HC Energie Karlovy Vary

Premiéra ve vyřazovacích bojích nevyšla

Energie - Třinec 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Poprvé po devíti letech se Energie dostala do vyřazovací části sezóny, radost z premiéry však neokusila. Naprosto vyrovnané utkání s třineckými Oceláři, ve kterém se urodilo gólových šancí jako šafránu, rozehrála dobře. V 10. minutě propálil Čechmánka František Skladaný. Ale ve druhé a třetí třetině využili hosté dvě početní výhody pět na tři a stav obrátili na svou stranu. Do závěrečného tlaku se Karlovarští nedostali ani při hře bez brankáře, naopak do prázdné klece padl pojistkový gól Třince. Série se však hraje na tři vítězství a už za necelých 24 hodin zkříží dnešní soupeři hokejky znovu.
O2 extraliga, Před., pá 23.2.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
1:3
1:0, 0:1, 0:2
Branky a nahrávky: 10. Skladaný (Dobroň)- 26. Štefanka, 48. Štefanka (Skořepa), 60. Tomas (Polanský). Rozhodčí: Rejthar, Bolina - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:10, navíc Kroupa (Třinec) 10 minut. Využití: 0:2. Diváci: 3168. Průběh utkání: 1:0, 1:3.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Mudroch, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Duben, Brňák, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Kristek, Kraft, Skladaný - Zucker, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, M. Straka, Zaťovič
Oceláři Třinec: Čechmánek - Tesařík, Výtisk, Kroupa, Frolo, D. Seman, Pácal - Kolusz, Štefanka, Skořepa - Korhoň, Polanský, Tomas - Hlouch, Pavelek, Martynek - J. Daneček ml., L. Říha, Steber

Komentář k utkání

Po slavnostním zahájení a gratulaci Josefu Řezníkovi k 900. zápasu v extralize začal ten pravý boj o postup do čtvrtfinále. Domácí Energie ani její soupeř z Třince nenechávali v obraně ani píď prostoru a tak nebylo divu, že první vážnější zákrok si hostující brankář Čechmánek připsal až v 8. minutě. A zásah to byl pořádně šťastný, protože urostlý brankář propustil Dobroňovu dělovku od modré mezi betony. Ztlumený puk se pak pomalu došoural vedle levé tyče.

Tato šance jakoby nastartovala Západočechy k odvážnější hře a rázem nevěděla třinecká obrana kam dřív skočit. Ze zmatků také vyplynuly dva fauly. Totální tlak Energie ve dvojnásobné přesilovce zkoušel po Řezníčkově parádní přihrávce využít Skuhravý, jenže stejně jako později Košťál a Kumstát, neměl dostatek klidu ani přesnosti.

Zbytek vylepšené početní převahy dohrávala druhá domácí lajna a jen chvíli poté, co se síly vyrovnaly, zachytil na modré chybné vyhození Michal Dobroň a rychlým pasem napříč pásmem našel ideálně najetého Františka Skladaného. Prudká střela do horní poloviny branky znamenala historicky první zásah Karlovarských ve vyřazovacích bojích.

Nepříznivý stav vybudil k aktivitě i Oceláře. Daneček volil v souboji proti jedinému obránci střelu švihem nad a Tesaříkovi zase chyběl v přesilovce kousíček, aby doklepl vyražený kotouč. Hodně nebezpečný byl i Korhoň se svou střelou na vzdálenější tyč po svém průniku do rozhozené obrany.

Úvod druhé části přinesl více bruslení a především dvě rychlá vyloučení na karlovarské straně. Dvojnásobnou výhodu hosté využili stejně krutě jako bleskově. Energetikům dvakrát chyběly jen centimetry k úspěšnému vyhození, na puk se ale dostal Juraj Štefanka a dělovkou z kruhu propálil osamoceného Sáblíka. V pokračující převaze o jednoho muže pak ještě Pácal se svou dorážkou orazítkoval tyč.

Na druhé straně se pokoušel navrátit svému týmu vedení Kumstát a přestože střílel svižně i přesně k tyči, Čechmánkova vyrážečka však byla preciznější. Třinecký gólman byl vůbec jednou z největších opor svého týmu. Vzápětí si bez problémů poradil i s ranou Řezníčka od modré, Kraftovou dorážkou i sraženým Mudrochovým pokusem.

Naprostá vyrovnanost soupeřů byla patrná rovněž v části třetí. Za Karlovarské hledal před bránou Kristek Krafta, tomu ale švih z první sebral opět pohotový Čechmánek. Naproti se zase vytáhl Sáblík se svým rozklekem proti Hlouchově chytré ráně do protipohybu.

Rozhodující moment přišel ve 48. minutě. Na trestnou lavici opět usedli rychle po sobě dva energetici a Juraj Štefanka stál na konci rychlé kombinace. Pojistit vedení Třince mohl po chvíli ještě další bývalý hráč Karlových Varů Pavelek, ale v dobré pozici mířil nad.

Zbylé minuty se odvíjely v duchu karlovarské snahy po vyrovnání a maximální obětavosti třineckých hokejistů. Hosté byli nakonec šťastnější. Dobroňova střela se zastavila ve změti těl, Kristek mířil jen do boční sítě a Kraft střílel těsně nad. Nadějně vypadala ještě střela Skladaného z první, jenže Čechmánek byl výborný. Po oddechovém čase následovala hra bez brankáře, ujel v ní však Roman Tomas a do prázdné branky potvrdil první vítězství Třince v sérii.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Dnes to z naší strany nebyl dobrý zápas. Hlavně naše přesilovky jsme sehráli špatně, chyběla v nich střelba. A při hře pěti proti pěti si ani jedno mužstvo moc šancí nevypracovalo. Rozhodly poté hlavně přesilovky pět na tři."

Jan Daneček (Třinec): "Tato utkání se hrají na to, že musíte třikrát vyhrát, proto jsme do Karlových Varů přijeli s tím, že musíme alespoň jednou vyhrát. Na začátku jsme čekali velký tlak domácích, na který jsme hráče upozorňovali, ale ten se vůbec nedostavil. Nešli po nás. I za stavu 0:1 jsme věřili, že zde můžeme uspět. Rozhodly poté přesilovky pět na tři. My jsme v nich dali dvě branky, domácí ji nevyužili."

Fotogalerie

Související články

NOTES | st 21.2.2007

HC Oceláři Třinec: Historie