HC Energie Karlovy Vary

Jiří Ryžuk o úspěšné sezoně mládeže, projektu dovýchovy i počtu odchovanců

Sezona karlovarské mládeže se povedla. Dorostenci po dvanácti letech získali pro organizaci Energie cenný kov, juniory od postupu do finále dělila jediná výhra, ale dařilo se i ostatním mládežnickým týmům. Nejen o letošním ročníku, ale také o zapojení karlovarských hráčů a dalších tématech hovoří šéftrenér mládeže Jiří Ryžuk.

Akademie HC Energie prožila velmi úspěšnou sezónu. Souhlasíte?
Ano, všechna akademická družstva (U20, U17, U16 a U15) měla ve svých soutěžích velmi povedenou sezónu. Postupně se podařilo splnit všechny dílčí výsledkové cíle (záchrana soutěže, postup do nadstavby a postup do play-off). Družstva U15 (v extralize 9.tříd) a U16 (v lize dorostu) postoupila do čtvrtfinále. Tedy mezi nejlepších osm. Družstva U17 (v extralize dorostu) a U20 (v extralize juniorů) postoupila mezi nejlepší čtyři týmy. V obou semifinálových sériích těchto týmů, které se rozhodly ve prospěch soupeřů vždy až úplném závěru rozhodujícího pátého utkání, chybělo málo k postupu do finále. Dorostenci se, díky prvnímu místu v nadstavbové části, umístili na celkovém třetím místě a získali tak bronzové medaile. A celkové čtvrté místo juniorky, která dosáhla na stejné pořadí i v nadstavbové části, je také velmi pěkným úspěchem. I proto, že tento tým byl v celé extralize juniorů týmem s nejnižším věkovým průměrem.

V dlouhodobém rankingu akademií ČSLH, o kterém rozhodují jiné ukazatele než výsledky v soutěžích (např. počet mládežnických reprezentantů na vrcholných mezinárodních akcích či počet juniorů klubu v dospělém profesionálním hokeji apod. ), je náš klub aktuálně na 4. místě. Letos toto naše postavení mezi republikovou špičkou potvrdily i výsledky v soutěžích. Ty jsou vždy odměnou a zároveň i motivací do další práce pro hráče i realizační týmy. Hlavním cílem a prioritou naší klubové práce s mládeží je rozvoj hráčů jak po stránce sportovní, tak i po stránce lidské.

Důvodů pro tuto úspěšnost lze jistě vyjmenovat mnoho. Které jsou, podle Vás, ty hlavní?
Základem je vždy dlouhodobá koncepční práce se všemi kategoriemi v klubu. K té každoročně potřebujeme úspěšný nábor začátečníků do klubové přípravky. Dále pak kvalitní sportovní program, který zohledňuje nutné odlišnosti práce s jednotlivými kategoriemi a reaguje na moderní tréninkové trendy v našem sportu a ve výchově mládeže obecně. A samozřejmě také dostatek zapálených, odborně zdatných a vzdělaných profesionálních trenérů. Zapomenout se určitě nesmí na významný přínos trenérů-dobrovolníků a mnoha dalších pomocníků z řad rodičů. Bez nich se kvalitní práce s mládeží dělat nedá. Velký vliv má také kvalita spolupráce s rodiči hráčů. O tu se snažíme dlouhodobě. Věřím, že se nám i v této oblasti posun k lepšímu celkem daří.

Je v této oblasti něco, co Akademii HC Energie odlišuje od těch ostatních?
Zásadní význam pro úspěšnou práci s naší mládeží má jistě naše dlouhodobá a systematická spolupráce s kluby v regionu, zejména v oblasti práce s talentovanými hráči. Projekt KV-výběrů jsme u nás v Karlovarském zahájili o 10 let dříve než ČSLH spustil projekt VTM (Výchova talentované mládeže). Tato spolupráce začíná již od mladších žáků a pokračuje až do dospělého hokeje. I v této oblasti je potřeba neustále myslet především na rozvoj jednotlivých hráčů a vše co s tím souvisí.

