HC Energie Karlovy Vary

Bez bodu také z Litvínova

HC VERVA Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 5:3 (1:1, 2:2, 2:0)
Po ztrátě bodů na stadionu pražské Slavie se Energie vydala na sever Čech, kde se na stadionu Ivana Hlinky střetla s Litvínovem. Tam Energie sehrála se soupeřem velmi vyrovnané a atraktivní utkání, což dokládal zejména stav 3:3 po druhé třetině. Poslední dějství však Západočechům vůbec nevyšlo, Litvínov měl navrch a dvěma zásahy strhl zápas na svou stranu. Karlovarští se tak vrací bez bodu, ale už v úterý je čeká na domácí půdě s Vervou odveta, ve které může být vše jinak.
Tipsport extraliga, BAR3, ne 3.4.2016
Litvínov
Karlovy Vary
5:3
1:1, 2:2, 2:0
Branky a nahrávky: 20. Lukeš (Hanzl), 28. Hořava (Duda, Lukeš), 40. Lukeš (Kubát), 42. Hanzl (Kubát, Lukeš), 57. Gula (Duda) – 19. Marosz, 33. Bičánek (Marosz, Rachůnek), 34. Svoboda (Kůs). Rozhodčí: Fraňo, Lacina – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 7:9. Využití: 3:2. Střely na branku: 36:13. Zblokované střely: 15:15. Hity: 9:12. Vhazování: 38:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 5:3.
Litvínov: Petrásek (Janus) – Chaloupka, Kubát, Pavlík, Pavelka, Gula, Frolo – Duda, Hanzl, Lukeš "A" – Martynek, Piroš "A", Trávníček "C"– Reichel, Havlíček, Hořava – Jurčík, Válek, Gerhát – Pšurný
Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák "A", Bičánek "C", Dvořák, Benák, Baránek, Weinhold – T. Rohan, Skuhravý, Bartek – Rachůnek, Marosz, Svoboda – Vachovec "A", Haščák, Huna – Koblasa, Kůs, Gorčík.

Komentář k utkání

Do utkání lépe vstoupili domácí, kteří se od první minuty drželi v útočném pásmu a ohrožovali hostujícího brankáře. Mezi prvními střílel Robin Hanzl, ale nedokázal se prosadit a pokračovalo se za bezbrankového stavu. Po několika minutách hry se do puku také opřeli energetici, za které se snažil prosadit Haščák, ale na kvalitně chytajícího Petráska nevyzrál. První vyloučení přišlo na straně domácích, když byl vyloučen Filip Pavlík za sekání. I přes tlak Karlových Varů se hostům nedařilo vystřelit na bránu Petráska tak, aby se změnilo skóre. Na začátku 10. minuty se ke kotouči dostal Jurčík, který stál čelem k Závorkovi, ale nezamířil přesně. Ve stejné minutě se rozhodčí Lacina chystal vyloučit domácí za podražení Svobody. Ten však předvedl skvělé gesto fair-play, když se přiznal, že se nejednalo o faul. První přesilovou hru si také zahráli domácí, když na dvě minuty byl vyloučen Václav Benák za hrubost. Domácím se přesilová hra příliš nevydařila, protože Karlovarští vždy pohotově dokázali vyhodit puk, a gólový stav se neměnil. První gól zápasu padl do litvínovské brány, když se po chybě Jiřího Guly ve středním pásmu zmocnil puku Rostislav Marosz, ujel sám na bránu Petráska a trefou do růžku a poslal Karlovarské do vedení. Uběhla pouze jedna minuta, když se také prosadili domácí. Zmatku před karlovarskou bránou využil František Lukeš.

Do druhé třetiny nastoupili Litvínovští ve čtyřech, protože ve 20. minutě fauloval Radek Duda a byl vyloučen na dvě minuty za hákování. Žádná velká příležitost však nepřišla. Ke konci 24. minuty se Verva ocitla v obrovské šanci. Hanzl našel zadovkou Františka Lukeše, který se ocitl sám před bránou, ale byl až tak blízko, že nezvládl zakončit. Ve 25. minutě následovalo vyloučení Martina Barteka a 22 vteřin před jeho návratem na trestnou lavici přisel jeho spoluhráč Baránek. Litvínov se dvojité přesilové hry zhostil velmi dobře, po návratu Barteka byla karlovarská obrana velmi stažená a Miroslav Hořavova toho využil ke gólové trefě vedle brankářovy lapačky. Po těžkých chvílích hostů se také musel ohánět Petrásek, protože Karlovarští se velmi tlačili do brány a vytvářeli si mnoho šancí. Prosadit se dokázali při vyloučení Dudy ve 33. minutě. Na modré napřáhl Radim Bičánek a vyrovnal na 2:2. Ve stejné minutě přišlo další vyloučení na straně domácích. Tentokrát se provinil Petr Chaloupka držením. Energetici dokázali využít i tuto přesilovou hru, kdy po přihrávce po modré putoval puk k Jakubu Svobodovi, a ten přesnou ranou poslal svůj tým do vedení. Pro další průběh mohlo být klíčové, že Verva dokázala karlovarský náskok ještě před přestávkou smazat. V samém závěru třetiny se totiž dokázal prosadit František Lukeš, který potrestal další vyloučení Karlových Varů.

Třetí třetina začala v režii domácích hokejistů, když se po vyloučení Marosze za sekání prosadil Robin Hanzl střelou z mezikruží těsně k tyči. Ve stejném čase přišlo další vyloučení energetiků. V další přesilové hře se domácí dokázali prokombinovat před Závorkovu bránu, kde Kubát najel mezi kruhy, napřáhl a svojí střelou trefil horní tyčku brány. Hra se pak postupně vyrovnala a více na puku se drželi spíše hosté. S přibývajícím časem však byla jejich snaha svazována křečí a nervozitou. Faul Hořavy tak domácí přestáli prakticky bez problémů, Varům vůbec nedovolili usadit se v pásmu. Další velkou příležitost k úpravě skóre měl Radek Duda, když se prosmýkl po levém křídlě a z nadějné pozice nastřelil tyčku. Vzápětí přišlo vyloučení na straně Litvínova za podražení. Domácí i nyní kontrolovali hru a nedávali soupeři pomyslet na body. Definitivní pojistku jim pak tvrdou střelou od modré přidal Jiří Gula. Energetici už měli málo času, zbrzdily je navíc zbytečné fauly. Po závěrečné siréně se tak radovala domácí Verva.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (HC VERVA Litvínov): Věděli jsme, že nás čeká úplně jiný zápas než v play out. Čekali jsme těžší utkání, což se potvrdilo. Karlovy Vary přijely s defenzivní taktikou a čekaly na brejky. Jedna situace jim vyšla v první třetině. Naštěstí jsme dokázali rychle vyrovnat. Ve druhé třetině, když jsme se dostali do vedení, tak jsme hráli nedisciplinovaně, ale naštěstí jsme se opět dostali zpátky do hry. Ve třetí třetině jsme hráli už lépe, ale mrzí mě, že jsme měli tolik vyloučených. To se musí změnit.

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): V utkání byly dva důležité momenty. Nejprve, když jsme vedli 1:0, Litvínov dokázal v závěru první třetiny vyrovnat. A podobná situace se opakovala ve druhé třetině. Dalším faktorem byly přesilové hry. Tyto dva faktory soupeři hodně pomohly k tomu, aby si připsal tři body.

Související články

Preview k zápasu | so 2.4.2016

Energii čekají dvě utkání s Litvínovem