HC Energie Karlovy Vary

Energie válí, Třinec odjel s nulou

Energie - Třinec 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
KARLOVY VARY - Karlovarští hokejisté mají zkrátka formu. Přesvědčil se o tom i Třinec, který si dnes připsal s Energií první porážku v sezóně. Po dvou třetinách sice svítil na ukazateli skóre stav 2:0, ale vyrovnaná a pohledná hra nevylučovala ještě možné drama. To rázně odmítli Karlovarští dvěma brankami hned v úvodu třetí části a v poklidu dokráčeli k desáté domácí výhře v řadě. O branky se rovnoměrně rozdělili Petr Kumstát s Michalem Dobroněm, jenž zároveň už v 5. minutě zaznamenal vítěznou trefu. Skvělý výkon podtrhl svým už pátým čistým kontem Lukáš Sáblík.
O2 extraliga, 38. kolo, pá 5.1.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
4:0
1:0, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 5. Dobroň (Kumstát), 30. Kumstát (Němec), 41. Kumstát (Skuhravý), 43. Dobroň (Řezníček). Rozhodčí: Jebavý - Bádal, Bejček. Vyloučení: .7:6, navíc Polanský (Třinec) 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 3160. Průběh utkání: 4:0.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kristek, Skladaný - Zucker, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, Pech, Zaťovič
Oceláři Třinec: Vojtek - Kroupa, Frolo, Tesařík, Výtisk, D. Seman, Pácal - Korhoň, Polanský, Tomas - Kolusz, Štefanka, Skořepa - Martynek, Peterek (od 44. Kundrátek), Hašek - J. Daneček ml., Vrba

Komentář k utkání

Jakoby energetici ani neměli mezi drtivým závěrem duelu s Plzní a začátkem bitvy proti Třinci dvoudenní přestávku. Už po deseti vteřinách se před Vojtkem zjevil Kumstát a nepříjemnou střelou po zemi naznačil věci příští. Po chvíli se podél mantinelu probil k brankovišti Němec, ale ani on, stejně jako Kloz a Chrenko střílející z prostoru kruhů, kotouč do sítě nedopravil.

Skóre otevřel až v páté minutě Michal Dobroň. Petr Kumstát přenesl hru do útočného pásma, ale jeho pozice proti třem bránícím hráčům se zdála naprosto beznadějná. Jenže Třinec zachyboval, když se věnoval pouze vysokému karlovarskému útočníkovi a pozapomněl na druhou vlnu. V už číhal Skuhravý, jenž se neukvapil a nechal puk projít až na Dobroně. Švih důrazného beka nedal Vojtkově lapačce naději.

Až inkasovaná branky doposud zaražené Oceláře probudila k aktivitě. První střelu na Sáblíka vyslal od modré Tesařík. Později prchal po křídle Martynek, ale jeho bekhendovou střelu i dorážky spoluhráčů varský gólman ustál. Později si však příliš jistý nebyl po Peterkově průniku a prudké střele příklepem.

První třetina byla divácky hodně atraktivní, útoky se stěhovaly ze strany na stranu a stále se bylo na co dívat. Před Vojtkem bylo zase hodně horko, když od modré nahazoval Němec a Dvořák s Kristkem bušili do brankářových betonů, až se z nich muselo prášit.

Nejblíže k vyrovnání měli ale Slezané na začátku druhé části. Pomohl jim k tomu především zlepšený pohyb a vynucené fauly na domácí straně. V početní výhodě si na křižnou příhru najel k tyči Polanský a Sáblík musel vytasit neskutečný zásah vyrážečkou. Po rychlé souhře se zase až před brankáře dostal Skořepa, ale v rozhodující chvíli mu na holi poskočil kotouč. A do třetice měl vyrovnání na hokejce Martynek. V přečíslení mu ideálně přihrál Peterek, jenže dělovka minula branku úplně.

Karlovarští svou kritickou chvilku přežili a i oni dostali v polovině zápasu možnost hrát přesilovku. Jenže ta se jim vůbec nedařila. Až v jejím závěru zabojoval v rohu kluziště Němec a nepříliš přesným centrem hledal před brankou spoluhráče. Jenže tím byl Petr Kumstát. Jeho dlouhé ruce přetěžký puk zpracovaly parádně a následně jej pohotově dopravily do víka třinecké svatyně. Byl to 100. gól Energie v letošním ročníku a šťastný střelec se mohl těšit na odměnu v podobě galonu Becherovky.

Ani dvoubranková ztráta hosty neodradila od aktivity, pěknou ránu vyslal z kruhů Martynek. Otupění jejich vytrvalé snahy přišlo až na začátku třetího dějství. Na modré čáře zůstal zapomenutý Petr Kumstát, jeho hokejový souputník Václav Skuhravý se ani nemusel moc rozhlížet, aby prostrčil puk mezi dvěma beky. Domácí kanonýr si sám proti Vojtkovi poradil a zamířil přesně mezi betony.

Vzápětí mohl ještě drama zajistit Hašek, kdyby jej však v luxusní pozici před odkrytou brankou nevychytal tygřím skokem opět výtečný Sáblík. Pak ale udělali hosté dva fauly rychle za sebou a přesilovka o dva muže měla jen pětivteřinové trvání. Po buly šel puk na modrou k Řezníčkovi, od něj na druhou stranu k Dobroňovi a pak už pouze změtí těl znovu mezi brankářovy betony.

Závěr už pouze negativně poznamenala dvě nepříjemná a pravděpodobně ne zcela zaviněná zranění. Nejdříve se u mantinelu nešťastně srazil s protihráčem Peterek a s hodně bolestivou grimasou a pochroumaným zápěstím odjel na střídačku. Domácímu Kristkovi dokonce museli do kabiny pomáhat spoluhráči. Nejnovější karlovarské posile se v nevhodnou chvíli do cesty postavil Polanský. Kristek v krkolomné pozici, kdy se natahoval po puku, navíc v plné rychlosti, narazil do pevně stojícího hráče Třince. Přestože mladý energetik vypadal hodně otřeseně, nelze s jistotou říci, že byl za tento zákrok Polanský vyloučen do konce utkání zcela zaslouženě.

Závěr si energetici pohlídali a mohli se spolu s výborným publikem radovat z dalších tří bodů i páté nuly pro Lukáše Sáblíka. Pro Karlovy Vary to byla desátá domácí výhra v řadě!

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Myslím, že diváci viděli kvalitní utkání. Naše vítězství se nerodilo úplně lehce, Třinec má dobré mužstvo. Podařilo se nám eliminovat jeho brejky. Rozhodl úvod druhé třetiny, kdy jsme uhráli dvě oslabení a pak zvýšili na 2:0. Důležitý byl také nástup do třetí třetiny a vedení 4:0. Bylo jasné, že když se nepustíme do nějakého dobrodružství, utkání už uhrajeme."

Jan Daneček (Třinec): "Nám se utkání nehodnotí snadno, protože jsme se netajili tím, že v Karlových Varech chceme něco získat. Sehráli jsme celkem vyrovnanou partii, rozhodlo proměňování šancí. Měli jsme jich vcelku dost, ale nedokázali jsme domácího gólmana Sáblíka překonat. I za stavu 1:0 bylo utkání hratelné, přesilovky na začátku druhé třetiny jsme nesehráli špatně, ale nastřelili jen tyčku. Po nástupu domácích do třetí třetiny se už těžko dalo něco dělat. Do brejků nás domácí mužstvo nepustilo."

Fotogalerie

Související články