A jak vnímáte vliv ekonomické kondice klubu na kvalitu práce s mládeží?
Samozřejmě mají finanční možnosti klubu na kvalitu práce s mládeží zásadní vliv. Z pozice hlavního trenéra mládeže dlouhodobě vnímám upřímnou snahu klubového vedení mládež podporovat. Ani v ekonomicky těžkých časech nebyla mládež odsouvána na druhou kolej. V minulosti to bylo především díky velkému srdci bývalého majitele pana Holoubka, díky mimořádné obětavosti generálního manažera pana Vaňka a díky dlouhodobé podpoře mládeže ze strany města Karlovy Vary. A nedávný příchod pánů Šenkypla a Tobolky jako nových vlastníků klubu, vstup města do majetkové struktury klubu a propojení vize majitelů se stávající úrovní naší mládeže, vnímám jako skvělou příležitost pro naší akademii i celý klub.

Jak si vysvětlujete zvýšený zájem talentovaných hráčů z klubů mimo náš region o zařazení do Akademie HC Energie?
Naše akademie si mezi hokejovou veřejností udělala dobré jméno především díky svému sportovnímu programu, který je prioritně zaměřen na rozvoj hráčů. Týmový výsledek v mládeži není hlavním cílem naší organizace. Klubový projekt „Program hráčského rozvoje“ nabízí vybraným hráčům akademických družstev např. pravidelné individuální tréninky se zaměřením na nejnovější dovednostní trendy, stravovací program pro mládežnické reprezentanty či náš rozšířený systém tzv. „dovýchovy“ talentovaných hráčů. Ten je, dle mého názoru ve srovnání s jinými akademiemi v ČR, unikátní.

Co přesně je dovýchovou talentovaných hráčů myšleno?
Obdobím dovýchovy nazýváme tu etapu ve vývoji hráče, ve které hráč přechází z mládeže do dospělého profesionálního hokeje s cílem se v něm prosadit. Základem pro úspěšnou dovýchovu talentovaného hráče je zdravé konkurenční prostředí již ve fázi před touto etapou. Tedy v kategoriích U15, U17 a U20. Vždy záleží na aktuálním stupni vývoje daného jednotlivce. Pouze zcela výjimečně je hráč schopen přechodu z juniorské extraligy přímo do extraligy dospělých. Pokud se tak stane, zpravidla pak takový talent brzy odchází za vyššími cíli a podepíše kontrakt s některou z organizací NHL. V posledních letech se toto podařilo např. brankáři Janu Bednářovi nebo útočníkovi Jiřímu Kulichovi.

Další, tzv. “Zahraniční juniorská profesionální cesta“, kterou jsme schopni nabídnout, je kvalitní zámořská juniorská soutěž. Na tuto cestu jsme plánovitě vyslali několik našich talentů. Dominik Rymon, Robin Sapoušek, Ľubomír Kupčo, Matteo Kočí a Adam Dybal si o své zámořské angažmá řekli dlouhodobě kvalitními výkony v juniorské extralize a v mládežnických reprezentacích. Věříme, že všichni jmenovaní by se mohli již v blízké v budoucnosti stát klíčovými postavami našeho extraligového áčka. Pokud tedy nepodepíší kontrakt v NHL. Ten bychom jim, samozřejmě, velice přáli.

V čem je tedy systém dovýchovy hráčů HC Energie tak unikátní?
Dovýchova hráčů v našem klubu je unikátní v tom, že nabízí talentovaným hráčům více cest do špičkového hokeje než je běžné v jiných klubech v ČR. S příchodem nových klubových majitelů na podzim roku 2022 jsme mohli náš klubový systém dovýchovy rozšířit o další dvě, pro hráče mimořádně zajímavé, varianty. Spolu s našim partnerským klubem v Sokolově provozujeme od uplynulé sezóny projekt, který nazýváme „Domácí profesionální cesta“. Tuto variantu řeší náš smluvní vztah s klubem HC Baník Sokolov, který těsně propojuje A-týmy obou organizací, včetně trenérského obsazení a rozvojového programu pro vybrané hráče z juniorky HC Energie.

