HC Energie Karlovy Vary

Je konec, energetici podlehli až na penalty

Třinec - Energie 2:1 sn (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
A je konec! Karlovarští hokejisté nechali na třineckém ledě srdce, ale v sérii předkola play off jim prostě nebylo přáno. Na vedoucí branku Skořepy z druhé třetiny odpověděl deset minut před koncem Petr Kumstát. V prodloužení měla obě mužstva řadu šancí, brankáři ovšem i nadále dominovali. Na řadu tak přišly samostatné nájezdy. Do vedení se opět dostali domácí, ale vzápětí srovnal zraněný Josef Řezníček, který se na ledě objevil poprvé až při penaltách. V poslední sérii ale trefil přesně Hlouch a poslal Karlovarské na smutnou cestu domů.
O2 extraliga, Před., po 26.2.2007, Zimní stadion Třinec
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
2:1sn
0:0, 1:0, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 39. Skořepa (Polanský), rozhodující nájezd Hlouch - 50. Kumstát (Skuhravý). Rozhodčí: Bolina, Jebavý - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:10, navíc Kroupa - Kristek oba 10 min. Bez využití. Diváci: 3968. Konečný stav série: 3:0.
Oceláři Třinec: Čechmánek - Tesařík, Výtisk, Kroupa, Frühauf, D. Seman, Pácal - Kolusz, Štefanka, Skořepa - Korhoň, Polanský, Tomas - Steber, Peterek, Martynek - Hlouch, L. Říha, Pavelek
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Mudroch, Němec, Duben, Jiří Hanzlík, Ustrnul, na nájezdy navíc Řezníček - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Kristek, Kraft, Skladaný - Michal Procházka, Chrenko, Straka - od 42. min. navíc Tvrdek

Komentář k utkání

Karlovy Vary vstoupily do zápasu nabuzeně a agresivně. Od první minuty bylo vidět, jak se jejich hráči na střídačce povzbuzovali. Hned ve třetí minutě se objevil František Skladaný sám před Čechmánkem, ale projevila se opět neschopnost Západočechů proměňovat takovéto šance. O čtyři minuty později Milan Procházka obral třineckého hráče o puk na útočné modré čáře a jednou zasekávací kličkou se probruslil sám mezi kruhy. Na Čechmánka ale opět nevyzrál. Po faulu na hráče pokoušejícího se dorážet dostaly Vary výhodu přesilové hry. Tu ale sehrály stejně neúspěšně. Další početní výhodu měli k dispozici domácí. V té se udála jen jedna zajímavá chvilka, kdy Čechmánkovo pokus o rozehrání přes půl kluziště zachytil Skuhravý. Jeho dalekonosný pokus třinecký muž s maskou vyrazil. Po ukončení přesilové hry se naskytly hned tři šance Moravanů. V první hledal Peterek Stebera, když mu servíroval přihrávku zpoza brány mezi kruhy. O chvilku později se opět jeden z domácích objevil mezi kruhy, ale zakončil podobně jako Steber. Třetí šanci darovali energetici Třineckým v podobě srážky dvou varských spoluhráčů ve středním pásmu.

Na začátku druhé třetiny byl vyloučen lázeňský útočník za napadení Martynka. V přesilovce trefili: Štefanka tyč a pokus dorážejícího Říhy se skryl pod Dubnem ležícím na brankové čáře. Další průběh hry s jedním hráčem navíc sehráli Oceláři aktivně, nicméně bez úspěchu. V polovině zápasu se Karlovarští ocitly pod tlakem hráčů v červeném. Před pohromou je ochránil vynikající Sáblík a faul Němce. Po tomto nedovoleném zákroku se Moravané dostali do výhody a donutili hlavního sudího Jebavého držet vztyčenou pravici dobrých 40 sekund. V následující přesilovce rozhodčí Bolina poslal na lavici provinilců dalšího muže z Čech a Třinečtí tak dostali šanci hrát 5 na 3. Energetici však toto oslabení zvládli perfektně. Pokračování laviny trestů přišlo záhy. Při jednom ze soubojů byl vyloučen hráč Energie i když televizní opakovaný záběr ukázal opak. V oslabení při vyhazování vyjela hokejka do nepatřičných výšin a hlavně do obličeje Říhy. Druhá přesilovka 5 na 3 byla na světě. Tu Oceláři opět nevyužili. Nepřekonali varský val, v čele s výtečným Sáblíkem. Když už se zdálo, že i po čtyřiceti minutách bude stav bezbrankový, napřáhl za kruhem Zdeněk Skořepa a tečovanou ránou pod poklici Sáblíkovy brány otevřel účet dnešního utkání. – 0:1

