HC Energie Karlovy Vary

Premiéra pod novým koučem Energii nevyšla

HC Energie Karlovy Vary - HC Litvínov 2:3 (1:0, 1:3, 0:0)
Petr Oremus zažil na karlovarské střídačce před domácím publikem velmi těžkou premiéru, jako soupeř Energii totiž dorazil k podkrušnohorskému derby tabulkový soused se stejným počtem bodů a navíc již jistý účastník osmifinále hokejové Ligy mistrů. Jeho Energie měla ale dlouho navrch, nakonec ji však srazily do kolen obrovské nevyužité šance a ve druhé třetině o své vedení definitivně přišla. V poslední třetině už se ale vyrovnání nedočkala. Nakonec tedy doplatila na velmi špatnou koncovku a i přes dobrý výkon se musí smířit s další porážkou.
Tipsport extraliga, 11. kolo, pá 16.10.2015
Karlovy Vary
Litvínov
2:3
1:0, 1:3, 0:0
Branky a nahrávky: 8. T. Rachůnek (Bičánek, Duda), 29. Marosz (T. Rachůnek, Sičák) – 27. Hořava (Piroš, Jurčík), 34. Hubl (Jánský, Lukeš), 40. Hubl (Pavelka). Rozhodčí: Souček, Úlehla – Blümel, Suchánek. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 3622. Střely na branku: 13:18. Zblokované střely: 9:6. Hity: 12:7. Vhazování: 31:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, J. Tomeček, Dvořák, Benák, Gulaši, Harant, Sičák – T. Rachůnek, Marosz, Duda – Haščák, I. Rachůnek, V. Tomeček – Vachovec, Bulík, Koblasa – T. Rohan, Osmík, Gorčík
Litvínov: Janus – Kubát, Chaloupka, Frolo, Pavlík, Pavelka, Gula, Černý – Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček, Hanzl, Martynek – Hořava, Piroš, Jurčík – Chlapík, Havlíček, Stříbrný

Komentář k utkání

Už po několika odehraných sekundách se Litvínov chopil taktovky a našel si své místo v prostoru kolem Závorkovy branky. Snažil se roztočit karlovarskou defenzivu a dařilo se mu to celkem dobře. Už po chvíli obdržel velmi šikovnou přihrávku zpoza branky Hanzl a v dobré pozici mohl skóre otevřít, ale karlovarská jednička včas zaklapla své betony. Jenže poté se ale začalo ukazovat, že až tak jednoznačné to asi nebude a bojovat začali také domácí, nehráli sice s takovou lehkostí a přesností, ale snažili se hrát přímočaře a tlačit se, co možná nejrychleji, před soupeřovu branku. A zejména první lázeňská formace byla hodně nebezpečná. Domácí měli poté k dispozici přesilovou hru a už brzy měl velkou šanci Vojtěch Tomeček, který se doslova natlačil před branku a slabým pokusem se jen pokusil brankáře obhodit na zadní tyč, ale těsně minul. Poté se však hosté nechali vyloučit znovu a Energie si mohla zkusit šest sekund dvojnásobné početní výhody. Energie vyhrála vhazování, Bičánek našel na druhé straně Tomáše Rachůnka, a ten tvrdou střelou nad Janusova ramena rozvlnil síť.

Domácí byli poté daleko nebezpečnější a hned několikrát musel zasahovat skvělý Janus, který jednou puk vyrážel dokonce přilbou. Ale i Závorka se po skončení zbylé početní výhody zapotil, když musel hned několikrát zasahovat proti stále dorážejícímu útočníkovi z řad Litvínova. Domácí byli ale poté nebezpeční i při vlastním oslabení. Asi největší šanci měl Gorčík, kterého našel v mezikruží Duda, karlovarský odchovanec ale Januse prudkou ranou do hrudi nezaskočil. I dále měla Energie poté navrch. Jen málo chybělo například Petru Koblasovi, který při své úniku po pravé straně orazítkoval svižnou střelou břevno. V první dvacetiminutovce už se ale ochozy KV Areny žádné branky nedočkaly domácí tak odcházeli do šaten s jednobrankovým vedením.

