HC Energie Karlovy Vary

Energie se odráží ze dna, porazila Vervu

HC Energie - HC VERVA Litvínov 4:3 (2:2, 2:1, 0:0)
Energie se v poslední době hodně trápila a klesla až na poslední místo v tabulce. Sedmatřicáté kolo ji ale na její led zaslalo velkou motivaci v podobě litvínovského soupeře. Vzájemný duel totiž tentokrát neměl být pouze derby, ale zároveň zápas o předposlední pozici. Pokud by se totiž zápas dočkal vítěze už po šedesáti minutách, dno tabulky by připadlo poraženému. A podle toho utkání také vypadalo, hrálo se ve velkém tempu, na obou stranách bylo k vidění mnoha šancí a zároveň také mnoha gólů. Ve druhé třetině Energie odskočila soupeři na rozdíl dvou branek, v závěru třetiny sice ještě inkasovala, jednobrankové vedení přesto až do konce utkání udržela.
Tipsport extraliga, 37. kolo, ne 17.1.2016
Karlovy Vary
Litvínov
4:3
2:2, 2:1 0:0
Branky a nahrávky: 3. V. Tomeček (Bičánek, Vachovec, 9. Kůs (Svoboda, Gulaši), 24. Bartek (Kůs, Rohan), 30. Bartek (Rohan) – 1. Hanzl (Martynek), 14. Hanzl (Martynek), 35. Pavelka (Piroš, Pavlík). Rozhodčí: Šír, Horák – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 4378. Střely na branku: 20:36. Zblokované střely: 4:16. Hity: 11:9. Vhazování: 22:24. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3.
Karlovy Vary: Habal – Bičánek "C", J. Tomeček, Gulaši, Benák, Sičák "A", Redlihs, Weinhold – Rachůnek, Gríger, Svoboda – Rohan, Kůs, Bartek – Gorčík, Marosz, Huna – Flek, Vachovec "A", V. Tomeček. Trenér: Peter Oremus
Litvínov: Janus – Chaloupka, Kubát, Pavlík, Pavelka, Gula, Frolo – Duda, Vantuch, Lukeš "A" – Martynek, Hanzl, Trávníček "C"– Hořava, Gerhát, Piroš "A"– Jurčík, Reichel, Doležal – Válek. Trenér: Radim Rulík

Komentář k utkání

Energii v poslední době úvody zápasů příliš nevycházejí. Potvrdilo se to i tentokrát, když Litvínov dokázal přetavit v branku hned svou první ofenzivní akci poté, co Martynek našel v tandemu Robina Hanzla, a ten zápěstím poslal puk přímo k pravé tyči Habalovy klece. Vedení pak mohl navýšit z mezikruží ještě Frolo, ale jeho pokus skončil jen na horní spojnici domácí branky. S domácími už to vypadalo opravdu bledě, ale nakonec se dokázali zvednout. Vystavili soupeře krátkému tlaku a poté, co Janus vyrazil puk do vzduchu a před sebe, čímž sám sebe zmátl, mohl jej v klidu do branky dorazit Vojtěch Tomeček. I po vyrovnání se hrálo stále ve velkém tempu a diváci sledovali velmi atraktivní utkání, ve kterém měli možná jen o maličko navrch domácí. A ti se nakonec v deváté minutě dostali zaslouženě do vedení, když Jaroslav Kůs potrestal svou tečí Svobodovy střely v přesilové hře faul bývalého spoluhráče Radka Dudy.

Jenomže od té doby už byl o něco dravější zase Litvínov, a tak ani Západočechům vedení dlouho nevydrželo. V protiútoku totiž dojel kotouč podél hrazení rychlý Martynek, který jej bleskurychle poslal před branku, kde už číhal připravený Robin Hanzl, pro nějž nebylo problémem rozvlnit odkrytou síť. Domácí mohli chvíli na to dostat zpět do vedení Gorčík, jeho bekhendová dorážka branku jen těsně minula. Hokej se hrál stále velmi zajímavý a především pohledný, ale v první třetině už se diváci branky nedočkali, ačkoli měl v závěru ještě pořádnou šanci Rachůnek.

Ve druhém dějství se na branku sice čekalo o něco déle, než v té předchozí, ale i tak padla branka velmi rychle. Tentokrát se ale trefila jako první Energie, když za sebou Kůs namísto střely z velkého úhlu našel ještě Martina Barteka, a ten Januse ranou z první z kruhu bez potíží prostřelil. Poté se hra maličko uklidnila, ani jeden tým nevyužil své početní výhody a pokračovalo se dál. Ještě před uplynutím poloviny zápasu se podařilo vsítit další branku Martinu Bartekovi, který jen zkusil nahodit puk na branku od mantinelu a nepozornému Janusovi kotouč za záda propadl. Energie tak odskočila do dvoubrankového vedení a mohla hrát více v klidu.

To se jí ale nakonec vymstilo, když si nedali obránci pozor na rozjetého Tomáše Pavelku, který hravě využil většího prostoru, v mezikruží přibrzdil a Habala prostřelil. Pár minut před koncem pak neměl od zkompletování hattricku daleko Martin Bartek, který ujížděl úplně osamocen po levém křídle, ale puk tvrdou střelou za Januse tentokrát neprotlačil, a tak se do šaten odcházelo nakonec za stavu 4:3.

Ačkoli Litvínov stále o jednu branku na Energii ztrácel, tak aktivněji působila zkraje třetí třetiny stále Energie. Ta si vytvořila hned několik větších šancí, například když si vypracoval dobré postavení Marosz a nastřelil pouze clonícího Hunu. Postupně se ale začínal k brance soupeře více tlačit také Litvínov, ale v koncovce byl celkem bezzubý. Čím více se však blížil samotný závěr utkání, tím většímu tlaku byla bránící Energie vystavována. Pár minut před koncem však energetikům ušetřila mnoho sil přesilová hra za Kubátův faul. A Litvínovu už nepomohl ani dlouhý závěr bez brankáře.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Nečekali jsme, že se utkání od začátku vyvine takhle divoce, musím říct, že naše mužstvo hodně pomohlo gólmanovi, který šel do brány po dlouhé době jako první. Z 0:1 jsme pak dali na 2:1, to samozřejmě pomohlo. Myslím si, že ve druhé části utkání byl soupeř aktivnější, naši hráči blokovali střeli, rvali se o to, aby v utkání bodovali. Rezervy tam jsou stále, budou vždy, ale je potřeba na nich pracovat. Za tři body jsme dnes ale šťastní.

Radim Rulík (HC VERVA Litvínov): Gratuluji soupeři k vítězství, první polovinu byli hladovější. Ve druhé polovině se to otočilo, ale už nám to nestačilo, abychom zápas zvládli tak, abychom udělali aspoň bod. O zápasu rozhodla první polovina.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 17.1.2016

Martin Bartek: Máme stále na čem pracovat