HC Energie Karlovy Vary

Napodruhé to nevyšlo, energetici padli v Boleslavi

Závěr základní části se nenávratně blíží a bojuje se o každý bod. V rámci dohrávky 41. kola Tipsport extraligy se Energie představila na ledě Mladé Boleslavi. Utkání bylo od začátku vyrovnané a nebylo jasné, kdo si odnese body. Domácím pomohly střely obránců, na které vždy Západočeši dokázali odpovědět. Pak se ale výstavní trefou mezi střelce zapsal Oscar Flynn, čímž zařídil svému týmu důležité tři body.
Tipsport extraliga, 41 (ČT), út 1.3.2022
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
3:2
0:0, 2:1, 1:1
Branky a nahrávky: 32. Ševc (Pláněk, Fořt), 35. Pláněk (O. Flynn), 56. O. Flynn – 30. T. Rachůnek (T. Mikúš, Flek), 43. Plutnar
Rozhodčí: Pražák, Vrba – Gerát, Hynek
vyloučení2:3
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku34:27
zblokované střely12:7
hity5:2
vhazování30:22
diváci900
Ml.Boleslav: Krošelj – Pavel Pýcha, Ševc (C), D. Moravec, Pláněk (A), Jánošík, Lintuniemi, Fillman – Lunter, Kotala, D. Šťastný – O. Flynn, O. Najman, Jan Eberle – Adam Raška I, Fořt, Kelemen – Grim, Bičevskis, J. Stránský (A).
Karlovy Vary: Š. Lukeš – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, Parkkonen, D. Mikyska, Pulpán (A), Vodička – T. Rachůnek (A), T. Mikúš, Flek – O. Beránek, Hladonik, Vondráček (C) – Koblasa, Černoch, Kohout – Kulich, Jiskra, Osmík.

Komentář k utkání

Hned v ůvodu zahrozili domácí, když se Kotala pustil do slalomu skrz karlovarskou defenzivu, v závěru akce ale poblíž bodu pro vhazování nezacílil přesně. Západočeši kontrovali poté, co exboleslavský Dlapa zachytil na modré čáře rozehrávku soupeře. Vytáhlý obránce vedl přečíslení a očividně si na zakončení příliš nevěřil, nakonec ale nenašel jiné východisko a neúspěšně otestoval Krošelje. Velmi nebezpečně zahrozili hosté ve vlastním oslabení. Tomáš Vondráček využil špatného postavení boleslavských hráčů na vhazování a bez větších problémů si dojel puk líně cestující středem kluziště. Pýcha se karlovarského útočníka pokoušel přibrzdit marně, Krošelj ale své betony tváří v tvář soupeři zaklapl naštěstí pro Boleslav včas. V podobném duchu odpovídal Kelemen, v úniku s ním ale udržel výborně krok Mikyska a bronzovému olympijskému medailistovi sebral šanci zakončit.

Dynamický hokej plný šanci oba celky předváděly i v druhé polovině úvodního dějství. Oscar Flynn vypíchl kotouč a uháněl do přečíslení. Ač tísněn, pokoušel se nalézt Eberleho, ten ale nezpracoval přihrávku ideálně a z otočky poslal puk mimo tři tyče. Po průniku Lintuniemiho si zpoza branky dobře vybruslil Najman, jeho zakončení a následnou skrumáž Lukeš vyřešil. Na druhé straně si po střele od modré velmi důrazně počínal na brankovišti Flek, domácí gólman se ale dokázal zorientovat a s notnou dávkou štěstí zalehnout kotouč. V první třetině spoře zaplněné tribuny ŠKOENERGO Arény branku navzdory dostatku příležitostí neviděly.

V kabinách zřejmě trenérské týmy kladly svým svěřencům na srdce zodpovědnější přístup k defenzivní stránce hry, jelikož ofenzivních šancí výrazně ubylo. Lukeše vytrhla po několika minutách hry z letargie až ostrá rána Pláňka, kolem 30. minuty ale přišly chvíle Energie. Nejprve Rachůnek zblokoval střelu Moravce a hnal se s Flekem na Krošelje, navrátivší se obránce ale zabránil přesné přihrávce. Následně dostal nabito Beránek a proti jeho ráně se hbitým přesunem opět zaskvěl boleslavský brankář. I slovinský fantom byl ale krátký na přesilovkovou kombinaci, kdy po Mikušově křižné přihrávce dostal nebetyčné množství prostoru zacílit do odkryté branky Tomáš Rachůnek.

Z vedení se ale Karlovy Vary nemohly radovat dlouho. Nabídnutou početní výhodu totiž zužitkovali i Bruslaři. Na modré čáře dostal pobídku domácí kapitán Martin Ševc a ten prudkou ranou využil clony před Lukešem. O tři minuty později se Středočechům podařil obrat. Po akci jako přes kopírák a sérii přesných přihrávek se od modré nemýlil ani Martin Pláněk. Navýšit na rozdíl dvou branek mohl Oscar Flynn, samostatný únik ale ani tentokrát nedokončil díky perfektnímu zásahu obránce. Vyrovnání do šaten mohla přinést chybná rozehrávka Krošelje zpoza branky, boleslavský brankář své zaváhání ale napravil a střílenou přihrávku z velkého úhlu srazil mimo pro něj nebezpečný prostor.

Slabší chvíli si Krošelj vybral i na začátku závěrečného dějství, když propustil nenápadnou střelu Michala Plutnara z nulového úhlu a karlovarští hokejisté se tímto šťastným momentem znovu přihlásili do souboje o důležité vítězství. Nejprve museli ale ubránit Jakuba Kotalu, který předvedl velkou hokejovou parádu, když s hokejkou mezi bruslemi zakončoval těsně nad Lukešovu branku. Ve velké šanci nedokázal zblízka udeřit po křižné přihrávce Vondráček a tak se podle nepsaného pravidla rozsvítilo červené světlo na druhé straně. Za svou aktivitu byl odměněn Oscar Flynn, jenž si skvěle navedl kotouč na osu hřiště a o tyčku rozhodl o osudu utkání. Energie sice ještě zkusila hru bez brankáře, k ohrožení boleslavského brankoviště se již nedostala.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (BK Mladá Boleslav): Úvod utkání naznačil, jakou důležitost má střetnutí pro obě strany. Zápas stál oba týmy mnoho sil, nikdo nic nevypustil. Ceníme si toho, že jsme byli schopní se v půlce zápase dostat zpět, otočili jsme z 0:1 na 2:1. Škoda pár špatných rozhodnutí, málem jsme o zápas opět přišli. Můžeme být rádi, že tři body a štěstí dnes zůstali na naší straně.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Vyrovnané, bojovné utkání z obou stran. První třetina byla o čekání, kdo dá první branku, domácí k ní možná měli o něco blíže. Ve druhé třetině jsme se zlepšili a začali mít mírně navrch, vytvořili jsme si šance, vstřelili branku. Pak se ale utkání zlomilo následujícím oslabením. Ztratili jsme koncentraci, inkasovali jsme dvě rychlé branky a vrátili Boleslav do hry. Když se nám povedlo, možná trochu šťastně, vrátit do utkání, místo abychom to uhráli do konce, tak jsme inkasovali po povedené individuální akci a proto soupeř zvítězil. Naši hráči nechali na ledě vše, bohužel to ale na body nestačilo.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | po 28.2.2022

Pro další důležité body do Mladé Boleslavi