HC Energie Karlovy Vary

Energetici odjíždějí popáté v řadě z O2 Areny poraženi

HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
První zápas nového ročníku dopadl lépe pro pražskou Slavii. Sice nejdříve skórovali Karlovarští, přesněji David Zucker (na snímku), ale dvě trefy domácí Slavie v závěrečné třetině otočily průběh. Ani velký tlak borců okolo Skuhravého na vyrovnání nestačil a Energie tak z Prahy odjíždí s prázdnou.
Tipsport extraliga, 2. kolo, ne 18.9.2011
Slavia
Karlovy Vary
2:1
0:0, 0:1, 2:0
Branky a nahrávky: 44. Sklenář (Krenželok), 53. Svoboda (Roth, Kůrka) - 28. Zucker (Mensator). Rozhodčí: Kalivoda, Lacina - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. Diváci: 3124 Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Slavia: Kopřiva - Kadlec, Šulc, Roth, Vašíček, Kuboš, Krejčík, Kolařík - Tomica, Růžička , Svoboda - Sklenář, Krenželok, Kalus - Jelínek, Doležal, Micka - Hertl, Jaškin, Čermák - Kůrka
Karlovy Vary: Mensator - Gulaši, Nosek, Gřegořek, Bombic, Grundling, Prošek, Látal, Rohan - Kumstát, Skuhravý, Košťál, Klíma, Pech, Zaťovič, Bartánus, Melenovský, Dej, Kuběna, Vachovec, Zucker

Komentář k utkání

První zápas letošní sezony čekal pražskou Slavii tým z Karlových Varů. Oba týmy se do zápasu pustily velmi opatrně. Na důraz v obraně doplatil pražský klub již ve třetí minutě, kdy si šel na dvě minuty odpočinout Kolařík. Karlovarští si během přesilové hry nevybojovali žádnou větší příležitost. Jedinou šanci měl Melenovský, ale z úhlu trefil pouze Kopřivovu hruď.

Svou šanci v podobě dvouminutové početní převahy získali i červenobílí, ale jedinou střelu měl Hertl, který si zblízka na Mensatora nepřišel. V šestnácté minutě zahrozil znovu Melenovský, který z otočky v mezikruží prověřil Kopřivovu pozornost. Slávistický brankář vše s přehledem vykryl. Hra karlovarských hokejistů se zvedla až ke konci třetiny, kdy za modrou střílel Kumstát, jehož střela se od brány odrazila na hůl Košťála. Ten střílel z první, ale na Kopřivu si nepřišel ani on. Pár vteřin před koncem třetiny vystřelil Kůrka, ale ani jeho střela skóre neotevřela.

Do druhé třetiny nastoupili slávisté v přesilové hře, ale zbylý čas proběhl bez jakýchkoliv šancí. Místo toho se zvedli hosté, kteří využili nepozornosti domácích hráčů. Kumstát střílel, Kopřiva však perfektně vyrazil vedle brány. Nevyužitá příležitost nakopla sešívané k tlaku, který však končil v rukou skvěle chytajícího Mensatora. V osmé minutě mohl skórovat Doležal, jehož střelu Mensator vyrazil na hůl Jaškina, který v koncovce opět selhal.

Mensator využil toho, že má na holi kotouč a přihrál ho volnému vracejícímu Zuckerovi, který právě naskočil na led z trestné lavice. David Zucker jel na bránu nikým nehlídaný a trefou k levé tyči otevřel skóre zápasu.

Inkasovaná branka nabudila domácí hráče k většímu úsilí. Opět jim však v cestě stál karlovarský brankář, který svou svatyni bránil velmi odhodlaně a hosté navíc stále hrozili z brejků. Necelé dvě minuty před koncem se do nájezdu dostal Rastislav Dej a přes faul Svobody dokázal zakončit do Kopřivy. Hlavní rozhodčí nařídil trestné střílení, které karlovarský útočník rovněž nevyužil a orazítkoval levou tyč.

Poslední dějství začalo znovu velmi opatrně. Hra se přesouvala z jedné strany na druhou, ale bez jakéhokoliv zakončení na obou stranách. Slávisté se nakonec přece jen rozkoukali a Krenželok toho využil. Jeho střelu na bránu ještě dorážel Jakub Sklenář, který tím vyrovnal na 1:1.

Vrátit vedení hostujícímu týmu mohl Bartánus, ale byl zahákován Krejčíkem, který dostal za svůj faul dvě trestné minuty. Jenže energetikům v přesilovkách chyběl klid. Puk jim skákal z hole a většinu přesilové hry odehráli u své vlastní brány. Naopak Slavia svou přesilovou hru využila v 53. minutě, když Roth nahodil kotouč na bránu, který ještě v letu tečoval Tomáš Svoboda a otočil skóre na 2:1.

Karlovarští toužili po vyrovnání, ale slávistická obrana v závěru pracovala na výbornou. Poradila si i s power-play Energie umocněnou vyloučením Rotha, a v O2 aréně tak mohly vypuknout oslavy prvních třech bodů v ročníku 2011/12.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): Hráli jsme v podstatě první utkání po čtrnácti dnech a na hře to bylo hodně znát. Nemohli jsme se dlouho dostat do tempa. První domácí utkání jsme ale zvládli, získali jsme tři body a jsme za to rádi.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Po dlouhé pauze to bylo utkání, které mělo slušné tempo a úroveň. My jsme bohužel na body nedosáhli a bylo to vinou našich zbytečných vyloučení na útočné polovině. Slavia se v přesilovkách dostala do tlaku a nakonec díky nim zápas otočila. Možná kdybychom ve druhé třetině po našem gólu na 1:0 proměnili trestné střílení a další dvě tři šance, tak mohlo utkání dopadnout jinak.

Související články