Energie musela nejprve ještě přečkat zbytek oslabení, které si přenesla du druhého dějství z toho prvního, ale poté začala soupeře opět přehrávat. A měla jednu obrovskou šanci za druhou. Nejprve Litvínov výrazně pochybil ve středním pásmu a sami před brankou byli Haščák a Vojtěch Tomeček. Jenže druhý jmenovaný ve velké rychlosti Haščákovu gólovou přihrávku netrefil. Poté byl zase v perfektní příležitosti před brankou také Bulík, ale stejně, jako Koblasu, i jeho nakonec zastavila proti ležícímu Janusovi branková konstrukce. To mohlo domácí hodně mrzet a také mrzelo, když o za několik málo sekund na druhé straně nahodil puk před branku Piroš, tam se kotouč po několika odrazech dostal k Miloslavu Hořavovi, který se rychle zorientoval a velmi slabou přízemní střelou zasunul puk mezi betony nevidícího Závorky.

Domácí ale stále bojovali a nakonec dokázali soupeři velmi rychle odvětit. Perfektním pasem za posledního obránce našel Tomáš Rachůnek Rostislava Marosze, který jen před gólmanem zamíchal s kotoučem a forhendovým zakončením k tyči dostal Energii zpět do vedení. Poté tempo maličko opadlo a hrálo se trochu opatrněji. Jenže poté ztratil puk u mantinelu na polovině soupeře Radek Duda, Litvínov založil rychlý protiútok v jehož závěru z levého křídla střílel Peter Jánský, proti jehož pokus ještě stačil Závorka vystrčit loket, ale kotouč se odrazil k Viktoru Hüblovi, který už neměl žádný problém ho do prázdné brány dorazit. Po druhém vyrovnání soupeře ztratila Energie pohyb a od té doby ve hře ztrácela. Konec třetiny tak patřil Severočechům, už se zdálo, že svou převahu a šance přetavit v branku ani v závěrečné přesilové hře nedokáží, ale čtyři vteřiny před koncem našel Pavelka před bránou Viktora Hübla, který tvrdou střelou dokonal litvínovský obrat.

Ve třetí třetině se pokračovalo v klidnějším tempu, ale šance byli přesto stále a proti oběma brankářům. Hra se přelévala z jedné strany na druhou. Blíže byli přesto opět domácí, když opět orazítkovali tyčku, tentokrát po tvrdé střele Jana Tomečka. Energie měla poté delší dobu trochu navrch, ale po uplynulé desetiminutovce závěrečného dějství mohl Litvínov při velké šanci definitivně rozhodnout. Nejprve si dobře s pukem vybruslil před branku Havlíček, jehož pokus Závorka vyrazil k dalšímu litvínovskému útočníkovi, který ale nestačil včas zareagovat a proti jeho dorážce stihla domácí defenziva zasáhnout. Poté už se ale zdálo, že Energii dochází trochu dech a více ze hry měl minimálně opticky Litvínov. V závěru ale ještě Západočeši soupeře dokázali pozlobit. V závěru si vyzkoušela ještě hru bez brankáře a navíc při přesilové hře, ale ani to už ji nestačilo. Tři body odváží Litvínov.

Ohlasy trenérů

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary): Já mohu být akorát spokojený s prvními třiceti minutami v zápase, kdy jsme byli aktivní, byl tam pohyb, samozřejmě tlak do brány. Dalších třicet minut už nebylo podle toho, jak si to představuji. Samozřejmě počet gólů, který dáváme doma, je malý, takže toto vše musíme zlepšit, abychom byli v dalších zápasech úspěšní.

Radim Rulík (HC Verva Litvínov): Pro nás těžké utkání, dvakrát jsme prohrávali, nebylo to pro nás jednoduché. Chtěli jsme bodovat, protože jsme měli určitou šňůru neúspěšných výsledků. Ta situace pro nás nebyla vůbec jednoduchá, snažili jsme se hrát aktivně a podařilo se nám vrátit do zápasu kontaktním gólem a vyrovnávacími brankami. Podařilo se nám využít přesilové hry, což si myslím bylo dost důležité. Ve třetí třetině jsme bojovali, abychom neinkasovali. Uhráli jsme oslabení, což byla také důležité.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 15.10.2015

Premiéra trenéra Oremuse: bitva o Krušné hory