HC Energie Karlovy Vary

Energie míří do Liberce. Prolomí venkovní sérii?

K dalšímu extraligovému duelu míří energetici v úterý do Liberce. Tomu se letos zatím příliš nedaří. Podaří se Energii zvítězit a udržet Bílé Tygry v tabulce pod sebou? Utkání startuje v 18:00.
Kde utkání sledovat: Textový přenos | Video přenos

O soupeři

Šestnáct odehraných utkání, pět vítězství, třicet vstřelených branek a dvanácté místo v tabulce. To je bilance, kterou se aktuálně liberečtí hokejisté pyšní. Kdo by to byl před sezónou čekal? Vedení Bílých Tygrů nemůže být s dosavadním průběhem spokojeno. I proto v posledních zápasech mění trenér Augusta sestavu. Zejména útočné řady se neustále mění. Kýžený úspěch ale stále nepřichází. I proto se Liberec nedávno rozloučil se zkušeným útočníkem Tomášem Záborským. Ten přišel před sezónou jako velká posila, v kádru Tygrů ale na své výkony z předchozích sezon, které strávil v zahraničí, nenavázal. V neděli sice Augustova parta vyhrála, když na svém ledě přehrála Litvínov 3:0, ale i tak se dají očekávat další změny v kádru. Proti Vervě chyběl v sestavě například Ladislav Šmíd, nebo Dávid Gríger. Nastoupí v úterý proti bývalému zaměstnavateli?

Pokud něco stojí za libereckými neúspěchy, pak je to jednoznačně produktivita. Tygři doposud vstřelili jen 30 branek, což je druhý nejnižší počet v rámci celé extraligy. Produktivitu táhne Tomáš Filippi, jenž nasbíral 12 kanadských bodů (6+6). Druhý neproduktivnější Tygr, zkušený útočník Jakub Klepiš, má na kontě pouhých 7 bodů (4+3) a je určitě jedním z hráčů, od kterého se čeká více. Dlouholetý tahoun, Michal Birner, se pyšní pouhými 5 body (1+4). A tak bychom mohli pokračovat. Góly prostě Liberci chybí. Těšit tak mohou trenéra Augustu snad jen výkony brankářské jedničky. Petr Kváča dorostl k brankařské extraligové elitě. Jeho úspěšnost zásahů činí 92,97% a je to právě on, díky komu sbírají Bílí Tygři alespoň nějaké body.

Z tábora Energie

Energetikům se venku zatím příliš nedaří. Vyhráli pouze jednou a to na ledě posledního Zlína. V neděli ztratili dobře rozehraný zápas s Vítkovicemi. Body potřebují jako sůl, přivezou je z Liberce? Zvýšenou motivaci budou mít jistě tři předsezónní posily, kteří zamířili do Karlových Varů právě z Liberce. Jde o Tomáše Hanouska s Havlín a útočníka Jiřího Průžka. Libereckou minulost má také aktuálně nejproduktivnější obránce Michal Plutnar.

A jak se na úterní souboj těší Tomáš Havlín, který proti Vítkovicím vstřelil svůj první gól v dresu Energie? "Bude to zvláštní. Strávil jsem na tom zimáku nějakých třináct, čtrnáct let, vyrůstal jsem tam od mládeže. Určitě ten návrat do haly bude trochu zvláštní. Už jsem si to vyzkoušel tady, když jsme proti nim hráli. Jestli tam byla nějaká nervozita, tak to už mám za sebou. Těším se na to, těším se do Liberce, je to takový návrat domů. My tam ale jedeme pro body, potřebujeme tam vyhrát a nemůžeme koukat na to, kdo to je a ani kdo tam byl nebo nebyl. Je to soupeř, jako každý jiný. Potřebujeme tam uhrát důležité body a vrátit se s nimi domů."

O utkání s Tomášem Mariškou

I asistent trenéra Pešouta dobře ví, že Liberec není ve své kůži. Přesto soupeře nikterak nepodceňuje. "Soupeři asi nevyšel vstup do sezóny dle představ. Přesto má extrémní ofenzivní sílu a dobré přesilovky. Na to si musíme dát pozor," zmiňuje Mariška silné stránky Liberce.

Ani energetici neoplývají ideální formou. V neděli ztratili dobře rozehraný zápas s Vítkovicemi a právě z něho se musí ponaučit. "My se musíme soustředit na sebe a svůj výkon, který musíme zlepšit hlavně směrem dozadu. Je potřeba odpracovat celých 60 minut. Ne jenom polovinu zápasu, jako v neděli s Vítkovicemi, to je málo," uzavírá karlovarský asistent na závěr.

Související články

Ohlasy k zápasu | út 26.10.2021

Musíme začít bodovat venku, hodnotí Beránek