Třetí část zahájili energetici s vědomím, že pokud nedají v následujících dvaceti minutách gól, končí jim sezóna. To možná Západočechům trochu svazovalo ruce, a protože domácím stačilo vyhazovat puky, moc hokejové krásy k vidění nebylo. Až v padesáté minutě dostal osobní trest Kristek. Vary se usadily v útočném pásmu. Petr Kumstát přebral za brankou kotouč od Skuhravého a tísněn Skořepou vyjel před branku a zasunul pod betony zmateného Čechmánka. – 1:1 Po srovnání skóre se hra vyrovnala a na ledě nebylo lepšího týmu. Dokonce se začaly objevovat i pohledné hokejové kombinace, kterých bylo v tomto zápase opravdu málo. Tyto akce bohužel byly bez gólového efektu. Těsně před koncem se probíjel před karlovarskou bránu Tomas přímou trajektorií. Lukáš Sáblík snažící se vyrazit puk trefil kotouč tak nešťastně, že hostujícího gólmana puk přeloboval. K oddychu zelenobílých černá pryž minula i branku. Stav po třech třetinách byl tedy 1:1 a ke slovu se dostalo premiérové prodloužení předkola play off.

V prvních minutách nastaveného času kontrolovali puk především hráči v červeném a měli i šance, které ovšem zlikvidoval Sáblík. Od páté minuty přebraly iniciativu Karlovy Vary a vytvořily si dvě velké šance k prodloužení této série minimálně do zítra. V první předvedly ukázkově akci na jeden dotek. Provedly ji tak šikovně, že rozhýbaly Čechmánka a hned dvakrát za sebou na hráče v bílém zívala prázdná klec. Zbytek prodloužení se odehrál ve strhujícím tempu a mužstva se předháněla v útočných atacích – bezvýsledně. Dvě minuty před koncem ztratil v útočném pásmu Hanzlík puk a rychlý protiútok zastavil až Sáblík parádním zákrokem, kdy v leže chytil puk do lapačky, který to měl již bezostyšně namířeno mezi tyče. Došlo tedy na nájezdy.

1. Tesařík udělal blafák do bekhendu, ale trefil břevno.
2. Kumstát míjí branku střelou z mezikruží.
3. Polanský se pomalu dopravil k brance, Sáblíka však neuspal.
4. Skuhravý zvolil střelu - přestřelil
5. Skořepa zakončil svoji bekendovou kličku pod víko Sáblíkovy svatyně 1:0
6. Řezníček naznačil příklep a nakonec zápěstím prostřelil Čechmánka mezi betony 1:1
7. Štefanka neprostřelil Sáblíka podobnou fintou jako před ním Řezníček
8. Košťál zakončil forhendový blafák do Čechmánkovo výstroje.
9. Hlouch zvedl puk po forhandové kličce pod víko.
10. Kristek dostřelil puk do pravého betonu Romana Čechmánka.

Na penalty se tedy radovali domácí a získali tak rozhodující třetí bod. Unikátním momentem byl nájezd Josefa Řezníčka, který celý zápas stál na lavičce v civilu a převlékl se až na trestná střílení. I přesto ale Energii sezóna končí v předkole.

Ohlasy trenérů

Jiří Juřík (Třinec): "Obě mužstva vycházela zezadu, nikdo nechtěl udělat chybu, a proto si oba týmy vytvořily málo šancí. Nám se podařilo dát první branku, ale pak jsme hrozivě nevyužili dvě přesilovky pět na tři. Tam jsme měli zápas rozhodnout. V závěru jakoby se hráči lekli, že můžou prohrát. Začali být trochu pasivní, soupeř toho využil a srovnal. Chtěli jsme to pak hlavně dohrát bez inkasované branky, i když nám nájezdy celou sezonu nešly, věřili jsme, že s Romanem Čechmánkem je zvládneme. To se taky povedlo."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Dneska vyhrál ten šťastnější. My jsme do utkání vstoupili dobře, ale ve druhé třetině jsme se dostali pod tlak. Měli jsme šest vyloučených, domácí byli aktivnější, ale všechna oslabení se nám podařilo ubránit. Pak jsme však bohužel inkasovali při hře pět na pět. V poslední třetině se nám povedlo vyrovnat, ale v prodloužení jsme měli velkou smůlu, neproměnili jsme dvě čisté gólové šance. Na nájezdy jsme poslali i Pepu Řezníčka, který kvůli zranění nemohl hrát, a byl to dobrý tah. Bohužel nikdo jiný se k němu nepřipojil, domácí mají na nájezdy šikovné hráče a dokázali toho využít."

Související články