HC Energie Karlovy Vary

Junioři si opět v Chebu vyšlápli na Spartu a dál sviští na vítězné vlně

Téměř po roce se karlovarští junioři opět představili na Zimním stadionu v Chebu, kde přivítali juniorku Sparty Praha. I když energetici museli do chebského azylu za trest, který klub dostal za to, že kvůli nezajištění lékařského dozoru začalo utkání s třineckými Oceláři o dvacet pět minut později, tak nakonec naši mladíci změnu místa konání nejspíše ocenili. Fanoušci jim totiž vytvořili skvělou atmosféru a během celého zápasu kluky ze všech sil povzbuzovali. V hledišti dokonce nechyběl ani buben. Diváci se tak stali opravdu šestým hráčem, který našim klukům pomohl k výhře 4:1.
DHL Extraliga juniorů, 14. kolo, čt 17.10.2024, Cheb, Zimní stadion města Cheb
HC Energie Karlovy Vary
HC Sparta Praha
4:1
1:1, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 03:46 M. Váňa (Holejšovský, Varvařovský; 5/5), 32:19 M. Váňa (Varvařovský, Šmajda; 5/5), 53:49 Rustamkhonov (Steklý; 5/5), 55:32 Vojáček (Pastor, Poizl; 5/5) – 11:02 Chlán (Daníček; 5/5). Rozhodčí: Hucl, Němec – Gerát, Deja. Diváci: 120. Vyloučení: 4:1. Bez využití. Střely na branku: 39:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.
Rozhodčí: Hucl, Němec – Gerát, Deja
vyloučení4:1
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci120
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Holejšovský, Anton, Malý, Zachariáš, Postl, Dorot, Dyk – Šilhan, Langmeier, Poizl, Rustamkhonov, Pastor, V. Váňa, Vojáček, Steklý, Varvařovský, Šmajda, M. Váňa, Janata.
HC Sparta Praha: Vedral – Cichoň, Bjakov, Beran, Reisnecker, Žižka – Bareš, Leinweber, Pospíšil, Kurka, Trachta, Stepanchuk, Fábry, Chlán, Daníček, Odehnal, Holeček.

Komentář k utkání

Energetici měli skvělý vstup do zápasu a svou aktivitu už ve čtvrté minutě přetavili v první gól. Nejprve u mantinelu souboj sedmiček vyhrála ta karlovarská, tedy Ondřej Dorot. Od něj si puk převzal Matyáš Váňa objel s ním branku a schoval si ho u Petra Holejšovského a vyrazil ze svého pásma. Cestou se stále ohlížel a čekal na přihrávku. Ta přišla ve chvíli, kdy už byl karlovarský kapitán mezi dvěma bránícími hráči, které vzápětí nechal za sebou a svůj únik zakončil střelou k bližší tyčce - 1:0. I když si poté energetici drželi puk, tak už se k akcím dostávali hůře a o pobyt v pásmu se začali hlásit také Sparťané. Ale ani energetici nenechali Šimona Vedrala zahálet. Jejich snahu jim trochu zchladilo oslabení, ale i ve čtyřech se zvládli ubránit i za cenu toho, že budou v příštích pár dnech jako omalovánky. Plné ruce práce měl také Michal Oršulák.

Ale ve své brance se rozhodně nenudil ani Šimon Vedral, protože také on musel hasit několik závarů před svou brankou. Svůj tlak Sparťané vystupňovali před polovinou třetiny. Mezi střelci, kteří se hnali za srovnání byl například Marek Daníček, který neuspěl se střelou u bližší tyčky. O pár sekund později to zkoušel znovu, ale narazil nejspíše na Oršulákův beton. Odražený puk však ve zmatku před brankou do ní dopravil Robert Chlán - 1:1. I když energetici v tempu neubrali, tak měli co dělat, aby drželi krok se svými soupeři. Těm do karet hrálo i několik početních výhod, ale v žádné z nich na energetiky nedokázali vyzrát. K nejaktivnějším střelcům během druhého oslabení Energie patřil Tomáš Žižka, kterého musely bloky energetiků a pozorný Michal Oršulák asi trochu štvát, ale i přesto se nevzdával.

