HC Energie Karlovy Vary

Gřegořkův projektil v prodloužení uťal sérii proher

HC Energie - HC Slavia Praha 4:3p (1:1, 2:1, 0:1 - 1:0)
Souboj Energie a Slavie televizní diváky ani návštěvníky KV Areny opět nezklamal. Tradiční extraligoví soupeři se přetahovali o vedení a díky těsným brankovým rozdílům nebylo do poslední minuty nic jasné. Energetici po trefách Michala Mikesky, Petra Kumstáta a Lukáše Pecha sahali po vítězství, hosté však půldruhé minuty před koncem poslali zápas do prodloužení, které v přesilovce ukončila pumelice Petra Gřegořka. Vinou mladoboleslavského vítězství se přesto ztráta Karlových Varů na předposlední pozici opět navýšila.
Tipsport extraliga, 41. kolo, pá 20.1.2012
Karlovy Vary
Slavia
4:3p
1:1, 2:1, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 19. Mikeska (Lučka, Dej), 28. Kumstát (Zaťovič, Pech), 35. Pech (Skladaný), 63. Gřegořek (Pech, Zaťovič) - 9. Jaškin (Roth, Hertl), 25. Dresler (Růžička, Kůrka), 59. Vondrka (Kadlec, Alinč). Rozhodčí: Smitka, Šindler - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:1. Diváci: 2643. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Karlovy Vary: Salfický (Mensator) - Gründling, Gulaši, Gřegořek, Schusser, Lučka, Mocek, Prošek, M.Rohan - Zaťovič, Pech, Kumstát - Košťál, Skuhravý, Zucker - Kotrla, Sýkora, Skladaný - Dej, Mikeska, Kuběna
Slavia: Furch (Kopřiva) - Dresler, Kadlec, Žejdl, Roth, Šulc, Vondrka, Jelínek, Jaškin, Pospíšil, Krenželok, Krejčík, Krejčí, Micka, Doležal, Kolařík, Alinč, Sklenář, Růžička, Kůrka, Hertl

Komentář k utkání

V první třetině podali domácí aktivní a soustředěný výkon, měli opticky navrch. Zatímco Dominika Furcha hned zpočátku zaměstnali Sýkora či Dej, Salfického zahřály až pokusy Kadlece či pospíšila, které přišly před naplněním páté minuty. Při domácí aktivitě nezbývalo slávistům než vsázet na rychlé protiútoky a tato sázka se jim v 9. minutě zúročila. Roth střelou zápěstím trefil pravou tyč, puk se odrazil do kruhu, odkud Dmitrij Jaškin pohotově dorazil do prázdné klece.

Dobrý začátek svému týmu příliš nezkomplikoval ani Vondrka, který se provinil podražením. Energetici v početní výhodě stěží vystřelili na branku a po návratu vyloučeného slávisty na led dokonce čelili přečíslení 3 na 1. Od pohromy je uchránil obětavý zákrok Gřegořka. Blízko vyrovnání se energetici dostali až při vyloučení Kůrky. Přesilovkový zámek sevřel čtveřici Pražanů až do blízkosti jejich branky, zde už ale hosté dobře pokrývali všechny Furchem vyražené puky. Úvodní branka Energie přesto padla při nestandardním počtu hráčů. U časoměřičů seděli Gřegořek a Dresler, při hře ve čtyřech poslal obránce Lučka střílenou nahrávku, a Michal Mikeska ji v mezikruží tečoval mimo Furchův dosah. Po promarněné šanci Kadlece v poslední minutě se šlo do kabin za stavu 1:1.

