HC Energie Karlovy Vary

1989: Ode dna se odrazil i karlovarský hokej

Česko a Slovensko si v těchto dnech připomíná 30 let od Sametové revoluce. Jaký však byl rok 1989 z pohledu karlovarského hokeje? Tehdejší Slavia hrála po sestupu v roce 1985 až čtvrtou nejvyšší soutěž a boje v krajském přeboru vzbuzovaly pramálo diváckého zájmu. Až právě revoluční sezona 1989/90 přinesla počátek vzestupu, který po několika letech skončil až v extraligové elitě.

Sezonu 1989/90 připomeňme úryvkem z knihy Lední hokej ve městě horkých pramenů od dlouholetého kronikáře klubu Karla Proška.

Na počátku veškerého dění, v dubnu 1989, se bývalý hráč a následně trenér Milan Mottl po několikaletém působení A-mužstva v krajském přeboru pokusil sestavit natolik kvalitní tým, který by obstál v bojích o postup do vyšší soutěže a vrátil Karlovým Varům zpět prvoligovou příslušnost. Věděl, že na velice úzké a poměrně kvalitní jádro takzvaných karlovarských srdcařů Ivo Doležela, Petra Chramosty, Jardy Klimenta, Josefa Martinovského ml., Vojty Poláka st., Jirky Slámy a dalších a také trenéra Franty Potužáka je potřeba nabalit mladší, ale dostatečně kvalitní hráče, kteří by kvalitu mužstva pozvedli a mužstvo by mělo dostatečnou sílu zvítězit v krajském přeboru (tehdy západočeském) a přejít v baráži do II. NHL.

Musím říci, že Milan byl tím, kdo vlastně vše nastartoval. Obětoval všechen svůj volný čas, vytipoval a přemluvil hráče, kteří prošli extraligovými juniorskými soutěžemi v klubech jako např. Kladno, Plzeň, Litvínov, a po působení v různých vojenských týmech a skončení základní vojenské služby se vrátili do Karlových Varů a začali se věnovat svým civilním povoláním. Mezi nimi byli Jirka Komínek, Roman Kořínek, Tomáš Vrána, Milan Martinovský a mimo jiné i já.

Začaly se dít na tu dobu a na poměry u karlovarského klubu věci nevídané. Naprostí amatéři začali trénovat již od 1. května 1989 pětkrát v týdnu! Ke všem povinnostem jak hráčů, tak trenérů, se přistupovalo naprosto profesionálně – docházka, vedení tréninku, nasazení atd. Unikátní na celé věci je skutečnost, že hráči v té době působili v mužstvu zcela bezplatně, ale za prohřešky proti disciplíně platili finanční pokuty. Vytvořila se výborná parta, která se společně schází při různých příležitostech dodnes. Milanovi se podařilo dát dohromady opravdu tým, který šel jednoznačně za svým předem stanoveným cílem. Vrchol sezóny byl nádherný a nezapomenutelný. Poctivá práce ryzích amatérů přinesla to nejsladší ovoce, které může sportovec ochutnat, a to je úspěch. Postoupili jsme do II. NHL.


Tým, který vybojoval v sezoně 1989-1990 postup ze Západočeského krajského přeboru do II.ligy:
Horní řada zleva: kustod Josef Martinovský st., masér Pavel Sedmera, Oldřich Bouda, Josef Martinovský ml., Jan Onak, Libor Bittner, Ladislav Burda, Petr Chramosta, trenér Milan Mottl, Jiří Sláma, Jaroslav Kliment, Roman Kořínek, Vojtěch Polák, ved.mužstva Jaroslav Havelka, trenér František Potužák.
Dolní řada zleva: předseda oddílu JUDr. Stanislav Kantner, Jiří KLomínek, Petr Král, Tomáš Vrána, Milan Martinovský, Ivo Doležel, Jiří Balej, František Rottek, Miroslav Vaněk.