský). Rozhodčí: Husička, Polák - Pešek, Šátava. Vyloučení: 11:13, navíc Chrenko, Skladaný oba 10 min. - Frolo 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2651. Stav série: 0:2.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Mudroch, Němec, Duben, Jiří Hanzlík, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Kristek, Kraft, Skladaný - Milan Procházka, Chrenko, M. Straka, od 45. min. navíc Tvrdek
Oceláři Třinec: Čechmánek - Kroupa, Frolo, Tesařík, Výtisk, Pácal, Frühauf (22. Kundrátek) - Korhoň, Polanský, Tomas - Kolusz, Štefanka, Martynek - L. Říha, Pavelek, Hlouch - Steber, od 28. navíc J. Daneček ml.

Komentář k utkání

Rozdíl oproti včerejšímu zápasu byl v karlovarském podání rapidní. Maximální nasazení, častá střelba a obětavost se snoubily s rychlým přístupem k ojedinělým třineckým výpadům. Pořádnou práci měl od prvních minut především Čechmánek, který musel čelit ráně Košťála v oslabení, Chrenkově šikovnému uvolnění ze sevření u mantinelu i střele Němce a následné dorážce Skladaného. Obrovský úvodní tlak domácích vrcholil v 9. minutě, kdy v přesilovce skvěle podržel puk Skuhravý s ještě hledal lépe postaveného Mudrocha. Tomu ale před opuštěným koutem branky kotouč uskočil.

Třinečtí se pak uklidnili, začali stíhat domácí útoky a několikrát i nesměle zaútočili. Jejich čtyři střelecké pokusy z úvodní části ovšem jasně hovoří o dění na kluzišti. Závěr první třetiny opět patřil nabuzeným Varům. Kumstát využil svých dlouhých paží, obkroužil branku soupeře a ideálně nabil ke golfovému úderu Dobroňovi. Čechmánek ale odolal a radost stadionu nedopřál ani při teči Straky.

Už v prostředním dějství se ukázala nadějná spolupráce Kristka s Kraftem. Po jejich rychlé kombinaci střílel druhý jmenovaný z ideální pozice mezi kruhy do dobře připraveného brankáře. O něco smělejší výkon v útočné fázi ovšem začali praktikovat i do té doby na samé hraně sebezničení bránící Oceláři. Jejich odvaha při pádech do tvrdých střel rozhodně zaslouží ocenění. A pochválen musí být i Štefanka, který se zjevil před Sáblíkem a jehož zastavil až lem gólmanovy lapačky.

V době kdy se chýlila ke konci první polovina střetnutí, přišla další drtivá vlna karlovarských útoků. Němec pálil bez přípravy od modré, Kristek bojoval v chumlu těl před třineckým brankovištěm, Hanzlík chytře hledal k teči připraveného Straku, Ustrnul zase svým typickým stylem čistil prostor před hostující svatyní a Skuhravý zkoušel pohotově zasunout zpoza branky. Vše bylo ale dlouho marné. Až se ve 31. minutě na trestné lavici ocitl s pětiminutovým trestem Frolo a s běžným vyloučením Tesařík. Dvojnásobnou přesilovku dnes energetici využili. Klasická kombinace se střelou Němce od modré čáry skončila až u pohotově a přesně dorážejícího Jana Košťála.

Po inkasovaném gólu se hosté i díky vlastní početní výhodě dostali do zajímavého tlaku, po chvíli se ale opět radovali Karlovarští. Václav Skuhravý prokázal své přednosti a neskutečným důrazem protlačil puk mezi třemi bránícími hráči až za klečícího Čechmánka.

Jenže odpověď Třince byla blesková a navíc i trochu sporná. Petr Mudroch byl zasažen pukem do obličeje a s krvavým zraněním se ocitl v bolestivé poloze na ledě. Hra ale trochu nepochopitelně pokračovala, puk se dostal ke Štefankovi, který měl více než dost času k dorážce volného puku u levé Sáblíkovy tyče.

Domácí pocítili křivdu a možná i proto se na ledě ještě více přiostřilo a hromadné potyčky nebyly výjimkou. Přesto byli i nadále aktivnější Západočeši. Ojedinělou šanci hostí z bekhendové strany Korhoňovy hole pečlivě vykryl Sáblík, na druhé straně se prakticky totožná situace odehrála v podání dua Kristek – Čechmánek. Hodně blízko gólu byl i ve 47. minutě Milan Kraft, který z mezikruží nikým nehlídán netrefil prostor u levé tyče.

A trest byl krutý. Ve vlastním oslabení vzal ve středním pásmu puk Juraj Štefanka, v souboji jeden na jednoho vykoupal nedůrazného obránce Němce a parádní střelou do horního růžku vyrovnal. Aby toho nebylo dost, nachomýtl se po dvou minutách v hodně nevinně vyhlížející akci k odraženému puku Ľubomír Korhoň a dorážkou do odkryté klece dostal Oceláře do vedení.

Samotné závěrečné minuty si domácí ještě více zkomplikovali zbytečnými a trochu nešťastnými vyloučeními. Na pořádný tlak tak nezbývali hráči ani síly. Přesto ještě v posledních vteřinách mohl srovnat Kraft. Čechmánek ale vyjel přesně a závěrečnou střelu dne pokryl.

Energetici tak jedou do Slezska s dvojzápasovým mankem, naopak Oceláři mají tři mečboly. Třetí duel se ve Werk aréně hraje v pondělí od 17 hodin.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): Dnešní utkání jsme odehráli mnohem lépe než včera, pokud se týká herního projevu. Výsledek je bohužel stejný a Třinec tak vede 2:0. Pro Třinec byl hodně důležitý první gól, soupeř ucítil šanci a dostal se do kontaktu. Mám pocit, že nám to dnes nebylo souzeno. My jsme se na dva góly strašně nadřeli, a pak dostaneme gól po situaci, kdy náš hráč dostane pukem do obličeje. Druhý byl taky smolný. Třinec potřeboval na tři góly dvě šance a my na dva naše asi padesát. V tom byl rozdíl.

Jan Daneček (Třinec): V utkání bylo hodně emocí. Domácí nastoupili tak, jak má domácí mužstvo nastoupit. Byli důrazní a bylo vidět, že chtějí vyhrát. Podařilo se jim vstřelit i dva góly. Myslím si, že mezníkem v utkání bylo, že se nám podařilo snížit na 2:1 před koncem druhé třetiny po sporné situaci. To utkání dost ovlivnilo. Pak jsme měli dost štěstí, protože domácí se snažili za každou cenu ho rozhodnout a my jsme využili dvou nenápadných akcí ke skórování.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | so 24.2.2007

Ohlasy trenérů k druhému utkání

A team HC Energie | ne 25.2.2007

Co říkají o druhém zápase statistiky?