Po přestávce se více dařilo hostům, k čemuž jim pomohlo i Skuhravého hákování. Dobrou hru v přesilovce korunovala ostrá rána Vondrky, která Salfickému propadla pod rukou a puk cestou za brankářovým tělem jen těsně minul vzdálenější tyč. Šestnáct vteřin před vypršením trestu ke Skuhravému přibyl i Kotrla a slávistický tlak gradoval. Ve 24. minutě slovenský obránce Gründling zabránil inkasování zalehnutím puku v brankovišti a sudí správně nařídili trestné střílení. Euforický pocit z vychytání bekhendového blafáku Tomáše Pospíšila ale Salfickému vydržel jen minutu. V závěru přesilovky si Jan Dresler domácího veterána položil k tyčce a mazáckou ranou pod víko vrátil Slavii vedení.

Zaskočená Energie v dalších minutách jen marně hledala herní pohodu a z letargie ji vrátilo až vyhození smolaře druhé třetiny Pospíšila. Během jeho trestu za zdržování hry se nepřesná Zaťovičova střela odrazila od zadního mantinelu k druhé tyči, kde Petr Kumstát bekhendem pohodlně vyrovnal. Nešťastné i zbytečné fauly hosty srážely i v dalším průběhu. Po krosčeku na Mikesku, který musel být po nárazu hlavou do mantinelu odveden do šatny, musel být Krenželok za obdržené 2 minuty ještě rád, zvlášť když si je odpykal celé.

V plném počtu mohla Slavia konečně zahrozit. Situaci dva na jednoho v podání nahrávajícího Růžičky a střílejícího Kůrky však Salfický skvěle zneškodnil lapačkou, a dovolil tím svému mužstvu poprvé se ujmout vedení. Pražané se totiž v 35. až příliš věnovali Skladanému u zadního mantinelu, který tak mohl vybídnout osamoceného Lukáše Pecha ke gólové dorážce u vzdálenější tyče. Zaťovičovo sekání i dvojnásobný trest pro Petra Jelínka, který se přehoupl i do třetí periody, naopak zůstaly bez gólové odezvy.

Posledními porážkami zdecimované ochozy KV Areny nechal zašumět až ve 45. minutě Vladimír Roth, který z dobré pozice trefil břevno. Předznamenal tím aktivitu Slavie, která s ubývajícím časem logicky musela přijít. Domácí dlouho koncentrovaným výkonem drželi naděje na plný bodový zisk, který s ohledem na ostatní výsledky tolik potřebovali. Ani Pražanům však bodové zisky bezprostředních soupeřů nehrály do karet. Jejich snaze pomohla i slabší chvilka Salfického, který si v čase 58:30 nedostatečně pokryl levou tyč. Zdánlivě nevinný pokus Michala Vondrky z úhlu tak mohl proklouznout až za čáru.

O rozdělení bodů se tak rozhodovalo až po dvou a půl minutách prodloužení. Energie po Kůrkově sekání hrála přesilovku, vyvinula velký tlak a předchozími zákroky rozhozeného Furcha od modré dokázal prostřelit obránce Petr Gřegořek.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Nepovedla se nám první polovina zápasu. Málo jsme v ní bruslili, nebyli agresivní a nenutili jsme soupeře k chybám. Naštěstí se nám dvakrát podařilo vyrovnat vedení Slavie. Pokud by nám soupeř odskočil o dvě branky, asi bychom se do zápasu už psychicky nedokázali vrátit. Ve druhé polovině se hráčům konečně rozjely nohy, bojovali, dohrávali souboje a byli za to odměněni. Škoda, že Martin Zaťovič ve dvou stoprocentních šancích nezvýšil na 4:2. Asi za to jsme byli potrestáni ztrátou bodu. I když je jen za 2 body, vítězství nad Slavié si vzhledem k jejím výborným výsledkům z poslední doby velice vážíme.

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): Prohra nás mrzí, protože šlo o důležité utkání. Dnes rozhodly dva faktory. Jednak, že jsme dvakrát vedli, ale nikdy jsme nedokázali jít do dvoubrankového vedení. Druhým faktorem byla naše špatná disciplína.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 19.1.2012

Zaskočí tápající Energie rozjetou Slavii?