A mimořádně zajímavou i atraktivní variantou pro mladé talenty, kteří chtějí skloubit špičkový hokej s kvalitním vzděláním, je nově i tzv. „Zahraniční univerzitní profesionální cesta“. Náš klub v té souvislosti navázal spolupráci s týmem Niagara University, který hraje nejvyšší univerzitní soutěž NCAA1 v USA. A také s týmem Vernon Vipers v kanadské amatérské juniorské soutěži BCHL. Záměr tohoto projektu je takový, že hráč, který má odpovídající výkonnost (na úrovni mládežnických reprezentací ČR) a velmi dobré studijní výsledky (včetně jazykové vybavenosti), absolvuje v zámořské amatérské juniorské soutěži jednu či dvě sezóny s cílem připravit se na univerzitní cestu. Je-li pak hráč vybrán do týmu, který hraje nejvyšší univerzitní soutěž NCAA1, má možnost získat plné stipendium. Po absolvování studia se těmto hráčům otevírají cesty jak do špičkového hokeje, tak i k zajímavé profesní kariéře ve vystudovaném oboru. Věříme, že i absolventi této cesty se mohou do A-týmu Energie vrátit jako hráči, kteří jsou dobře připraveni na extraligu. Již vloni se na tuto cestu z naší juniorky vydal Adam Csabi. Pro závěr uplynulé sezóny byl do tohoto klubu uvolněn také Filip Krajčík, který v Kanadě sbírá zkušenosti a od nové sezóny se opět vrátí do rozvojového programu naší organizace. A od sezóny příští se bude ve Vernonu na svoji univerzitní kariéru připravovat i Jakub Galnor, jeden z nejlepších střelců našeho týmu U20 v uplynulé sezóně.

Jak v těchto souvislostech vnímáte hlasy, které zmiňují aktuálně nízký počet odchovanců v akademických družstvech a v extraligovém áčku?
Předně je potřeba si uvědomit, že proces proměny hokejového začátečníka ve špičkového hráče v profesionálním hokeji je záležitost trvající cca. dvacet let. O tom, zda hráč úspěšně absolvuje celou tuto cestu, rozhoduje velmi mnoho faktorů. A je-li aktuálně v extralize dospělých pro hráče cca. 300 míst, a v celém českém mládežnickém hokeji působí cca. 20 tisíc hráčů, je jasné, že si cestu do naší nejvyšší soutěže proklestí jen velmi malé procento z těch, kteří s hokejem začínají. Povede se to jen těm opravdu výjimečně zapáleným, kteří mají navíc i všechny potřebné předpoklady pro vrcholový hokej. Počet dětí v našem městě a jeho okolí, ze kterého se rekrutují děti do naší přípravky, je mnohonásobně menší než počet dětí, ze kterého se náboruje do hokejových klubů v Praze, Brně, Ostravě či v Plzni. A stejné je to i se spádovými oblastmi. Karlovarský kraj má výrazně nejmenší počet obyvatel ze všech krajů v ČR. A logicky tedy i nejmenší počet hokejových klubů, které pracují s mládeží. To jsou hendikepy, které musíme výrazně kompenzovat, chceme-li být mezi nejlepšími akademiemi. Díky dlouhodobé a systematické náborové práci se nám daří naše přípravkové a žákovské kategorie naplňovat velmi dobře. S nedostatkem dětí v družstvech těchto kategorií se určitě nepotýkáme. Jinou otázkou je, jaké procento z nich má předpoklady pro profesionální hokej.

Chcete tím říct, že v přípravkových a v žákovských kategoriích Energie má klub málo hráčů s předpoklady pro profesionální hokej?
Ano. Podle mého dlouhodobého pozorování je u nás v těchto kategoriích procento hráčů s předpoklady pro špičkový hokej menší, než je tomu v jiných extraligových klubech. Paradoxně je důvodem náš mimořádně úspěšný a efektivní nábor. A také, pro děti velmi atraktivní, pestrý a všestranný program v přípravce. Rády v něm zůstávají i ty děti, které hokej nemají jako svou vášeň či pro něj nemají optimální předpoklady. Ale líbí se jim, a baví je, být součástí celého procesu. Toho si velice vážíme. Smyslem naší práce s mládeží totiž zcela určitě není pouze výchova profesionálních sportovců.

