HC Energie Karlovy Vary

Do baráže jde Boleslav, Energii spasil Kumstát!

HC Slavia Praha – HC Energie 3:4 (0:1, 3:1, 0:2)
Body znamenající neúčast v baráži si karlovarští hokejisté zajistili za pět minut dvanáct. V předposledním kole play-out porazili v Edenu Slavii, a už tak nemohou skončit poslední. Zápas plný zvratů rozhodl Petr Kumstát, když napodobil svůj půl roku starý kousek z utkání na Spartě a hattrick ozdobil ještě brankou navíc. O účast v extralize bude po porážce v Litvínově muset bojovat Mladá Boleslav.
Tipsport extraliga, OUT11, pá 6.4.2012, ZS Eden
Slavia
Karlovy Vary
3:4
0:1, 3:1, 0:2
Branky a nahrávky: 22. Hertl (Kuboš, Vondrka), 25. Pospíšil (pen.), 26. Růžička (Micka, Sklenář) - 10. Kumstát (Pech), 32. Kumstát (Prošek, Pech), 45. Kumstát (Sýkora, Mocek), 46. Kumstát (Zaťovič, Pech). Rozhodčí: R. Hradil, J. Hribik - M. Lhotský, M. Horinek. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 2415. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:4.
Slavia: Furch - Kadlec, Valach, Kuboš, Krejčík, Kolařík, Šulc, Dresler - Pospíšil, Dušek, Krenželok - Vondrka, Hertl, Tomica - Micka, Růžička, Sklenář - Jaškin, Jelínek, Mavrojanidis
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gulaši, Prošek, Gawryletz, Mocek, Lučka - Kumstát, Pech, Zaťovič - Koblasa, Skuhravý, Kotrla - Skladaný, Sýkora, Dej - T. Rohan, Mikeska, Kuběna

Komentář k utkání

Začátek utkání nezastihl obě mužstva v dobrém světle. Ve hře bylo mnoho nepřesností a všechny pokusy létaly mimo branky. Úvodní výraznější šanci měl na svědomí slávistický Dresler, který po individuální akci vylekal Mensatora v brankovišti hostů.

Do vedení se jako první dostaly v 6. minutě Karlovy Vary. Po chybě domácí obrany se dostal ke kotouči Pech, který vymíchal Furcha a předložil puk Petru Kumstátovi, a ten neměl problém zavěsit. I nadále setrvávali Západočeši v útočném pásmu a několikrát mohli přidat i druhý gól.

V 13. minutě ukázal domácí Vondrka, že se musí se sešívanými také počítat. Ranou z pravého kruhu pěkně protáhl hostujícího gólmana. V dobrém světle se ukázal na začátku prostřední části Tomáš Hertl, protože dokázal pohotově dorazit poskakující kotouč do odkryté klece.

Ihned nato mohl červenobílé dostat do vedení Tomáš Pospíšil, v úniku byl ale faulován, a tak se postavil k trestnému střílení. Teměř celý nájezd čekal domácí hokejista na nějaký pohyb Mensatora, nakonec se napřáhl a prostřelil brankáře mezi nohama.

Přesně za minutu a devět sekund to bylo již o dvě branky. Stahovačkou se dostal Vladimír Růžička mezi kruhy, odkud se trefil nechytatelně k tyčce. Dále byli domácí lepší a nedovolovali soupeři, aby ohrožil Furcha. V polovině střetnutí se hosté již dočkali. Z dorážky se totiž prosadil druhým gólem v zápase Petr Kumstát.

Z vyrovnání se Karlovarští mohli radovat už na konci druhého dějství. Pech se prokličkoval až před domácího gólmana, ten kotouč jen vyrazil a z druhé vlny nebezpečně zakrozil aktivní Kumstát. Kvůli nedisciplinovanosti slávistů získali varští přes minutu dlouhou početní výhodu pěti proti třem. I když předváděli pohledné kombinace, domácí se úspěšně ubránili.

Naopak zahrozil Sklenář, svojí střelou orazítkoval horní tyčku. Obrovskou příležitost měl na opačné straně Kumstát, jehu bombu z voleje však rozklekem zneškodnil Furch. Vyrovnat se hostům podařilo teprve až ve 45. minutě, kdy nechali sešívaní obránci za sebou Petra Kumstáta, pro kterého nebyl problém zkompletovat hattrick.

Pro karlovarského forvarda Petra Kumstáta to nebylo dost, a tak se ve 46. minutě probojoval k odraženému puku a doklepl ho za záda bezmocného Furcha. Energie vedla. Slavia nechtěla z posledního domácího utkání sezóny vyjít naprázdno, proto se vrhla do útočení. Krenželok se prosmýkl mezi dvěma obránci a jeho střelu musel Mensator vytěsnit vyrážečkou.

Na konci to červenobílí zkusili ještě bez brankáře a nutno říci, že nebýt několika fantastických zákroků západočeškého brankáře, domácím by se podařilo nejméně vyrovnat. Zápas tak skončil těsnou výhrou celku z Karlových Varů. Oba týmy jsou už zachráněny, a tak se mohou připravovat na příští ročník extraligy.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (HC Slavia Praha): Bohužel dneska nám zápas nevyšel. Měli jsme dobrý vstup do druhé třetiny, ale to z naší strany bylo tak vše. Musíme si přiznat, že po definitivní jistotě záchrany šly naše výkony dolů. Všichni chtějí útočit a hráči se málo soustředí na obranu. Nebýt Dominika Furcha, tak dnes jsme prohráli i větším rozdílem.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Nebyl to pro nás lehký zápas, protože jsme potřebovali ještě nějaký body, abychom se definitivně zachránili. Nechtěli jsem se zabývat zápasem v Litvínově. Na začátku druhé třetiny nás postihl opět klasický výpadek. Naštěstí zbývalo ještě dost času a my jsme stihli výsledek otočit i díky naším divákům, kteří nás v tom nenechali a přijeli nás podpořit.

Související články

Preview k zápasu | čt 5.4.2012

Energetici jedou do Prahy pro důležité body