HC Energie Karlovy Vary

Energie vyloupila stadion Ivana Hlinky

HC VERVA Litvínov - HC Energie 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
V nedělní podvečer se v Litvínově hrálo velmi opatrné a celkem vyrovnané utkání, ale lepší koncovkou se v prvních dvou třetinách mohla chlubit Energie, když v prvním dějství otevřel v oslabení skóre Tomáš Rohan a v závěru druhého zvyšoval Benák. Hostům se pak podařilo na začátku závěrečné třetiny snížit a vše bylo stále otevřené. Západočeši pak ale rozhodli dvěma rychlými zásahy a své tři body už si ohlídali.
Tipsport extraliga, 24. kolo, ne 29.11.2015
Litvínov
Karlovy Vary
1:4
0:1, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 41. Kubát (Trávníček, Gula) – 13. Rohan, 38. Benák (Marosz, Rachůnek), 53. Rachůnek (Benák, Bičánek), 54. Gorčík (Osmik). Rozhodčí: Hribik, Hrubý – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4124. Střely na branku: 31:31. Zblokované střely: 19:9. Hity: 19:13. Vhazování: 48:21. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.
Litvínov: Janus – Kubát, Gula, Baránek, Pavelka, Frolo, Pavlík – Lukeš, Hanzl, Hořava, Trávníček, Hübl, Jánský, Piroš, Havlíček, Válek, Gerhát, Smolka, Jurčík
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Dvořák, Sičák, Benák, Gulaši, Rodney, Redlihs – Rachůnek, Marosz, Huna, Duda, Bulík, Bartek, Vachovec, Kůs, Koblasa, Rohan, Osmik, Gorčík

Komentář k utkání

Otěže nad utkání držel v první třetině Litvínov, který se snažil hrát s pukem a soupeře postupně přehrával a dobýval plynule jeho branku. Karlovy Vary vsadily na přímočařejší styl hry. Hrály na ojedinělé brejky a veškeré své šance se snažily co nejrychleji zakončovat. A právě proto si dokázala Energie také vypracovat více zajímavějších a nebezpečnějších šancí. Asi největší měl v první periodě Bryan Rodney, který si pohotově sjel pro přihrávku před branku, kam jí také dostal, ale Janus proti jeho rychlé střele do odkryté části klece dokázal skvěle zareagovat. Chvíli na to poslal sudí na trestnou lavici podruhé v utkání Radima Bičánka a hosté museli bránit a vyčkávat. A to se jim povedlo skvěle, domácím téměř nic nedovolili, a když Litvínov udělal chybu, mohl proklouznout Tomáš Rohan. Karlovarský bojovník a ze střední vzdálenosti prostřelil Januse a připsal si svůj první letošní gól. Ve zbytku třetiny už pak diváci jen sledovali spíše boj o puk ve středním pásmu a ojedinělé útoky, které však už k žádnému vsítění nevedly.

Druhá třetina rozhodně nenabídla divácky atraktivní podívanou. Oba týmy hrály velmi opatrně a ničím soupeře zaskočit nedokázaly. Energie velmi dobře bránila a Litvínovu zase chybělo potřebné tempo pro překonaní jeho defenzivy. Ale ani hosté už nyní nehrozili při brejcích nijak výrazněji, a tak stav zůstával delší dobu nepozměněn. Litvínov si vypracoval prakticky jen jedinou větší šanci, když mu svým zaváním pomohl jinak pozorný Závorka, který ji ale v závěru dokázal na poslední chvíli odčinit, když odehrával puk téměř z brankové čáry. Nakonec se ve druhé třetině síť přece jen vlnila, když ve 38. minutě Václav Benák do prudké přihrávky Marosze dobře nastavil v předbrankovém prostoru hůl. Energie tak před třetím dějstvím vedla o dvě branky a měla velmi slibně nakročeno k potřebným bodům.

Verva potřebovala na okamžité zdramatizování utkání jen osmadvacet vteřin závěrečného dějství. Ve středním pásmu dostal puk Karel Kubát, který se prokličkoval přes ještě nesrovnanou obranu Energie a v závěru akce tvrdou ranou z mezikruží procedil puk přes Závorku. Litvínov pak Západočechy přehrával a se vší vervou se tlačil do branky, ale nakonec ho přibrzdilo několik vyloučení. Domácí nabídli Energii nejprve nevyužitou dvojnásobnou početní výhodu a pak další přesilovku za faul Viktora Hübla, při níž už hosté odskočit dokázali. Od modré ostřelovali branku Januse Bičánek s Benákem, až se nakonec po střele Benáka odrazil puk k Tomáši Rachůnkovi, a ten hravě rozvlnil síť. A o minutu později pak pečetil karlovarskou výhru Sebastian Gorčík, kterého v přečíslení uvolnil Osmík a prvně jmenovaný už neměl problém poloodkrytou branku trefit. Litvínov už ve zbytku utkání nic nevymyslel, a Energie si tak odváží ze severu Čech tři body.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (HC Verva Litvínov): Představovali jsme si od mužstva úplně jiný výkon, ale bohužel se nám to nepodařilo. Vary lépe bruslily, hrály do obrany, byly zarputilejší v osobních soubojích. I když se nám dvě třetiny nepovedly, dali jsme rychle gól ve třetí třetině a věřili, že bychom to utkání ještě mohli zdramatizovat. Pokazili jsme si to ale sérií vyloučení a inkasovali jsme další branku. Pak už jsme dohrávali v křeči. Proč zaostáváme v bruslení? Opravdu nevím, museli byste se zeptat hráčů. Já vidím to, co vy, ale nevíme, proč to tak je.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Myslím, že nám paradoxně pomohl vstup do utkání tím oslabením. Naši hráči se tím dostali do utkání. Vstup do druhé a třetí třetiny nebyl z naší strany dobrý, tam jsme měli velké problémy. Klíčový moment z našeho pohledu byl ten dlouhý úsek přesilových her ve třetí třetině, kdy jsme nakonec jednu přesilovku využili a dali třetí gól. Tři body jsou pro nás vynikající, hlavně z pohledu psychického rozpoložení mužstva.

Související články

Preview k zápasu | so 28.11.2015

Do Litvínova proti úřadujícímu mistrovi