Jak se s touto skutečností v akademii vyrovnáváte v kontextu s výchovou hráčů pro A-tým?
Extraligová akademická družstva našeho klubu jsou, z důvodu konkurenceschopnosti a efektivity rozvoje hráčů ve finální fázi, už velmi výběrová. Hráči jsou do nich připravováni a postupně vybíráni jak z našeho klubu, tak i z partnerských klubů v regionu. V závěru žákovské kategorie a v dorostu jsou tyto týmy, jak už bylo zmíněno, doplňovány i o velmi talentované hráče z klubů mimo náš region. Tato praxe je naprosto běžná nejen ve všech akademiích Českého hokeje, ale například i ve Finsku, ve Švédsku či v jiných, hokejově vyspělých, zemích. Ti nejtalentovanější si zpravidla vybírají takovou akademii, která jim nabízí nejlepší možnosti pro rozvoj.

U nás však máme, na rozdíl od drtivé většiny akademií, v kategorii juniorů (U20) i dorostu (U17) široké kádry a dlouhodobě přihlašujeme do soutěží po dvou družstvech. Všichni hráči těchto kategorií mají garanci pravidelného zápasového vytížení. Pokud nemá hráč aktuální výkonnost na extraligové úrovni, má možnost hrát v B-týmech na úrovni ligové. Družstvo dorost „B“ máme jako jediná akademie v ČR ve druhé nejvyšší republikové soutěži. Junioři „B“ jsou společným projektem s partnerským klubem HC Baník Sokolov, kde tento tým doposud také trénoval a hrál utkání v Regionální lize juniorů. Aktuálně jednáme o možnosti přesunu tréninků juniorského „béčka“ do KV Areny s cílem brzkého postupu do vyšší soutěže.

Projekt B-týmů tak umožňuje každému hráči, který v Energii s hokejem začne, a kterého hokej v našem klubu dlouhodobě baví, možnost v klubu setrvat až do konce juniorského věku. Tedy do jeho dvaceti let. Podmínkou je, že hráč musí chtít pravidelně a poctivě trénovat a akceptuje své zařazení do družstva, které odpovídá jeho výkonnosti.

Někteří lidé kritizují i skutečnost, že klub nedosahuje v mladších kategoriích takových výsledků jako v kategoriích juniorů či dorostu...
Jestliže říkáme, že výsledek v utkání je v nejstarších mládežnických kategoriích až druhotnou záležitostí, pak v kategoriích od přípravky po mladší žáky je jasnou prioritou u hráčů probudit lásku ke sportu. Zdaleka ne každé dítě je ve věku 8 či 10 let připraveno absolvovat každodenní tréninkový dril a má jasno, že hokej bude jeho celoživotní vášní. To, že někteří jedinci jsou do hokeje zamilováni od svých prvních krůčků na ledě, se někdy stane. Tyto děti mohou na ledě trávit každý den několik hodin a jsou s tím šťastné. Ale většina dětí v přípravkových kategoriích, či v mladším žákovském věku, to tak ještě nemá. Pokud tedy v těchto kategoriích tréninkem plošně a nepřiměřeně zatížíme celé týmy, bude to pro většinu dětí nevhodné. A je pak vysoce pravděpodobné až jisté, že tím vezmeme většině dětí šanci vybudovat si k hokeji, i ke sportu obecně, pozitivní celoživotní vztah.

Zároveň doporučujeme rodičům mimořádně „zapálených“ dětí, aby tuto vášeň podpořili jak nejlépe mohou. Vhodnou nabídkou doplňkových sportů, širokého spektra spontánních pohybových aktivit a případně i zajištěním možnosti individuálních tréninků pod odborným vedením tak mohou významně pomoci k hokejovému rozvoji svého potomka.

Jaká je tedy, z Vašeho pohledu, budoucnost Energie?
Pevně věřím, že dlouhodobá kvalitní práce s mládeží se začne již velmi brzy klubu vracet ve formě dobrých výsledků A-týmu. V etapě dovýchovy je nyní řada hráčů, kteří úspěšně prošli, či ještě procházejí, našim rozvojovým programem, mají kladný vztah ke klubu a budou brzy připraveni převzít v extraligovém áčku významné role a stát se těmi rozdílovými.

Zároveň věřím, že naše hlavní klubové cíle a priority jsou tou správnou nabídkou pro všechny děti, které u nás chtějí sportovat. Kromě výchovy rozdílových hráčů pro A-tým je to především výchova zapálených sportovců a charakterních lidí. Lidí, kteří budou mít dostatek dobré energie k tomu, aby mohli svůj život prožít smysluplně a šťastně. Věřím, že právě to je budoucnost Energie.