HC Energie Karlovy Vary

Je to pro mě velká šance, říká Václav Baďouček

K a r l o v y V a r y - Ještě v pondělí dělal rozhovor pro oficiální web Písku www.ihcpisek.cz, v němž spřádal plány, jak vytáhnout Jihočechy z barážové příčky, ovšem o den později bylo všechno jinak. Václav Baďouček byl totiž jmenován asistentem Radima Rulíka u karlovarského áčka. "V pondělí mi volal Radim Rulík, potom ještě pan Vaněk. Taková nabídka se prostě neodmítá. Je to pro mě velká šance strávit část sezóny v extralize po boku reprezentačního trenéra," uvedl bývalý obránce, který byl dva roky oporou karlovarského mužstva na jeho cestě vzhůru.
V Písku byl představen v neděli jako hlavní trenér áčka. Asistentem mu měl být Miroslav Šperl. "Písecký výbor byl z toho trochu rozčarován, vedení počítalo s tím, že povedu Písek k záchraně v první lize. Kdyby nešlo o extraligový tým, rozhodně bych neodcházel. Není to útěk od reality a řekl jsem to i hráčům. Osobně jsem jim zdůraznil, že jsou schopni se z barážové příčky dostat. Smlouvu jsem v klubu ukončil dohodou. Došlo k tomu rozumně, i když z toho druhá strana nebyla nadšená. Ještě zítra odkoučuji utkání v Kadani a od čtvrtka budu trénovat ve Varech," popsal situaci Václav Baďouček.

V Karlových Varech prožil jako hráč dvě sezóny, na které velmi rád vzpomíná. "K tomuhle městu mám strašně krásný vztah a moc rád se tam vracím. Nyní to pro mě bude návrat do karlovarského hokeje po deseti letech, byť na trochu jiném postu. Karlovarskou kapitolu mám nezapomenutelně vrytu ve svých vzpomínkách," uvedl.

Plzeňský odchovanec Václav Baďouček debutoval ve federální lize na podzim roku 1979 proti Trenčínu, tehdy mu bylo jen 17 a půl roku. Po dvou letech v Plzni odešel na vojnu, působil v jihlavském béčku, které mělo sídlo v Písku. Dvakrát se zúčastnil mistrovství světa do 20 let. Z Německé spolkové republiky si přivezl roku 1980 až pátou příčku, v následujícím roce patřil k oporám a měl velký podíl na zisku stříbrné medaile z MSJ ve Spojených státech.

Po vojně se vrátil do Plzně, kde působil nepřetržitě v letech 1983-1991. Hrál v obraně spolu se současným generálním manažerem Lasselsbergeru Plzeň Mgr. Pavlem Setikovským a společně podporovali nejlepší útočnou formaci Plzně za celá osmdesátá léta - Josef Taflík - Zdeněk Pata - František Černý. Šest let působil v československém reprezentačním béčku, později přejmenovaném na olympijský tým. S tímto výběrem se podíval do zámoří, Skandinávie i třeba dalekého Japonska. S A-týmem Československa absolvoval pouze jedno delší soustředění, k oficiálnímu utkání za národní tým však nenastoupil.

Těsně před stříbrnou sezónou Plzně 1991/92, kdy prožíval své nejlepší časy v plzeňské brance Rudolf Pejchar, odešel do Zlína, kde strávil dvě sezóny. V týmu nastupoval s bratry Hamrlíky, zezadu jistil dravé útočníky Groška s Bonkem, tým koučoval Josef Augusta. Pak přestoupil do Karlových Varů, kde strávil dvě sezóny a účastnil se postupu do první ligy.

Po odchodu z lázeňského města si vyzkoušel zahraniční angažmá v Itálii, kde pod trenérem Václavem Ruprechtem nastupoval ve druholigovém Bolzanu. Rok na to prožil nepříjemnou zkušenost, když sestoupil s Baníkem Sokolov z první ligy. V roce 1997 přesídlil do německého Selbu, kde se v dresu místního ESC setkal s Jiřím Lálou, Miroslavem Ihnačákem, nedávným spolupracovníkem z Písku Milanem Mazancem a skvělým explzeňským forvardem Jaroslavem Hauerem, který později přímo na ledě zemřel na zástavu srdce. V klubu působil dva a půl roku.

Jeho další kroky vedly do Příbrami, kam ho zlákal Tomáš Jelínek. Klub, který nyní živoří s jedním bodem po 23 kolech druhé ligy na chvostu tabulky, prožíval úspěšné období. Tehdy klub podporoval současný fotbalový boss Jaroslav Starka a Příbram hrála na špičce druhé ligy. V Příbrami začala i Baďoučkova trenérská kariéra. "Tehdejší šéf klubu pan Josef Liška mě požádal, abych klubu pomohl s trénováním a já mu kývl. S juniory jsme postoupili do ligy a pomáhal jsem navíc Vladimíru Evanovi s áčkem," vzpomíná Baďouček.

Po dvou letech zamířil do Rokycan, které prožívaly finančně velice složité období, přesto se pod vedením Baďoučka dokázaly v hodině dvanácté v baráži zachránit. Během loňské sezóny odešel do Písku, kde spolu s Milanem Mazancem pozvedl tým chřadnoucí na poslední příčce a podařilo se mu vytrhnout mužstvo ze spárů baráže. Minulou neděli byl jmenován hlavním trenérem Písku. V pondělí prožil na lavičce svou premiéru, ve středu zažije proti Kadani svou derniéru. Jeho další kroky totiž míří do Karlových Varů.