HC Energie Karlovy Vary

I přes bojovný výkon dorostu vstupenku do semifinále berou Bruslaři

Oba týmy v pátém čtvrtfinálovém zápase podaly výkon hodný extraligové špičky. Ale klobouk dolů před tím, co na ledě v oslabené sestavě předvedli energetici. Ti nastoupili pouze s dvanácti hráči v poli a Adamem Ebenstreitem v brance. Jejich hra měla všechno obětavost, bojovnost a nasazení. Jenomže ať se karlovarští mladíci snažili sebevíc, tak ne a ne dostat kotouč do branky. Jakoby kolem mladoboleslavské branky byl ochranný štít. Skórovat se po dorážce povedlo až v padesáté deváté minutě Vojtěchu Čihařovi. V posledních sekundách zápasu energetici ani přes svůj tlak srovnávací branku nevstřelili. Bohužel tím se karlovarským bojovníkům rozplynul sen o semifinále.
Extraliga dorostu, ČF5, pá 24.3.2023
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
1:2
0:0, 0:1, 1:1
Branky a nahrávky: 59. Čihař (Wardas) – 38. Vojáček (Průšek, Hurt), 45. Lisner (Průšek).
Rozhodčí: Valenta, Kosnar – Sýkora, Hošťálek
vyloučení3:6
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku22:36
diváci253
Karlovy Vary: Ebenstreit (Oršulák) – Mähler (C), Kůrka, Cipko, Postl (A), Pelikán – Zeman, Poizl, Pastor (A), Čihař, Wardas, Váňa, Dyk
Ml.Boleslav: Vystrčil (Císař) – Průšek, Křivánek, Šilhavý, Kubíček (A), Hlinský (A), Kovář – Beran, Král, Trefil, Steklý, Hurt, Kurka, Lev, Kristek, Šindelář (C), Lisler, Vojáček

Komentář k utkání

Hned po buly zkoušel nahození Matěj Pelikán. Vystrčil kotouč zastavil a přerušil hru. Bruslaři se zjevili před domácí brankou. Adam Kurka v mezikruží získal kotouč a chtěl pálit z otočky. Jeho plán kvůli bránícím hráčům nevyšel. Na brusli jednoho z energetiků skončila střela Vojtěcha Berana z mezikruží. Na druhé straně Vojtěch Čihař poslal kotouč kousek nad horní tyčku a jeho druhý pokus zneškodnil Břetislav Vystrčil. Tím jak si oba týmy napadaly přihrávky si kazily šance na delší pobyt v útočném pásmu. Před polovinou třetiny vzal útokem karlovarskou branku Oskar Lisler, ale narazil na pevně zaklapnuté Ebenstreitovy betony.

Před Vystrčilem se ocitl téměř sám Vojtěch Čihař, který nasměroval kotouč kolem tyčky, ale Vystrčil se natáhl a mezeru uzavřel. Po střele Oskara Lislera skončil Ebenstreit na břiše a do prázdné poloviny branky poslal kotouč jeden z Bruslařů. Ebenstreit vleže natáhl ruku a kotouč zastavil vyrážečkou. V závěru třetiny čelili energetici poměrně silnému tlaku Bruslařů. Neskutečné zákroky v posledních sekundách předváděl Adam Ebenstreit, který jednomu z mladoboleslavských mladíků v devatenácté minutě svou lapačkou doslova sebral gól z hole.

Druhá třetina nabídla větší množství zajímavých šancí. V první minutě málem skóre otevřel Oskar Lisler, který pálil z vrcholu kruhu a dorážce vyhozením kotouče zabránil jeden z energetiků. V lapačce karlovarského gólmana skončila tutovka Davida Šindeláře. Adam Ebenstreit předváděl parádní formu a svůj tým dost podržel. Pavol Cipko se svou dělovkou podepsal na beton Břetislava Vystrčila. Oba týmy si ve druhé třetině několikrát vyzkoušely početní výhodu, jenomže oba gólmani odváděli skvělou práci. Ve třicáté čtvrté minutě Patrik Král jenom koukal jak Ebenstreit po jeho střele sundal lapačkou kotouč ze vzduchu.

Pozadu nezůstával ani Vystrčil, který si poradil se střelou Matěje Zemana a dorážku Davida Poizla zblokoval bránící hráč. Svým pokusem z úhlu nepřelstil Vojtěch Čihař pozorného Vystrčila. Ve třicáté sedmé minutě se naopak Bruslaři nedostali přes Ebenstreita, který ačkoliv skončil opět na břiše ustál tlak dojíždějících a dorážejících soupeřů. V čase 37:52 k otevření skóre využil početní výhodu Matěj Vojáček. Rozjetému Vojtěchovi Váňovi chyběl před brankou spoluhráč na dorážku.

