HC Energie Karlovy Vary

Po skalpu Vervy je záchrana blízko!

HC Energie - HC VERVA Litvínov 5:3 (3:1, 2:2, 0:0)
Karlovarští hokejisté zvládli poslední letošní podkrušnohorské derby a i díky zaváhání Slavie se výrazně přiblížili záchraně v extralize. Domácí od 5. minuty vedli a v ofenzivně laděném utkání si svůj náskok dokázali udržovat. Vítěznou branku vstřelil Rudolf Huna, který dále přidal bod za asistenci.
Tipsport extraliga, BAR10, út 19.4.2016, KV Aréna
Karlovy Vary
Litvínov
5:3
3:1, 2:2, 0:0
Branky a nahrávky: 5. Haščák (Bičánek, Rachůnek), 14. Sičák (Huna, Vachovec), 20. Svoboda (Marosz, Gulaši), 33. Huna (Koblasa, Kůs), 34. Kůs (Sičák, Rachůnek) – 8. Pšurný (Stříbrný, Piroš), 24. Pšurný (Stříbrny, Pavlík), 35. Trávníček (Martynek, Šimeček). Rozhodčí: Pešina, Šindler – Lhotský, Špůr. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:1. Diváci: 3256. Střely na branku: 26:22.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek "C", Gulaši, Dvořák, Redlihs, Rohan M., Sičák "A", Tomeček J., Weinhold – Vachovec "A", Skuhravý, Huna – Koblasa, Kůs, Haščák – Rachůnek, Marosz, Svoboda – T. Rohan, V. Tomeček
Litvínov: Petrásek – Pavelka, Sklenička, Kokeš, Pavlík, Hora, Gula – Lukeš "A", Gerhát, Jurčík – Trávníček "C", Šimeček, Martynek – Piroš "A", Pšurný, Stříbrný – Doležal, Válek, Řehoř

Komentář k utkání

Karlovarští do utkání vstoupili lépe než Verva, když po úvodní minutě hry se hosté dostali do oslabení, které vzápětí pokračovalo, protože Gula se nechal vyloučit za vyhození puku mimo ledovou plochu. Domácí si po 22 vteřinách zahráli dvojitou přesilovou hru. Po jejím nepovedeném začátku se puku ujal Radim Bičánek a pohotově přihrál na hokejku Marcela Haščáka, který si z bezprostřední blízkosti poradil s velkým úhlem a propasoval kotouč za záda Petráska. Hosté po těžkém začátku velmi pohotově odpověděli a v 8. minutě srovnali. U mantinelu předvedl skvělý souboj Stříbrný, přihrál na hůl Romanu Pšurnému, který z pravého kruhu mířil přesně, a srovnal tak skóre. Druhá polovina třetiny začala v mírném tempu, avšak ve 14. minutě karlovarský útočník Rudolf Huna našel svojí přihrávkou volného Vladimíra Sičáka a ten zvyšoval na 2:1. V samotném závěru první periody se Karlovarští prosadili potřetí, když Marosz našel dlouhou přihrávkou rozjetého Jakuba Svobodu, který bekhendovým zakončením dokázal překonat Petráska a posla domácí do dvoubrankového vedení.

Druhá perioda začala lépe pro hosty. Verva dokázala ve 23. minutě získat puk a znovu Josef Stříbrný uvolnil Romana Pšurného, a ten dokázal snížit na jednogólový náskok energetiků. Karlovarští během několika minut polevili a dostali se pod velký tlak Litvínova. Územní převahu si domácí vzali zpět až v polovině třetiny. Po dlouhém tlaku na litvínovskou obranu dokázal ve 33. minutě udeřit Rudolf Huna, který zužitkoval Koblasovu přihrávku a zvyšoval na 4:2. Po odehrané minutě znovu dokázali domácí vstřelit gól. Jaroslav Kůs nijak složitě nepřemýšlel a po přejetí modré čáry prudce napřáhl a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Do konce třetiny však hosté nic nevzdali a zásluhou Martynkovy přihrávky na hůl Michala Trávníčka dokázala Verva snížit na 5:3. I přes obdržený gól byli na puku více domácí. Velkou šanci si vypracoval Svoboda, který se sám ocitl před bránou, ale nedokázal puk zvednout nad levý beton Petráska.

Třetí třetina začala v režii hostů z Litvínova, kteří se velmi tlačil před bránou Tomáše Závorky, ale během prvních dvou minut třetiny skórovat nedokázali. Po dalších minutách hry především před bránou domácích si Verva vynutila přesilovou hru, když si dvě minuty odseděl Rostislav Marosz za vysokou hůl. Houževnatost hostů v přesilové hře opadla, a tak energetici vyvázli bez inkasování. Karlovarští v dalších minutých předváděli spíše opatrnou hru, kontrolovali své vedení a sami se do útoku příliš nepouštěli. Jednu z mála velkých šancí měl ještě Marosz, když se uvolnil mezi obranou Litvínova a ujel sám na bránu, ale na Petráska nevyzrál. Utkání už se pak spíše dohrávalo a domácí mohli oslavit cenné tři body.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Z naší strany byla hra nervózní. Věděli jsme i o průběžném výsledku z Jihlavy a kluci to určitě měli trochu i v podvědomí, že potřebujeme tři body, abychom se Slavii zase vzdálili. V první třetině jsme měli dobrou efektivitu v zakončení a dali jsme nějaké branky i se štěstím. Hra však nebyla taková, jakou bychom si představovali. Každopádně jsme ale rádi, že jsme získali tři body.

Radim Rulík (HC VERVA Litvínov): Já bych chtěl litvínovským fanouškům vysvětlit, proč jsme přistoupili ke změně v sestavě. Nasadili jsme čtyři hráče, kteří hráli v juniorce. V minulém zápase jsme si zajistili extraligovou příslušnost a usoudili jsme, že je vhodné tyto hráče vyzkoušet. Jsou to hráči, o kterých do budoucna uvažujeme. Stejně tak tomu bude v pátek na Slavii a v neděli se budeme s domácími fanoušky chtít rozloučit se základní sestavou, která baráž vybojovala. Ve složení, v kterém jsme přijeli, jsme na Vary nestačili. Dostali jsme zbytečné branky. Tři jsme sice dali, což je na venkovní zápasy celkem dobré, ale z těch pěti inkasovaných jsme minimálně třem mohli zabránit. Soupeř byl efektivnější v koncovce a zaslouženě vyhrál.

Fotogalerie