HC Energie Karlovy Vary

Energii se vrací ze zámoří další talent, o sestavu zabojuje slovenský útočník

O místo v sestavě extraligového A-týmu bude po návratu ze zámoří bojovat další z talentovaných mladíků, kteří hokejově rostli v Karlových Varech. Po dvouapůlleté zkušenosti v americké juniorce se do Česka vrací útočník Ľubomír Kupčo, který má v našem klubu roční smlouvu s opcí na nadcházející ročník.

Ľubomír Kupčo přišel do Karlových Varů již v dorosteneckém věku a hned se zařadil mezi největší hvězdy dorostenecké i juniorské extraligy. V ní sbíral body v takové míře, že jeho průměr dosáhl téměř dvou bodů na zápas.

Brzy tak bylo jasné, že tuzemské mládežnické soutěže jsou mu malé a Kupčo tak v průběhu sezony 2021/22 odešel do zámoří, kde ve dvou a půl sezonách oblékal dres týmu Des Moines Bucaneers a během 109 zápasů zapsal 70 bodů (32+38). Slovenský mladíček původně mířil na jednu z amerických univerzit, nakonec bude jeho kariéra pokračovat v organizaci Energie.

„Lubo je hráč, který do naší akademie přišel v dorosteneckém věku. Jedná se o velmi kreativního hráče, který se vrací po dvou letech ze zámoří. Čeká ho první sezona mezi dospělými a bude bojovat o místo v sestavě našeho týmu,“ popisuje Kupča manažer mládeže Bronislav Píša, který Kupča dobře zná z jeho působení v mládežnických týmech Energie.

„Návrat do Karlových Varů byl pro mě první volbou, když nevyšlo mé účinkování v univerzitní soutěži. Už když jsem odcházel do Ameriky, tak jsem mluvil s klubem o tom, že mě tu rádi uvidí a já to viděl stejně. Jsem velmi rád, že mi Energie dá příležitost a teď je to jen na mně, jak se ukážu,“ říká k návratu do Česka košický rodák.

Kupčo sice v minulosti nastoupil k několika utkáním v Chance lize za Kadaň a Sokolov, až nyní ho ale naplno čeká plnohodnotný přesun z juniorského do dospělého hokeje.

„Bude to něco jiného než juniorský hokej, ale určitě se na to těším a jsem připraven bojovat o místo v sestavě. Chci se v ní udržet, hrát svou hru a hrát co nejlepší hokej, abych pomohl týmu,“ říká účastník mistrovství světa dvacítek v roce 2022 a pokračuje.

„Jsem velmi rád, že jsem měl možnost si zahrát hokej v zámoří. Určitě mě to hodně posunulo jak hokejově, tak mentálně a myslím si, že o to snadněji si zvyknu na dospělý hokej. Bude to moje první celá sezóna mezi muži, takže se na to určitě velmi těším. Těším se také na fanoušky a věřím, že se i oni budou těšit na zápasy a budou spokojeni s předvedenou hrou,“ vyhlíží návrat na led v Karlových Varech.

Ľubomír Kupčo (útočník, 5.3.2003)

Slovenský útočník pochází z Košic, kde také strávil většinu své mládežnické kariéry. Do Česka zamířil před sezonou 2018-19, kdy nastupoval v dresu plzeňského dorostu. Hned v následující sezoně ale zamířil k rivalovi do Karlových Varů, kde odehrál vynikající sezony.

Včetně covidového ročníku, který konání mládežnických zápasů nebyl nakloněn, odehrál za dorost a juniorku Energie celkem 80 zápasů, ve kterých zaznamenal úctyhodných 124 bodů (61+63).

V sezoně 2020-21 si odbyl extraligový debut v 51. kole na ledě Pardubic, na svém kontě má I čtyři starty v Chance lize v dresu Kadaně a Sokolova.

Kupčo také patří k pravidelným slovenským reprezentantům, zahrál si za výběry do 17, 18 I 20 let. Se slovenskou dvacítkou si zahrál i na světovém šampionátu v roce 2022.

Statistické okénko

Produkt karlovarské juniorky odešel do té americké sbírat zkušenosti a hned ve své první celé sezoně, tedy v minulém ročníku, se stal se 34 body (17+17) druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Letos nastupoval po boku dalších dvou Slováků – Thea Kisse a Adama Žlnky – vinou zranění z kraje nového roku ovšem stihl odehrát pouze 27 utkání. V nich ale nasbíral 19 bodů (9+10) a v přepočtu na zápas obsadil druhé místo v žebříčku klubové produkce.

Uplynulou sezonu Kupčo zakončil jako třetí nejproduktivnější Slovák v USHL po zohlednění odehraných duelů a dvanáctý Evropan. Z Čechů jej pak překonal pouze Jakub Altrichter. Celkově za dva a půl roku za oceánem jednadvacetiletý útočník naskočil do 109 utkání a připsal si 70 bodů (32+38) – nejvíce ze všech slovenských hráčů v součtu statistik od roku 2021 a šestý největší počet ze všech Evropanů.