V úvodu třetí třetiny se museli energetici opět bránit před dotírajícími soupeři. Adam Ebenstreit svoji branku ubránil i přesto, že při jednom ze závarů přišel o hůl. Parádní střela Kryštofa Dyka skončila v lapačce Vystrčila, který si povyjel z branky. Zmatku před karlovarskou brankou využil Oskar Lister, který do ní dorážkou poslal kotouč, který se po střele Jáchyma Průška odrazil od Ebenstreitova betonu. Energetici se ze všech sil snažili o obrat, ale nedokázali oblafnout pozorného Vystrčila, což si vyzkoušeli při své akci Matěj Zeman a Vojtěch Čihař. Energetiků bylo sice jenom dvanáct, ale neustále jich byl plný led, když se snažili vybojovat kotouč anebo blokovali střely a hatili přihrávky Bruslařů.

Jejich úsilí přes veškerou snahu branku nepřineslo. Naopak museli se bránit před nájezdy soupeřů, kteří se snažili zvýšit své vedení. Tady však nezklamal Adam Ebenstreit a obětavost energetiků s níž padali do střel. S prázdnou tak musel pásmo vyklidit Jan Hurt, poté co kotouč po jeho střele sice Ebenstreitovi vypadl z lapačky, ale i tak ho stihl schovat. Necelých pět minut před koncem dostali karlovarští mladíci k dispozici početní výhodu, kterou umocnili hrou bez brankáře. I když si vytvořili poměrně dost šancí, tak prostě kotouč do branky cestu nenašel. V padesáté sedmé minutě se před prázdnou branku Energie dostal Matěj Vojáček, ale minul. Do hry svůj tým v čase 58:56 vrátil Vojtěch Čihař, který dorazil střelu Viktora Wardase. Do posledních sekund pak energetici bojovali o další gól, ale čas byl proti nim a semifinálový sen se bohužel rozplynul.

Bylo těžké vidět po závěrečné siréně kluky, kteří celých šedesát minut bojovali o každý centimetr ledu, skleslé. Ale i tentokrát energetici ukázali svou sílu a poté co se rozloučili s hráči Mladé Boleslavi předstoupili před své fanoušky a rodiny a s hlavou vztyčenou jim poděkovali za podporu. Svěřenci Tomáše Andryse na sebe mohou být za svůj výkon, nejen v tomto zápase, ale v celé sezoně opravdu hrdí.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Škoda, ale hlavně musíme pogratulovat soupeři k postupu do semifinále. Myslím si, že jsme na ledě nechali úplně všechno. Škoda, že tam bylo pár šancí, které jsme měli v průběhu utkání a které jsme nebyli schopni přeměnit v gól. Nicméně byl tam jeden, dva momenty, kdy soupeř šel do vedení. Pak jsme snížili ještě v poslední minutě na dva jedna. Byla tam ještě šance, myslím Davida Poizla, kdy mu to trošku ujelo a mohl jet sám na gólmana. Uzavřeli jsme tímto sezonu. Kluci se nemají absolutně za co stydět a věřím, že je toto do budoucna posílí a my se budeme připravovat na příští sezonu a budeme chtít jít zase trošku dál. Ještě bych chtěl hrozně moc poděkovat kotli rodičů, kteří vytvořili vynikající atmosféru a i když jsme jezdili na zápasy ven, tak vlastně jako bychom byli pokaždé doma, kdekoliv jsme hráli.

Jan Hanzlík (BK Mladá Boleslav):

Stejný průběh, jak jsme čekali. Klobouk dolů před soupeřem ve dvanácti lidech hrát takovýto hokej. To jsem hodně dlouho neviděl a hodně dlouho jsem to nezažil. Opravdu klobouk dolů před karlovarskými hráči. My jsme čekali na ten jeden gól. Gólman soupeře chytal výborně. Měli jsme nějaké šance a zase to bylo padesát na padesát. Myslím si, že ten první gól nás trošku povzbudil a pak jsme to sehráli výborně. Myslím si, že to byl kvalitní zápas z obou stran, a že to těm klukům dalo hrozně moc. To kvituji, že v dorostu a v extralize to jsou parádní zápasy a pro další vývoj českého hokeje i pro ty kluky to má nějaký smysl.