V osmnácté minutě se v mezikruží ocitl osamocený Andrej Fábry a i jeho střelu zkrotil karlovarský gólman v náruči. Přestože energetici strávili ve čtyřech i závěr třetiny, tak se do druhé části vstupovalo za stavu 1:1. Hned po úvodním vhazování naši kluci na své soupeře nastoupili pěkně od podlahy. Jenomže ani jejich hosté nezůstávali pozadu a ve dvacáté třetí minutě připravil Robert Chlán, který se ocitl sám před brankou, pernou chvilku Michalovi Oršulákovi. Ten však zaúřadoval svou lapačkou. Po sérii šancí na obou stranách po polovině třetiny slavili energetici. Puk vybojoval Samuel Šmajda a poslal ho za branku Davidovi Varvařovskému, ten si ho vyměnil s Matyášem Váňou a pak zakončoval. Puk se odrazil od betonů a před Vedralem došlo k závaru. Během něho puk vyplaval před odkrytou část branky, kde po něm okamžitě skočil Matyáš Váňa a zametl ho do ní - 2:1.

Vzápětí mohl srovnat Albert Bareš. Jenomže i tentokrát poskakující puk skončil bezpečně v Oršulákově náruči. V závěru třetiny to v hledišti ani nedutalo, když puk létal těsně kolem branky Sparty a naopak do varu diváky dostávaly akce Energie. Ta si do poslední části utkání přenesla jednogólové vedení. Na dnešní duel byla opravdu radost koukat, ale to nejlepší si oba týmy nechaly až na závěr. Několikrát se mohlo měnit skóre na obou stranách. Dokonce při akcích Energie se z publika ozvalo, že ta branka je snad prokletá a opravdu, kombinace které měly doslova gólové parametry vyšly naprázdno. O další záplavu adrenalinu se nejen hráčům, ale i divákům v čase 48:39 postaralo trestné střílení, které bylo nařízeno za hákování jednoho z energetiků. Ujal se ho Marek Daníček, který zkusil Michala Oršuláka vymíchat, ale puk po odrazu skončil mimo tři tyče.

Definitivně si tento duel energetici na svou stranu začali překlápět po jeho polovině. Nejprve v čase 53:49 spadl našim mladíkům s nadsázkou gól z nebe. Na hranici kruhu se do puku opřel Vojtěch Steklý, ale kotouč se po odrazu od betonů vznesl nad branku a po chvíli spadl u tyčky na brankovou čáru. Tam byl opravdu Jasurbek Rustamkhonov pouze o fousek rychlejší než Matyáš Beran - 3:1. Kontaktní branku vzápětí Tomášovi Holečkovi sebral svou lapačkou Michal Oršulák. V čase 55:32 bylo hlediště a karlovarská střídačka zase na nohou. Parádní kombinaci zahájil David Poizl, který se s vybojovaným pukem prosmýkl kolem mantinelu nad kruhy nahrál do mezikruží Tobiášovi Pastorovi. Od něj puk putoval na spodní hranici kruhu k Petrovi Vojáčkovi a ten ho pak poslal do branky - 4:1. I přes poměrně vysoké manko bojovali Sparťané do poslední chvíle, ale energetici s přehledem hru kontrolovali a výhru 4:1 si udrželi. Odměnou za jejich parádní výkon jim byly bouřlivé ovace z publika a zisk dalších důležitých bodů.

Na závěr pro vás máme pár zajímavostí. Za prvé v dnešním duelu nastoupilo deset hráčů, kteří hráli v Chebu i v loňském roce. David Varvařovský měl i tentokrát dva body, akorát to bylo za asistence. Navíc tento duel si urostlý útočník užil víc, protože ten předchozí dohrával se zraněním v obličeji. V loňském duelu kvůli zranění sledoval Ondřej Dorot své spoluhráče ze střídačky, ale letos už s nimi naplno bojoval. Loni byl jedním ze střelců Petr Vojáček, který si vstřelil premiérový gól v juniorském hokeji a Petr skóroval i tentokrát a to poprvé v letošní sezoně.

Speciální tento zápas byl určitě pro obránce Matyáše Berana, také on si loni v barvách Energie vstřelil první juniorský gól, ale v dnešním zápase nastoupil v dresu Sparty, do které přešel poté, co nastoupil v Praze na vysokou školu. Hodně emotivní musel být dnešní duel pro chebské odchovance Davida Varvařovského, Matyáše a Vojtu Váňovi, Ondřeje Postla a hlavně Samuela Šmajdu, který si loni na rozdíl od svých spoluhráčů skvělou domácí atmosféru kvůli zranění neužil. Suma sumárum, to co mělo být pro naše kluky trest bylo nakonec odměnou s tou nejsladší tečkou a ve skvělé atmosféře.