HC Energie Karlovy Vary

Energie poprvé vyráží ven. Uspěje pod Bílou věží?

Karlovarské hokejisty čeká premiérový výjezd letošní sezony. Po třech domácích zápasech, z nichž svěřenci trenéra Pešouta vybojovali šest bodů, zavítají energetici na led královéhradeckého Mountfieldu. Páteční utkání na ledě ČPP Arény začne v 18:00.
Kde utkání sledovat: Textový přenos | Video přenos

O soupeři

Hradec míří výš. Mužstvo z východu Čech vloni bojovalo o postup do play-off v předkole, v němž Lvi v pouhých třech zápasech vymazali Litvínov. Jenže hned ve čtvrtfinále se ocitli v obrácené roli, proti Liberci nedokázali uhrát jediné vítězství a jejich naděje vyhasla po čtyřech utkáních.

Po brzkém vypadnutí přišel čas na změny u A-týmu. Na lavičce skončil trenér Vladimír Růžička, kterého nahradil staronový kouč Tomáš Martinec. Toho u kormidla doplnili asistenti Petr Svoboda a ex-plzeňský Ladislav Čihák.

Velké přesuny se uskutečnily i v hráčském kádru. Klub opustili brankář Marek Mazanec, obránce Dominik Graňák a čtveřice útočníků – Vladimír Růžička mladší, Radovan Pavlík, Marek Zachar a Jakub Sklenář. Náhrady hledalo vedení Mountfieldu převážně v zahraničí. Mazance mezi třemi tyčemi nahradil Fin Henri Kiviaho, do útoku přišel jeho krajan Ahti Oksanen. Hradec Králové zároveň přivítal trojici zámořských tváří – Christopha Lalancetta, Graema McCormacka a Patrika Lampera. Posledním do party je obránce Petr Kalina, jenž naposledy působil ve Spartě.

Během přípravy se Lvi potkali i s karlovarskou Energií. Utkání na ledě KV Areny skončilo lépe pro Hradec, který po třech brankách v rozmezí necelých dvou minut otočil vývoj celého zápasu a odvezl si výhru 4:2.

V novém extraligovém ročníku zatím stihl Mountfield dva zápasy. Na úvod prohrál fotbalovým výsledkem 0:1 na ledě Liberce, o čtyři dny později si pak spravil chuť a porazil Kladno 3.0. Duel s Energií bude pro Lvy prvním domácím představením v této sezoně.

Energie se musí obejít bez Koblasy

Na východ Čech odcestují Karlovarští bez důležitého útočníka. Petr Koblasa inkasoval od disciplinární komise stopku na jedno utkání poté, co v posledním duelu s Libercem nevědomky zasáhl loktem jednoho z rozhodčích. Koblasa je členem úderného útoku vedle Martina Kohouta a Jiřího Černocha, kromě toho jej trenérský štáb využívá i během početních výhod.

Před utkáním s asistentem trenéra

Hru “nového“ Hradce už energetici poznali během přípravy. Asistent trenéra Tomáš Mariška si tak je vědom, jaký soupeř na ně pod Bílou věží čeká. „Určitě čekáme hodně těžké utkání. Hradec po změně trenérů hraje hodně aktivně a nepříjemně, má výborně doplněné mužstvo kvalitními zahraničními hráči. Čeká nás velká kvalita, velká agresivita v napadání. Na to se budeme snažit hráče připravit,“ líčí.

Karlovarští sice vyšli z posledního klání bodově na prázdno, i tak ale za sebou mají tři velmi solidní výkony na domácím ledě. „Budeme chtít navázat na dobré momenty hry z domácích zápasů. Samozřejmě i venku se budeme rvát o každý bod. Já věřím, že když přežijeme úvod utkání a první třetinu, tak se o ty body rvát budeme,“ dodává Mariška.

Související články