HC Energie Karlovy Vary

Comeback v Edenu přišel pozdě, Energie prohrála o gól

HC Slavia Praha - HC Energie 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)
V play-out se energetikům na Slavii nedaří. Na ledě pražského Edenu jim nevyšel začátek duelu, krátce po startu druhé třetiny prohrávali už o tři branky. Za nepříznivého stavu však nesložili zbraně a zlepšenou hrou dokázali dvakrát stáhnout skóre na rozdíl jediného gólu, naposledy díky úderu Lukáše Pecha ve vlastním oslabení. Víc už ale nezvládli a své místo v čele skupiny o udržení přepustili právě slávistům. Svůj druhý gól v sezoně zaznamenal obránce Martin Gründling (na malém snímku).
Tipsport extraliga, OUT5, pá 16.3.2012, ZS Eden
Slavia
Karlovy Vary
4:3
2:0, 1:1, 1:2
Branky a nahrávky: 5. Doležal (Kadlec), 11. Šulc (Růžička), 23. Jaškin (Sklenář, Kolařík), 46. Jelínek (Krejčík, Doležal) - 26. Gründling (Skladaný), 44. Gřegořek (Pech), 53. Pech (Kumstát). Rozhodčí: Hribik, Hradil - Bláha, Bryška. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 3125. Střely na branku: 35:39. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3.
Slavia: Kopřiva - Kadlec, Kuboš, Tomica, Valach, Šulc, Vondrka, Jelínek, Jaškin, Pospíšil, Krenželok, Krejčík, Dušek, Micka, Doležal, Kolařík, Sklenář, Růžíčka, Hertl
Karlovy Vary: Mensator - Sýkora, Mocek, Kuběna, Koblasa, Gřegořek, Skladaný, Mikeska, Zaťovič, Pech, Gulaši, Vachovec, Dej, Kotrla, Gawryletz, Kumstát, Prošek, Lučka, T. Rohan, M. Rohan, Gründling

Komentář k utkání

Do utkání vstoupili aktivněji sešívaní, kteří si rychle vynutili přesilovou hru. Využít ji sice nedokázali, ale nedlouho po návratu karlovarského Sýkory na led se po Kadlecově střele gólově prosadil Jiří Doležal. Domácí byli i nadále aktivnější, ale Mensator i se štěstím dokázal slávistickému náporu odolávat. Když už se zdálo, že Karlovy Vary hru vyrovnaly, přišel do jejich branky další úder.

Zaťovič totiž nejprve neproměnil velkou šanci hostů a z protiútoku skóroval Jakub Šulc. Jeho poněkud záhadný gól musel posvětit videorozhodčí, ale po krátké prodlevě tak učinil. V závěru třetiny si v početní výhodě zahrála i Energie, do většího náporu se ale hosté nedostali a tak po úvodním dějství prohrávali 0:2.

Také ve druhé dvacetiminutovce měli červenobílí nejprve přesilovku 5 na 4, kterou opět nevyužili, avšak o chvíli poté předložil Sklenář ideální pas před bránu pro Dmitrije Jaškina, jenž neměl problém s umístěním puku do sítě.

Hosté ale rychle odpověděli. Skladaný zavezl kotouč do útočného pásma, předal ho do druhé vlny pro Martina Gründlinga, který puk dokázal procedit těsně za brankovou čárou. Rozhodčí opět raději oslovil svého kolegu u videa, jenž následně platnost gólu potvrdil.

Vzápětí mohlo být v karlovarském táboře ještě veseleji. Kumstát totiž dokázal využít hrubé chyby v rozehrávce Slavie a pelášil sám na branku. Kopřivovi sice udělal povedenou kličku, domácí gólman se však s kapitánem Energie dobře přesunul a puk dokázal zastavit před brankovou čárou.

Ve třetí třetině se dlouho hrál neurovnaný hokej, aby pak udeřili Karlovarští. Petr Gřegořek se až příliš snadno prosmýkl přes domácí beky a povedenou střelou pod víko zavěsil. Radost hostů však netrvala dlouho. Krejčík zavezl puk za Mensatorovu bránu, odkud našel na vrcholu brankoviště Petra Jelínka, který měl už snadnou práci.

Gól na 2:4 ale Energii nepoložil, ba naopak. Hosté zasypali Kopřivu sprškou střel, ani jedna se však k jejich smůle neujala. Na druhé straně pak mohl zvýšit Hertl, jeho svižná střela ale jen olízla pravou Mensatorovu tyčku. Tentýž hráč byl ve slibné pozici i o střídání později, z mezikruží však vypálil těsně vedle.

Domácí pak navíc měli další přesilovku, kterou ale zahráli prachbídně. Dovolili Karlovým Varům operovat v jejich vlastním pásmu, čehož rád využil Lukáš Pech, jenž nikým nehlídán nadvakrát zasunul kotouč za bezmocného Kopřivu.

Energetici v tu chvíli drželi taktovku hry pevně v rukou, dovolili však sešívaným hodně nebezpečný brejk, na jehož konci byl sám před Mensatorem osamocený Pospíšil, hostujícího gólmana ale z bezprostřední blízkosti propálit nedokázal.

Minutu před koncem tlak Karlových Varů sílil, brankář Mensator navíc zůstal na lavičce, tudíž hosté hráli po oddechovém času v šesti hráčích v poli. Slávistům se poté ale podařilo hru rozkouskovat a nakonec ubránili těsnou výhru 4:3.

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissmann (HC Slavia Praha): Vstup do utkání jsme stejně jako v posledním utkání doma měli výborný. Bohužel jsme se po první přestávce nechali malinko ukolébat a dostali soupeře zpátky do utkání. Důležité bylo, že po brance na 3:2 jsme nezačali zmatkovat a přidali nakonec rozdílový gól. Fakt, že jsme se dostali do čela skupiny o udržení, nás nechává chladným. Všem týmům jde hlavně o to, aby se pohybovaly nahoře a co nejrychleji si zajistily záchranu.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Měli jsme špatný vstup do utkání, když jsme tentokrát prohrávali dokonce o tři branky. Pak jsme se rapidně zlepšili a dokázali nakonec utkání v závěru zdramatizovat. Je to škoda, přesto si za druhou půlku zápasu zaslouží hráči absolutorium.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | so 17.3.2012

Lukáš Pech litoval nepovedeného začátku

Preview k zápasu | čt 15.3.2012

Slavia versus Energie - epizoda šest