HC Energie Karlovy Vary

Energetici otočili zápas se Slavií

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
Energetici se v předposledním domácím zápase protrápili dvěma třetinami, ve třetí již ale zabrali a předvedli téměř exhibiční výkon. První branku zápasu vstřelila na začátku druhé třetiny Slavia, vyrovnání na jejím konci zařídil Petr Kumstát (na snímku). Obrat v utkání se odehrál ve třetí třetině; všechny čtyři branky obstarala první karlovarská pětka. Martin Zaťovič vstřelil svůj desátý gól v play out a Energie se ve skupině o udržení posunula o bod právě před dnes poraženou Slavii.
Tipsport extraliga, OUT8, ne 25.3.2012
Karlovy Vary
Slavia
4:1
0:0, 1:1, 3:0

Branky: 36. Kumstát (Gřegořek), 46. Zaťovič (Pech), 47. Kumstát (Pech, Gawryletz), 50. Pech (Zaťovič, Kumstát) - 22. Kuboš (Krenželok, Dušek). Rozhodčí: Minář, Kalivoda - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 5:9. Využití: 2:1. Diváci: 2 710.

Karlovy Vary: Mensator - Gřegořek, Gawryletz, Mocek, Prošek, Gründling, Gulaši, Lučka - Zaťovič, Pech, Kumstát - Dej, Sýkora, Skladaný - Kotrla, Skuhravý, Mikeska - Koblasa, Vachovec, Kuběna
Slavia: Kopřiva - Kadlec, Valach, Kuboš, Šulc, Kolařík, J. Krejčík, Špelda - Pospíšil, Dušek, Krenželok - Vondrka, T. Hertl, Tomica - Micka, Jaškin, Sklenář - P. Jelínek, J. Doležal

Komentář k utkání

Úvodní třetina začala opatrně, až ve čtvrté minutě při domácí přesilovce v dobré pozici pálil z levého kruhu Koblasa, Kopřiva vyrazil puk před Kotrlu, který v mezikruží nedokázal slávistického brankáře překonat. Víc z přesilovky energetici nezískali, nedařilo se jim zpracovávat prudké přihrávky. Posléze se provinil sekáním Mikeska a přesilovku si zahráli hosté. Domácí pozorně bránili, přesto se však mohl hostující Micka zapsat mezi střelce utkání, když Mensator neudržel kotouč ve výstroji. Oslabení domácí ubránili. V deváté minutě se provinil slávista Doležal podražením a v samém závěru power play již téměř skóroval Skladaný, který ležícímu Kopřivovi vstřelil touš do lapačky. Rozhodčí ani nekonzultoval situaci s brankovým sudím, přestože se zdálo, že byla Kopřivova lapačka s pukem již za brankovou čarou. Poté, co slávisté přežili oslabení, se vrhli do útoku a hra se přenesla do středního a obranného pásma Energie. Mensator nepůsobil úplně nejjistěji, často mu puk vypadával z lapačky či pokusy Pražanů jen vyrážel, leč k jejich smůle toho nedokázali využít ke změně skóre. V sedmnácté minutě se nechal vyloučit Skuhravý za brankou soupeře, paradoxně největší šanci si však vytvořil Martin Zaťovič, který z rychlého protiútoku nebezpečně ohrozil Kopřivu. Jinak by se dala první třetina charakterizovat třemi slovy: nuda a žádný vzruch.

