HC Energie Karlovy Vary

Energetici udolali Litvínov a drží domácí neporazitelnost

HC Energie - HC VERVA Litvínov 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)
Repríza nedělního utkání byla v úterý večer k vidění v KV Areně. Karlovarští hokejisté totiž přivítali litvínovskou Vervu, zápas se jim tentokrát podařil o něco lépe. Dvě třetiny jasně ovládali zápas a podařilo se jim vstřelit tři branky. V poslední části sice přišlo od hostujícího týmu snížení, na vyrovnání to ale nestačilo, a Energie si tak připsala druhou výhru v baráži.
Tipsport extraliga, BAR4, út 5.4.2016, KV Arena
Karlovy Vary
Litvínov
3:2
1:0, 2:0, 0:2
Branky a nahrávky: 20. Vachovec (Marosz, Sičák), 27. Tomeček V. (Rohan T.), 36. Haščák (Kůs) – 44. Pavelka, 52. Duda (Lukeš, Hanzl). Rozhodčí: Šindler, Pavlovič – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 3:3. Využití: Bez využití. Diváci: 2963. Střely na branku: 23:42. Průběh utkání: 3:0, 3:2.
Karlovy Vary: Závorka – Rohan M., Sičák "A", Bičánek "C", Tomeček J., Dvořák, Redlihs, Weinhold – Vachovec "A", Skuhravý, Huna – Koblasa, Kůs, Haščák – Rachůnek, Marosz, Svoboda – Rohan T., Vrána, Tomeček V.
Litvínov: Petrásek (od 40. Janus) – Kubát, Chaloupka, Pavelka, Pavlík, Frolo, Gula – Lukeš "A", Hanzl, Duda – Trávníček "C", Piroš "A", Martynek – Hořava, Havlíček, Válek – Gerhát, Pšurný, Jurčík.

Komentář k utkání

S pozměněnými sestavami nastoupili energetici po jednom dni volna do dalšího barážového utkání, ve kterém se střetli opět s litvínovskou Vervou. Úvod zápasu se jim ale vůbec nevydařil, jelikož Litvínov nastoupil ve velikém tempu. Jako první mohl skórovat Duda a po něm Hořava, toho ale vychytal hlavou Závorka. Avšak i domácí se během pár minut dostali do akce, když se mezi kruhy dostal k zakončení Koblasa, ale ani on se neprosadil. Litvínov byl v první půli úvodní části mnohem aktivnější a energetiky vysoko přestřílel 11:2, to se ale časem změnilo. První veliká šance zápasu přišla při přesilovce Litvínova, Hanzl ale trestuhodně minul odkrytou branku.

Od té doby přebrali iniciativu domácí, kteří během krátké chvíle Litvínov přestříleli. Do první veliké šance se dostali Marosz s Rachůnkem, ani jednomu se ale nepodařilo dostat puk z předbrankového prostoru do sítě. Vše podstatné se ale odehrálo až v poslední minutě, kdy se energetikům podařilo dostat do vedení. Marosz zavezl puk do pásma a díky teči obránce se mu podařilo dostat před branku, kam si sjel Michal Vachovec, jenž bekhendovým dloubákem poslal Energii do vedení.

Druhá perioda začala sice pomaleji, karlovarští hokejisté se ale pomalu rozehráli a vytvořili si tlak, který se jim podařilo využít. Po pěkné akci Tomáše Rohana se puk od Petráska odrazil k Vojtěchu Tomečkovi, který již neměl větší problém poslat puk do branky. O chvilinku později mohli hosté snížit, do šance se dostala produktivní první formace Vervy, avšak Lukeš ani Hanzl skórovat nedokázali. Domácí ale hráli stále lépe, byli aktivnější a drali se kupředu, což se jim znovu vyplatilo. Branka byla na spadnutí delší dobu, tím šťastným se ale nakonec stal Marcel Haščák, který se před brankou jako první dostal k puku a dopravil ho za záda dezorientovaného Petráska. Energetici tak mohli odcházet do šatny značně spokojenější.

Litvínov sáhl k taktickému kroku a do třetí periody nasadil do brankoviště zkušeného Januse, který tak vystřídal brankáře Petráska. Ani to jim ale nepomohlo, jelikož Litvínovští faulovali a mohli se obávat další branky, která opravdu málem přišla. V přesilovce totiž nasměroval puk do horní tyčky Rostislav Marosz, byl tak od skórování opravdu jen kousek. Litvínov se ale vzpamatoval a chvíli byl aktivnější, nakonec se mu s přispěním domácího brankáře podařilo skórovat. Tomáš Závorka předvedl v zápase mnoho výborných zákroků, stejně jako v neděli, avšak tentokrát si vybral slabší chvilku. Tomáš Pavelka vystřelil lehce zpoza modré čáry, Závorka vyrazil puk jen před sebe, kde trefil Svobodu a puk skončil v brance.

Necelé tři tisícovky diváku začaly sledovat narůstající tlak litvínovských hokejistů, které tato poněkud šťastná branka nastartovala. Osm minut před koncem započala kolotoč přihrávek opět litvínovská elitní formace, jejíž členové se po chvíli radovali. V nedělním zápase čtyřbodový Lukeš našel před brankou muže, který častokrát rozdělil karlovarské fanoušky na dva tábory. Byl to Radek Duda, který se trefil přesně pod víko a vykřesal pro svůj tým naději na bodový zisk. Brance předcházel zásah hokejkou do obličeje Dvořáka, domácí se však odpískání faulu dožadovali marně. Následující minuty byly jasně v režii Litvínovských, kteří si navíc díky zbytečnému faulu Skuhravého posledních devadesát vteřin zpestřili přesilovou hrou. Třicet vteřin před koncem vyhodil puk z obranného pásma Huna, ale trefil pouze tyčku prázdné branky. Litvínovští měli obrovský tlak, nedokázali ho ale zužitkovat. Energetici si tak připsali druhou výhru a v baráži udrželi domácí neporazitelnost.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Nepovedl se nám začátek zápasu a Litvínov nás hodně zatlačil. Měli jsme i štěstí při v jedné situaci, kdy soupeř netrefil prázdnou bránu. Podařilo se nám jít do vedení 3:0, potom se ale Litvínov takovým šťastným gólem po odrazu na 1:3 dostal do zápasu. Pak výrazně přidal, snížil na 2:3 a potom to byl už obrovský boj. Jsme rádi, že se nám to podařilo umlátit. Byl to boj o každý kousek ledu a musím kluky pochválit za bojovnost a poděkovat Tomáši Závorkovi, který nás dneska výrazně podržel.

Radim Rulík (HC VERVA Litvínov): Poprvé v sezoně musím mužstvo veřejně zkritizovat. My jsme dnes podali velice špatný výkon, dá se říci tragický. Pouze pětadvacet minut z šedesáti jsme hráli a sneslo to nějaké měřítko, ale zbylé minuty vůbec neměly parametry hry o udržení v extralize.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | út 5.4.2016

Radim Bičánek: Táhli jsme za jeden provaz