HC Energie Karlovy Vary

Dorost otočil utkání s Bruslaři ve druhé třetině a bere plný počet bodů

Do utkání s týmem BK Mladá Boleslav nevkročili energetici tou správnou nohou a po první třetině prohrávali 0:3. Do druhé třetiny vjeli jako vyměnění a zcela ovládli její průběh. První branka padla v početní výhodě z hole Jakuba Galnora. Během minuty se prosadili Tobiáš Pastor a Vojtěch Čihař. Dvě branky si připsal Nick Mähler. Ve třetí třetině sice Bruslaři o jednu branku snížili, ale zbytek utkání si energetici pohlídali a vybojovali si tři body.
Extraliga dorostu, II. 15, čt 2.2.2023
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
5:4
0:3, 5:0, 0:1
Branky a nahrávky: 22. Galnor (Mähler, Čihař), 24. Pastor (Dyk), 25. Čihař (Slavík, Váňa), 34. Mähler (Dyk), 37. Mähler (Zeman, Pastor) – 11. Kurka (Vojáček, Křivánek), 15. Teplý (Lev, Hlinský), 19. Vojáček (Kurka), 47. Trefil (Hlinský, Steklý) .
Rozhodčí: Dyršmíd – Tichý, Herles
vyloučení4:7
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku27:38
diváci43
Karlovy Vary: Oršulák (Ebenstreit) – Cipko, Pelikán, Postl (A), Mähler (C), Dyk – Galnor, Čihař, Poizl, Váňa, Wardas, Záhejský, Pastor, Slavík, Zeman
Ml.Boleslav: Císař (Kovář) – Hlinský, Křivánek (A), Šilhavý, Fišer, Kubíček (A), Průšek, Macháček, Steklý, Šindelář (C), Kurka, Vojáček, Lev, Hurt, Hájek, Trefil, Kristek, Teplý

Komentář k utkání

Vstup do utkání se energetiků nepovedl podle jejich představ. Už od úvodního vhazování se Bruslaři snažili držet v pásmu. Josef Teplý se zbavil bránících hráčů a jako první prověřil Michala Oršuláka. Ve druhé minutě šly oba týmy do čtyř. Více šancí měli hostující hráči. Nebezpečnou střelu poslal Miroslav Křivánek, ale Michal Oršulák zasáhl a kotouč poslal stranou pravým betonem. Velkou šanci měl Matěj Zeman, který střílel z úhlu a po odrazu nevyšla dorážka jednoho z energetiků. Matěj Pelikán svou dělovkou pouze označil beton Metoděje Císaře. Pod palbou se ocitl Michal Oršulák, který zlikvidoval šance Miroslava Křivánka, Adama Kurky a Josefa Teplého, ale nakonec ho oblafl Adam Kurka a připsal si první branku utkání. Stále častěji podnikali Bruslaři výpady ke karlovarské kleci. V čase 14:17 uspěl Josef Teplý, který se dostal přes bránící hráče a nedal Michalovi Oršulákovi žádnou šanci. Tlaku hostů dokázali energetici odolávat do času 18:11, kdy před branku po souboji u mantinelu vyplaval kotouč přímo před Matěje Vojáčka, který ho do ní zametl.

Ve druhé třetině se do branky energetiků postavil Adam Ebenstreit. Do parádní pozice se dostal Tobiáš Pastor, ale byl podražen. Vzhledem k tomu, že si z předchozí části energetici přenesli početní výhodu, tak se ocitli v pěti proti třem. V čase 21:08 toho využil Jakub Galnor, který z kruhu propálil vše, co mu stálo v cestě. Následně to zkoušel Matěj Vojáček, ale nedostal kotouč přes Ebenstreitův beton. Do poloodkryté branky ani ne po půl minutě poslal kotouč Tobiáš Pastor. Po této brance si trenér hostů vyžádal oddechový čas. Od druhé branky neutekla ani minuta a bylo díky Vojtěchovi Čihařovi srovnáno. Na ledě bylo vidět, že energetici se dostali na koně a naopak Bruslaři zůstali jako opaření. Před polovinou třetiny se dostali do pásma a několikrát prověřili gólmana energetiků. Jenomže hlavní slovo měli karlovarští mladíci. Tempo jim trochu narušilo oslabení, během něhož se dostal ke střelám z kruhu David Šindelář. Při té druhé měli energetici co dělat, aby zabránili dorážkám. Do vedení poslal v čase 34:00 svůj tým při hře čtyři na čtyři Nick Mähler. Krátce po konci početní výhody energetiků padla pátá branka. V čase 37:00 pálil Matěj Zeman. Kotouč se odrazil od Císařových betonů do vzduchu. Po dopadu ho do branky dostal Nick Mähler. Na druhé straně ještě musel zasáhnout Adam Ebenstreit.

Ve třetí třetině už neměl žádný z týmů vyloženě navrch. Bruslaři vjeli na led odhodláni přidat další branky. To se skoro povedlo v první minutě Jakubovi Kristekovi, který po přihrávce žongloval s kotoučem na holi a ten mu málem spadl do branky. Naštěstí gólman Energie celou situaci sledoval a včas zasáhl. Další střelu zblokoval Pavol Cipko, který poté zůstal ležet na ledě a po chvíli odkulhal v doprovodu na střídačku. Blokem skončil i další pokus Jakuba Kristeka. Na přihrávku zpoza branky byli připraveni Vojtěchové Váňa a Čihař, jenomže Bruslaři jim kotouč vyšťouchli. Střela Josefa Teplého se odrazila od tyčky a Adam Ebenstreit se ohlížel, kam letěl kotouč. Ten se nakonec objevil za brankou. V čase 46:25 vstřelili Bruslaři čtvrtou branku. Ta byla podobná páté brance energetiků. Dvojice hostů se dostala do přečíslení dva na jednoho a zakončení vzal na sebe Marek Trefil. Kotouč se odrazil od Ebenstreitových betonů do výšky a přes jeho záda zapadl do branky. Bruslaře tato branka nabudila a hnali se za srovnáním. Navýšit skóre se snažili i Energetici, ale jejich kombinace končily díky napadání bránících hráčů. Závěr třetiny byl opravdu hodně napínavý. V posledních sekundách odjel Metoděj Císař na střídačku a Bruslaři to zkusili v šesti. Energetici si však vedení nenechali vzít.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): První třetina byla jasně v režii Mladé Boleslavi, kdy byli jednoznačně lepší úplně ve všech směrech. Nám se povedl vstup do druhé třetiny. Myslím si, že v ní jsme potom byli de facto trošku dominantnější. Dali jsme rychlé tři góly a potom jsme přidali čtvrtý a pátý. Podle mého názoru soupeř tu druhou třetinu trochu položil. Ve třetí třetině se vrátili do hry a dali jeden gól a bylo to drama až do konce. Jsme rádi za tři body. V každém případě víme do budoucna, že Mladá Boleslav je extrémně těžký soupeř.

David Vrbata (BK Mladá Boleslav): Do utkání jsme vstoupili výborně a první třetinu jsme vyhráli 3:0. Bohužel ve druhé třetině přišel takový blackout z naší strany, kdy jsme zhruba po půl minutě pustili Vary do přesilovky 5 na 3, ve které jsme dostali gól a to je nastartovalo. Třetina pro nás dopadla hrůzostrašně, když jsme ji prohráli 5:0. Druhá třetina nebyla z naší strany vůbec povedená. Ve třetí třetině jsme byli zase lepším týmem, ale bohužel jsme nebyli schopni dát góly. Karlovy Vary tím pádem, zaslouženě asi, dali víc gólů než my a berou tři body.