Hned v úvodu druhého dějství se znovu provinil faulem Skuhravý, tentokrát hrubostí, a slávisté již dokázali jeho prohřešek potrestat, když přízemní pumelici slávisty Petra Kuboše zpoza levého kruhu zastavila až síťka domácí klece. Zdálo se, že inkasovaná branka probudí Energii z letargie, Jaškinův faul z dvaadvacáté minuty jim pak nabídnul dobrou šanci. Energetici se vskutku snažili, Koblasa umně projel po pravém křídle, Kopřiva však odolal, střela Gawryletze by se dala řadit k těm značně ohrožujícím čisté konto slávistického brankáře. Závěr přesilovky ještě nabídnul jistý vzruch před Kopřivou, agilní Skuhravý se pokoušel zakončit z bezprostřední blízkosti, ovšem bez úspěchu. Následně se proti pravidlům provinil slávista Pospíšil. Hosté však bránili zodpovědně, vrhali se do střel a nepustili Energii do větší šance. Další faul Slavie před půlkou utkání mdle hrající Energie znovu nevyužila. Domácím nebylo možné upřít snahu udělat něco s nepříznivým stavem, ovšem jejich přesilové hry byly tristní. Šest minut před koncem druhého dějství byl znovu vyloučen slávistický Kolařík, jehož vyloučení již potrestal Petr Kumstát, který dorazil do odkryté klece Gřegořkovu střelu odrazivší se od Kopřivy. Další branku se pokoušel přidat Pech, jeho pokus však těsně minul pravou šibenici branky hostí. Konec třetiny se již opět nesl ve znamení jisté letargie, kouskování hry a nepřesnostmi na obou stranách. V poslední minutě se ještě objevilo šest energetiků na ledové ploše a na trestnou lavici zamířil Dej.

Třetí třetina začala pokračující přesilovkou Slavie, která se hostům, kromě utěšeného Kubošova pokusu, také příliš nevyvedla. Na jejím konci se zprava prosmýkl Skladaný a vystrašil Kopřivu střelou do výstroje. Po ubráněném oslabení se přece jen energetici napjali k náporu a zatlačili slávisty do jejich obranné třetiny. Hosté se zdáli být v jistém útlumu, čehož domácí dokázali svým tlakem využít - v pětačtyřicáté minutě Pech uloupil z hole spoluhráče puk a nabídnul jej do mezikruží číhajícímu Martinu Zaťovičovi, který prostřelil Kopřivu a nachýlil vítězství na stranu Energie. V sedmačtyřicáté minutě byl nejprve vyloučen Hertl a zároveň obdržela Slavie trest pro hráčskou lavici za zdržování a Energie během několika vteřin přesilovky pěti proti třem - Pech naservíroval puk Petru Kumstátovi, který u pravé tyčky zasunul kotouč do branky hostí. Energie dál tlačila v klasické přesilovce, pěknou střelu Gründlinga však efektně semaforem lapil Kopřiva. Nejlepší hru si domácí mužstvo schovalo do poslední části, soustředěným tlakem i zdařilou kombinací dalo zapomenout na nevýrazný výkon předchozích třetin. Naprostou herní dominanci Energie korunoval čtvrtým gólem Lukáš Pech, který zužitkoval Zaťovičovu nezištnou přihrávku při rychlém protiútoku. Vyloučení Gründlinga za vysokou hůl mohl potrestat Vondrka, ale sám před Mensatorem neuspěl. Vzápětí byl za stejné provinění proti pravidlům vyloučen i slávista Krejčík a síly na ledě se vyrovnaly. O střelu zpoza mezikruží se ještě pokusil Gawryletz, volání po pátém gólu nevyslyšel Skladaný, který objel několik slávistů bez brankového záznamu, Dej se také pokusil o střelu z mezikruží, Kopřiva ale stále chytal spolehlivě. V závěru zápasu se ještě slávisté pokoušeli o tlak, ovšem další rychlý protiútok rozjeté Energie jim připomněl realitu. Vstřelit branku však dnes nebylo Skladanému dáno. V samotném závěru se ještě pokusila Slavia o změnu stavu, ale Mensator i přes nejisté zákroky z úvodu prokázal svou kvalitu a již změnu stavu nepovolil.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): My jsme se chtěli rehabilitovat za páteční výkon proti Mladé Boleslavi, jak fanouškům,vedení i sponzorům.Jsem rád, že i přes nervózní první třetinu, kdy jsme nehráli dobře, jsme od půlky zápasu hráli lépe a dokázali jsme utkání otočit.Jsou to strašně důležité tři body.

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): Bylo to podprůměrné utkání, ovlivněné řadou vyloučení.My jsme na to doplatili a domácí to potrestali. Proto dnes vyhráli.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | po 26.3.2012

Zaťovič: Rozhodla dvojnásobná přesilovka